Microsoft en RSS, tja…

24 december 2006, 10:12

Ik schreef al eerder een stukje met de titel: Microsoft snapt het echt niet, waarop veel commentaar kwam over mijn Microsoft bashing. Voor de helderheid: ik ben zeker geen apple fan (net zo’n rampzalig bedrijf, zeker gezien de koppelverkoop nu tussen de iPOD en iTunes) en hoewel ik Open Source wel een warm hart toe draag zou ik me zeker geen OS fan of geek willen noemen. Het is gewoon zoals de Three Dead Trolls In A Baggie zingen: Every OS Sucks (een MP3 zeer de moeite waard).

Maar deze week werd bekend dat Microsoft in 2005 al patent aanvragen heeft ingediend op de technology onderliggend aan RSS. Want wat IBM inmiddels begrepen heeft (als iets open en toegankelijk is, is het veel meer waard dan als het gesloten is en iemand er rechten op heeft), dringt bij Microsoft niet door. Dus mijn stelling blijft: ze begrijpen het nog steeds niet.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

3 Reacties

  Anders

  Microsoft heeft geen patent aangevraagd op technologie onderliggend aan RSS, Microsoft heeft patent aangevraagd op een manier waarop zij RSS-feeds willen managen in IE7/Vista. De kop op Nu.nl (“Microsoft wil patent op RSS”) is dan ook een van de grootste lulkoek-headlines is die ik in tijden op die site heb gezien.

  Voor de goede orde: ik heb grote bezwaren tegen het Amerikaanse patent-systeem, maar dat systeem bestaat daar nou eenmaal. Als Microsoft het patent niet aanvraagt en een andere partij doet dat wel, dan kan die op zijn beurt miljarden claimen bij Microsoft. Zo simpel werkt het spelletje daar gewoon. Dus dat Microsoft de boel zelf probeert te patenteren is in het licht van dat debiele patentsysteem daar, begrijpelijk.


  24 december 2006 om 10:38
  Jurjen Koopmans

  Als je gelooft in je eigen kracht dan innoveer je. Kom je met nieuwe ideeën. Dan lacht je marketingafdeling en draaien je verkopers overuren. Je bent dan niet bang voor concurrentie.

  Als je gelooft dat je zwak bent en op termijn zal gaan verliezen dan ga je jezelf verdedigen. Dan huur je juristen in. Dan vraag je patenten aan. Je probeert de concurrentie buiten boord te houden.

  De eerste optie spreekt mij het meeste aan, dus kom ik met een felle reactie. Sorry!

  Je kunt natuurlijk wel de Amerikaanse wetgeving de schuld geven, maar het is Microsoft dat weer eens aan de bel trekt. En het is Microsoft dat duidelijk moeite heeft met mededinging. Europa had dit bedrijf veel harder op de vingers moeten tikken.

  Trouwens, als Microsoft zo graag een patent wil hebben op de technologie onderliggend aan RSS, waarom halen ze er dan zo weinig uit. Yahoo doet er bijvoorbeeld met “My Yahoo” veel meer mee.

  Sinds het succes van Windows stelt Microsoft zich steeds vaker op als een klein kind… een looser… ik kan mij voorstellen dat zo’n patentaanvraag leidt tot flinke imagoschade. Ik hoop dat het de concurrentie motiveert!


  24 december 2006 om 13:41
  Nivlem

  Waar ben je wel “fan” van dan? schrijf zelf een os dan


  27 december 2006 om 12:26

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!