Google waarschuwt voor sites met schadelijke elementen

14 februari 2007, 10:54

Het gebeurt al een tijdje maar het lijkt er op dat Google het nu consequenter doorvoert: in de zoekresultaten wordt een waarschuwing geplaatst bij resultaten waarvan Google denk dat ze ‘pc-onvriendelijke’ zaken bevatten. Zoek bijvoorbeeld op “crack keygen”, “serial code” of “free illegal software”. Tussen de titel en de omschrijving wordt de volgende zin getoond “Deze site kan schade toebrengen aan uw computer.” Met een link naar uitleg hierover. Als je dan toch op het resultaat klikt wordt je naar deze pagina geleid waar weer gewaarschuwd word. Je kunt daar de url knippen en plakken naar je adresbalk als extra hindernis om uiteindelijk op de site te komen

(ze hebben er inmiddels een link van gemaakt). Je kunt er van uitgaan dat de meeste mensen dan al afgehaakt zijn.

{title}

Waarom doet Google dit?

In samenwerking met Sun Microsystems en Lenovo is er een non-profit anti-spyware groep opgericht met de naam StopBadware. Het project wordt geleid door “Harvard Law School’s Berkman Center for Internet and Society” en de “Oxford University’s Internet Institute”. Het doel van deze groep is duidelijk: zoveel mogelijk badware (schadelijke software) van het internet af krijgen. En de eerder genoemde melding in de zoekresultaten is Google’s contributie voor het project.

Alternatieven

Naast deze melding van Google zijn er ook alternatieven die je kunnen helpen bij het adviseren over de veiligheid van een site. McAfee Siteadvisor is hierin een van de bekendste partijen. Door middel van een plugin in de browser worden zoekresultaten voorzien van een kleur (groen, geel, rood) die de veiligheid van de site indiceert. Deze partij heeft in December nog een uitgebreid verslag gedaan over de veiligheid van zoekresultaten in het algemeen. De hoofdbevindingen waren dat gemiddeld 4.4% van alle natuurlijke zoekresultaten naar onveilige sites linken, en dat gemiddeld 8% van de advertenties dat doen.

Case

Matt Cutts haalt nog een voorbeeld aan van een webbeheerder die het niet eens was met deze melding. Maar achteraf bleek dat ergens in de code van de site een stukje script was ‘verschenen’ met ongewenste bijbedoelingen. Mocht je die melding dus bij je site zien: controleer alles driemaal voordat je aan de bel trekt.

André Scholten
Google Analytics, Tag Manager, SEO & Site Speed Specialist bij andrescholten.nl

Als zelfstandig specialist houd ik me bezig met Google Analytics, Site Speed en SEO. Heb je een probleem met de techniek, de organisatie of je kennis? Ik kan je helpen dit op de rails te krijgen. In de laatste jaren heb ik veel ervaring opgedaan met deze onderdelen bij diverse top 100 sites in Nederland. Of het nou gaat om het opzetten van een strategie of het wijzigen van een stukje javascript, laat het weten.

Categorie
Tags

18 Reacties

  diederick

  lijkt me een beetje nutteloos aangezien diegeen die hiernaar op zoek is donders goed op de hoogte is van de risico’s..

  wel interessant op live.com {popl=100} {frsh=100} {mtch=100}

  sowieso vraag ik me af waarom er nooit eens reviews staan over live.com.. ik zie hier steeds meer mensen gebruik maken van live namelijk..


  14 februari 2007 om 11:32
  bart

  en wanneer gaat google waarschuwen voor taalfouten? gebeurT!


  14 februari 2007 om 12:13
  André Scholten

  @diederick: wat bedoel je met je 2de zin?

  @bart: bedankt voor je waardevolle aanvulling.


  14 februari 2007 om 12:19
  Karel Kolb

  Goh, heeft het CDA soms een belang genomen in Google Nederland? Ik vind dit nogal een hellend vlak.


  14 februari 2007 om 12:49
  Michel

  lijkt me een beetje nutteloos aangezien diegeen die hiernaar op zoek is donders goed op de hoogte is van de risico’s

  Duidelijk niet. En daarnaast zijn er natuurlijk zat onschuldigere zoektermen die naar dezelfde websites leiden.


  14 februari 2007 om 12:56
  Michel

  Het enge vind ik overigens dat het nu voor een hoop mensen het valse vertrouwen kan opdoemen dat alle websites waarvoor deze melding niet gegeven wordt wel veilig zijn. En dat is natuurlijk niet zo.


  14 februari 2007 om 13:00
  diederick

  @andré

  Kan je relevantie van zoekopdrachten mee instellen.. (zoekopdracht > geavanceerd)


  14 februari 2007 om 13:52
  Linda

  Ik denk dat we het moeten zien als een begin, een topje van de ijsberg…want er kan nog genoeg meer gebeuren.

  Ik ben het met diederick eens dat alleen personen op deze termen zoeken die al op de hoogte zijn van de risico’s.

  Lang leve Mac? Ik heb nooit ergens last van 😉 Maar dat is weer een hele andere eeuwigdurende discussie haha.


  14 februari 2007 om 13:57
  diederick

  @ michel

  Naar ik begrepen heb verschijnen deze meldingen bij door Google opgegeven keywords en niet op sitecontent. Alsof je een bordje bij het zwembad zet met de mededeling “pas op, nat!” Dus de zoekterm “crack” levert een waarschuwing op. Een site die in de list staat en daadwerkelijke schadelijke content heeft staan heeft deze niet als je zoekt op bv “gratis software”.

  Google geeft, volgens mij, surfers het idee dat alle sites zonder waarschuwing veilig zijn, daar moet je dus erg mee oppassen.


  14 februari 2007 om 14:02
  André Scholten

  @diederick: heb je de voorbeelden uit mijn startpost bekeken? Het gaat dus wel per site, en niet per keyword. Het voorbeeld van “free illegal software” levert me de site illegalworld.com op, als ik zoek op “illegalworld.com” krijg ik alsnog de melding van Google.

  Het gaat dus niet om verdachte zoektermen maar om verdachte sites.


  14 februari 2007 om 14:06
  Kasper Katje

  Zoalng het bij degelijke sites blijft en geen trend wordt dan vind ik het prima. Zodra het bij allerlei zoektermen die Google of de plaatselijke overheid niet zinnen gaat gebeuren is het einde zoek (of nabij).


  14 februari 2007 om 16:55
  Gosse AdB

  Wellicht krijg je in de toekomst ook de melding:

  “This website may contain Bush-shit” – Try searching on “Bullshit”

  of

  “The poster of this comment is an employee of Microsoft”

  Echter enkel als AI wat verder ontwikkeld is…


  14 februari 2007 om 17:40
  Jeroen Doorn

  @Wouter:

  En ik heb héél snel aan toegevoegd dat het zes maanden oud blijkt te zijn. Misser? Best wel. Leuk echter dat Marketingfacts en Nu.nl het nu ook als nieuws presenteren. Het kan hard gaan 🙂


  15 februari 2007 om 07:44
  André Scholten

  Ik presenteer het niet als iets nieuws, zie mijn eerste zin:

  Het gebeurt al een tijdje maar het lijkt er op dat Google het nu consequenter doorvoert


  15 februari 2007 om 07:47
  O.Rooks

  OK hoe schakel je dit uit? Want ik heb deze waarschuwing op dit moment onder ALLE websites staan. Ik kan geen enkele, maar dan ook GEEN ENKELE website meer in, behalve door de link te kopieeren en te plakken. Ik wil dit weghebben want ik vind dit uitermate irritant. Weet iemand hoe ik dit uit kan schakelen?


  31 januari 2009 om 14:11
  Auke

  ik heb t zelfde hier. dan maar zoeken.nl proberen of een andere zoekmachine


  31 januari 2009 om 14:14
  Marco

  Hoor ook graag hoe je dit uitschakelt!

  Kom op dit moment via Google nergens mee naar toe (behalve gesponsorde links).


  31 januari 2009 om 14:22
  gw

  ik hoor ook graag hoe je dit uitschakeld! Zit nu noodgedwongen op yahoo wat zoeken betreft, lijkt me niet de bedoeling, want als dit lang aanhoudt, schakel ik definitief over! Kan werkelijk geen ene website meer openen middels google, zelfs de telegraaf niet!


  31 januari 2009 om 15:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!