Xbox wil de strijd om de huiskamer winnen

7 november 2006, 20:44

De strijd om de huiskamer leek lange tijd gewonnen door de TV, maar deze lineaire (“domme”) lobbes legt het in rap tempo af tegen nieuwe platforms. Vaak zijn het add-ons, in de vorm van settopboxen of verbindingen (mediacenter). Voor Microsoft houdt hier de strijd echter niet op. Zij ziet haar gameconsole als het nieuwe centrum van de huiskamer. De Xbox 360 krijgt vanaf 22 november (in de VS) de mogelijkheid om content te downloaden, waarmee de online functie van de Xbox veel verder gaat dan multiplayer gaming.

Op de site van de Xbox wordt de dienst via hun marketplace aangeprezen en dus vanaf 22 november aangeboden. De content betreft films en televisieshows in gewoon én HD-formaat. Het gaat om content van onder meer Warner Bros, Paramount, CBS, MTV, Ultimate Fighting Championship en Nascar auto races. De series zijn “download to own” en de films kunnen gehuurd worden.

Daarmee krijgt de eerste verjaardag van de Xbox wel een erg leuk tintje. Behalve de lol die het kunnen gamen, dvd kijken en films of series downloaden oplevert, zie ik hier vooral mogelijkheden voor echte crossmediale concepten. Nascar is hier al het eerste voorbeeld van: je kunt gamen en de echte races bekijken via hetzelfde device. Daarmee is overigens wederom een stap gezet naar het verder vervagen van de grens tussen “echt” en virtueel. Ook de stap naar interactieve TV lijkt hiermee aanzienlijk dichterbij. Waarom niet meespelen in de aflevering van CSI? Anderzijds wordt het tijd voor de leveranciers van settopboxen tijd om zich achter hun oren te gaan krabben. Want hun games beginnen schril af te steken tegen Call of duty 2 en Doom, terwijl hun content voorsprong alras verdwijnt.

food expert | trend watcher | speaker | author | podcast host | newsletter: Gijsbregt fileert | de Buik

Categorie
Tags

2 Reacties

  Heinen

  Zal inderdaad een interessante strijd kunnen opleveren de komende jaren. Het feit dat de Xbox360 echter een hardeschijf heeft van slechts 20 gigabyte maakt de mogelijkheden allemaal wat minder groot. Aangezien de Xbox360 streaming vanaf de pc ?(met vaak een grotere hardeschijf aan boord) mogelijk maakt zou dit uiteraard geen probleem hoeven te zijn. Ben erg benieuwd hoe dit allemaal gaat lopen


  13 november 2006 om 09:49
  Seth

  Wellicht dat de 360 in de toekomst grotere harde schijven krijgt. Deze zijn door het “klik”systeem zeer makkelijk te plaatsen.


  5 december 2006 om 08:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!