HDTV over 4Mbps

2 oktober 2006, 06:40

De kabelaars, KPN, Tele2 en Tiscali gingen er tot voor kort vanuit dat High Definition video minimaal 22 Mbps vereist. Dit was eigenlijk één van de argumenten om glasvezel naar de woonkamer te kunnen leggen. Met geavanceerde codecs kan inmiddels op veel lagere bitrates ook HD content worden gestreamd. In alle formaten en ook over de DVB-T netwerken van KPN:

Technobedrijf Jet Stream heeft een gallery opgezet met 3 HD video’s op 4Mbps, dus binnen bereik van veel ADSL en Kabel breedband abonnees.

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

10 Reacties

  ewout@onedaycompany.nl

  Holy shit ! Dit is fijn ! Wel opvallend : de zeer gave skifilm kwam haarscherp, stromend en met geluid binnen. De andere filmpjes gaan over in de befaamde digitale blokjes en het geluid valt weg. Een paar keer heen en weer geprobeerd : gelukkig blijft de skifilm om zeer van te geniten. Go Jet Stream ! (is dit een Nederlandsche vinding ? Kan ik aandelen kopen dan ? 😀 )


  2 oktober 2006 om 07:13
  Bas

  Gisteren toevallig even naar een paar HD zenders van Casema kunnen kijken en het was meer pixelsneeuw dan beeld. Ben je lekker klaar mee als dat in je maag gesplitst wordt. Hopelijk biedt dit meer uitkomst, maar goed: De bandbreedte moet toch zo breed mogelijk als je al die andere zaken (internet, telefoon, weet ik veel wat) er ook nog op wilt duwen en het lijkt er op met de triple pay formules dat zulks soort aanbod toch de dienst gaat uitmaken.


  2 oktober 2006 om 07:22
  venturo

  Bas, ik heb 20 mb en kan probleemloos internetten, tv kijken en bellen. Ook met deze hdtv over mijn mediacenter. Fraai…


  2 oktober 2006 om 07:26
  Kjeld Kahn

  Peter: HD cam beelden maken en streamen is idd niet zo moeilijk. Daarnaast zijn de meeste bedrijven die betaalde (en beveiligde) content leveren op dit moment nog gebonden aan de DRM van microsoft.

  Dit is zeker niet zo.. Ze leveren gewoon tapes aan in HD.. je denkt toch zeker zelf niet dat Pixar een HD DVD met windwos media encoding naar Apple gaat sturen om in hun itunes store te zetten? Jij hebt het over consumenten datadragers. je moet een B2B plaatje hebben geen B2C.


  2 oktober 2006 om 10:13
  Pieter van Gils

  Kjeld, ik werk zelf bij DirectMovie.nl en wij moeten de films zelf encoderen. Dus ik bekijk het vanuit mijn eigen ervaring. Ik kan me inderdaad voorstellen dat dit bij apple anders gaat.


  2 oktober 2006 om 11:42
  Kjeld Kahn

  @Pieter> Wat is de grootste resolutie die je aanbied? Full PAL?

  Krijg je geen problemen met MPG2 artifacts transcoderen? Ik kan me zo voorstellen van wel. Zelf zou ik dan liever een progressive Full SD tape hebben, als ik jou was. Toe ik nog met dit spul bezig was was alles BetaSP en DigiBeta (DVD’s accepteerden ik niet als het 1:1 kwa size moest zijn).

  Verkleinen is nooit een probleem van af DVD maar zelfde groote was altijd lelijk als het van DVD kwam, van Digi niet. Maar ja zo een player koste toen 1K Euro.


  2 oktober 2006 om 12:08
  Pieter van Gils

  @Kjeld Ik ben niet van de techniek bij DirectMovie.nl en kan hier inhoudelijk daarom ook niet veel over zeggen. Major filmmaatschappijen kunnen natuurlijk elk gewenst formaat aanleveren, maar dit is voor veel independents anders. Probeer daarnaast maar eens van de gemiddelde adult film een SD tape te krijgen.


  2 oktober 2006 om 12:27
  Rink

  Geen Nederlandse vinding, de techniek is MPEG-4 (H.264), een industrie standaard voor video coding, de opvolger van MPEG-2 (dat nu nog voor digitale tv wordt gebruikt).

  Wat Jet Stream doet is aantonen dat HDTV kwaliteit over Internet naar de huis-tuin-en-keuken aansluitingen van consumenten te streamen is.

  Wat volgens mij een grote eye-opener moet zijn voor de nogal conservatieve telecom/CAI wereld, en vooral de glasvezel-lobby, die hun hele bestaan heeft opgehangen aan 22Mbps HDTV.

  En het is denk ik een waarschuwing voor alle bedrijven die zich beperken tot het gebruik van Windows Media technologie, want dezelfde kwaliteit vereist met dit formaat 8 Mbps, oftewel: een verdubbeling van de kosten.

  Het lijkt er op dat Jet Stream’s all-format strategie vruchten begint af te werpen, gezien de recente successen met Streamzilla, de uitrol van platformen voor de halve markt en (naar ik hem vernomen) toenemende internationale afnemers.


  3 oktober 2006 om 05:45
  Flemm

  Gaaf! Van postzegeltjes, BATS naar HD in een paar jaar tijd. Eat this, broadcasters op 4:3 SD, jullie zijn ingehaald door internet en consumenten cameras van onder 2000 euro. Ongeloofelijk wat een beeldkwaliteit.

  Met de darwin server loop je tegen veelgedonder aan, performance, stabiliteit. ik denk dat Jetstream haar servers flink getuned moet hebben voor deze HDstreams. En vette verbindingen werken natuurlijk ook goed mee.


  3 oktober 2006 om 08:07

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!