Europa wil het internet vermoorden!

18 oktober 2006, 06:29

Vanochtend las ik een bericht met de titel “Europe Moves To Kill The Internet”. Ik gebruik zelf soms ook wel eens een titel om mensen te triggeren mijn stukje te lezen, maar dit leek me meer dan een lokkertje.

Er ligt een voorstel om de EU wetgeving aan te passen zodat het uploaden van iedere vorm van videocontent tegen te gaan. De opgegeven reden hiervoor is om verontrustende haatcampagnes tegen te gaan en om kinderen te beschermen.

De schrijver van het artikel oppert dat er in werkelijkheid een algehele vrijheidsbeperking ontstaat. Je eigen homevideo’s, maar ook confronterende filmpjes/documentaires over 9/11 (Alex Jones: “Terror Storm”)zullen niet meer vertoond kunnen worden tenzij er wordt voldaan aan (hoogstwaarschijnlijk) strenge regels……

Is de het begin van het einde van de Google/YouTube samenwerking?

Zullen er op Marketingfacts straks geen filpjes meer vertoond kunnen worden tenzij Marco zich in alle mogelijke bochten wringt om te voldoen aan de eisen van Brussel?

Zit de VS hier achter?

Is dit niet het begin van de censuur en de beperking van vrijheid?

Big Brother is Watching You!!?

Of moet ik me niet zo druk maken en valt het allemaal wel mee?

Ernst Dirkzwager
Country Manager Nederland bij Readpeak

Ernst Dirkzwager is sinds juli 2007 blogger bij Marketingfacts. Na jaren in videoadvertising is hij sinds januari 2024 Country Manager voor Readpeak. Readpeak is een native advertising platform met een premium 2 premium approach.

Categorie
Tags

9 Reacties

  Peter Luit

  Grappig dat de ‘emotie’ rondom filmpjes op internet zoveel heftiger is, dan ooit het plaatsen van teksten en beelden heeft gedaan. Waar zou dat in zitten? Ook met tekst en beeld werd en wordt volop illegaal gekopieerd. Zijn dit soort reacties niet veel meer ingegeven door zeer traditionle uitgevers/tvstations/filmmakers die hun oude assets willen beschermen en dat door wetgeving willen afdwingen?


  18 oktober 2006 om 07:27
  ernstdirkzwager

  Dat denk ik wel, maar is het niet veel groter dan dat? Ik moet toegeven dat ik de laatste tijd overal “conspiracy theories” zie, maar is die de van bovenaf gecontroleerde censuur, die begint bij video en straks doorslaat naar het plaatsen van teksten?


  18 oktober 2006 om 07:32
  Peter Luit

  @Ernst: zou je echt denken dat zoiets mogelijk zou zijn? ik betwijfel dat sterk. Het is net zoiets als een wet gaan ontwikkelen om mensen te verbieden te praten……

  Ik geloof niet zo in deze ontwikkeling……. Maar het is wel interessant te zien welke mensen hiertoe pogingen nemen. Van daaruit kunnen we conclusies trekken over de werkelijk waarde van marktwerking versus wetgeving door de overheid.


  18 oktober 2006 om 07:41
  rjmvandiepen

  De soep wordt heter opgediend dan dat deze gegeten wordt.


  18 oktober 2006 om 07:52
  Kasper Katje

  In de samenvatting heb ik in ieder geval nergens het woord internet horen vallen, alleen televisie en televisiezenders.


  18 oktober 2006 om 08:16
  Savage

  Het uploaden van videobestanden waarop rechten rusten die je zelf niet bezit is momenteel al verboden. Als het al niet lukt om copyrighted beeldmateriaal tegen te houden, waarom denkt men met een algeheel verbod op videos wel te gaan slagen?


  18 oktober 2006 om 08:36
  Metin

  Internet is zo gegroeid dat ze niets kunnen doen.


  18 oktober 2006 om 09:46
  Archos

  @Metin: Dat dacht ik een paar maanden geleden ook, maar ik kwam steeds meer aanwijzingen tegen die er op wijzen dat de Amerikaanse overheid wel degelijk in staat is volledige controle te krijgen op internet.

  Denk aan het door News corp. overgenomen en door Fox omhoog getilde MySpace en alle censuur die daar nu al plaatsvindt. De overheid heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar social networkingsites, dan moet je je afvragen waarom. Ik geloof dat een van de grote redenen van Google om YouTube over te nemen is geweest dat MySpace er ook naar zat te azen. Nu probeert News corp. Google kapot te maken met copyrightschendingen. Het is een vuil spelletje, dat weet Google ook, maar een politiek standpunt innemen is niet verstandig in deze tijd…

  Ik geloof dat dit zeker niet meevalt en dat het allemaal veel te stil wordt gehouden. Het is wel gebleken dat de huidige, oude, passieve media weinig ziet in al dat burgerjournalistieke gedoe en het is daarom voor de Amerikaanse (en Europese!) overheid niet moeilijk om de mediagiganten aan hun kant te krijgen. Ook al krijgen zij niet de gehele waarheid te horen.

  Er moet toch een reden zijn waarom Alex Jones, de voorspeller van 9/11 en journalist achter talloze achtergehouden feiten, maar niet in de mainstream publiciteit komt. De politiek praat er niet over, dus de mainstream media ook niet en dus weet de mainstream mensch het ook niet. Als je weet hoe de aanloop naar WOII verliep, dan zijn er wel verdacht veel overeenkomsten te zien vanaf 2001. Alleen nu lijkt het ze gewoon te gaan lukken, simpelweg omdat keiharde (officieel gepubliceerde!) feiten genegeerd worden. Informatie overload, de terroristen worden als excuus van alle doorgeduwde regels gebruikt. Amerika is op dit moment gerechtigd mij zonder advocaat en normale strafprocedures levenslang te martelen omdat ik als terreurverdachte gezien kan worden. En het gebeurt in geheime kampen, want stel je voor dat terroristen (vroeger: joden) de gevangenen vrijlaten. Bush staat boven de wet, is dus dictator geworden, en alle mainstream media negeren het!

  Ze controleren alle communicatie op internet om terroristen op te sporen (alsof die op openbare websites gaan aankondigen de president te vermoorden!), dus eigenlijk wordt op die manier het vrije internet al vermoord.

  Mijn enige hoop is dat deze nieuwe wereldorde te laat achter de vrije kracht van internet is gekomen en dat Google of MS z’n datacenters en p2p wifinetwerken sneller aanlegt. Maar eigenlijk is alleen Google (en gebruikers) in staat om deze stijd aan te vechten, dus hopelijk komen er vanaf volgend jaar wat meer applicaties gericht op de politiek (leugendetector van Smith bijv.) en vrije communicatie.


  18 oktober 2006 om 14:49
  ernstdirkzwager

  @ Archos

  Holy …., deze reactie is al een post op zich. Gaaf dat je zoveel voorbeelden geeft. Zorgt voor dat extra beetje ondersteunende informatie. Heb gelijk weer inspiratie voor een nieuwe post.

  Thx


  19 oktober 2006 om 07:53

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!