Disney en De Mol jagen samen op Endemol

22 januari 2007, 12:12

Disney en De Mol jagen samen op EndemolDe Spaanse krant La Gaceta de los Negocios bevestigt nogmaals de interesse van John de Mol in zijn oude bedrijf Endemol. Deze keer heeft Cyrte (de Mol’s investeringsvehicel) een zeer sterke partner gevonden. Disney zou samen optrekken met De Mol om Endemol in te lijven. Daarmee lijkt de aankoop van 5.15% in Endemol een strategische zet, evenals het aandeel dat Cyrte bezit in Jetix, een dochteronderneming van Disney.

Mediaset is hiermee partner-af, maar de Spaanse eigenaar Telefonica verwacht dat de Italianen met een eigenstandig bod komen. Endemol is nog voor 75% eigendom van Telefonica. De overige aandelen zijn op de Amsterdamse beurs genoteerd. De Spaanse krant zegt dat Telefonica verwacht dat voor het eind van deze maand nog meerdere bieders zich melden. In februari kan de de koop van Endemol Frankrijk afgerond worden, zodat de verkoop van het belang in Endemol voor het eind van maart klaar kan zijn.

Aangezien Endemol een verwachte minimale waarde van € 2 miljard heeft, zijn Disney en De Mol op zoek naar een investeringsfonds dat hen kan ondersteunen in hun bod. Eerder was hiervoor de Carlyle group benaderd, maar die is afgehaakt. Met Disney vormt De Mol een alliantie met één van de sterkste en best digitaal ontwikkelde mediaconglomeraten van deze wereld. Daarnaast is een wereldwijd bereik, maar vooral een versterking van de positie in de VS, gegarandeerd.

Met deze grote operatie lijkt de focus van De Mol langzaam te verschuiven van uitzenden naar produceren. De weg terug van Talpa/Tien zo lijkt het. Uiteraard zal de eventuele overname van Endemol in een alliantie met Disney veel meer betreffen dan alleen een verwerving van een aandeel in “zijn” productiehuis. De aandelen in al zijn andere mediavehikels (waaronder het multimediale Talpa) zullen zeker inzet zijn van een grotere deal met Disney. Hierbij lijkt het duidelijk dat deze operaties opnieuw gerangschikt (en eventueel samengevoegd) worden.

food expert | trend watcher | speaker | author | podcast host | newsletter: Gijsbregt fileert | de Buik

Categorie
Tags

1 Reactie

    Paul

    Mickey de Muis en John de Mol…… Best een mooi koppel 🙂


    22 januari 2007 om 15:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!