Voor Franse blogger is weblog een café

31 augustus 2006, 04:45

Voor Franse blogger is weblog een caféIn de NRC next van gisteren stond een aardig artikel van René Moerland over de Franse blogosfeer. Volgens Moerland besteden Fransen per maand vijf keer zoveel tijd aan weblogs als Amerikanen. In het artikel worden verschillende voorbeelden genoemd van populaire Franse blogs zoals die van Jean-Marie Albouy-Guidicelli, Christophe Grébert en uiteraard Loic Le Meur.

Uit een recent onderzoek van Ipsos blijkt dat 18 procent van de inmiddels bijna 27 miljoen Franse internetgebruikers wel eens een weblog heeft aangemaakt. Veruit het grootste blogplatform in Frankrijk is Skyblog dat inmiddels 5,6 miljoen afzonderlijke blogs telt. Volgens de onderzoekers is de Franse blogosfeer in te delen in twee werelden: cultuur en politiek. Volgens Le Meur voelt de blog voor Fransen aan als het café waar ze elkaar vroeger troffen om te filosoferen over cultuur en politiek.

Opmerkelijk is dat in de meeste landen weblogs vooral ook worden gebruikt om de politiek te becommentariseren. In Nederland lijken de politieke blogs het onderspit te moeten delven tegen bijvoorbeeld de shocklogs en marcom-blogs. Of zou dat liggen aan mijn eigen interesse en mis ik een hele stroming? Zelf volg ik af en toe Gladio, het geweten van de Arnhemse Politiek. Wat mij betreft ook één van de betere politieke blogs die Nederland rijk is. Iemand nog andere suggesties?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

4 Reacties

  media

  Er zijn zeker meer goede politieke blogs maar voor mijn gevoel blijven deze in aantal en populariteit achter bij de shock-blogs en marcom-blogs of zie ik dat verkeerd?


  31 augustus 2006 om 05:36
  Houtlust

  Zou het liggen aan de nederlandse handelsgeest? Oude culturele waarden in een nieuw jasje. Fransen staan bekend om het openbare debat.

  Je hebt een verschil in politieke en maatschappij kritische blogs. Die laatste zijn er wel degelijk. Maar die zijn over het algemeen bezig in een niche markt.

  En over marcomblogs. In de VS zijn er een aantal aardige social marketing blogs. Dat mis ik hier wel.


  31 augustus 2006 om 06:09
  media

  Goede aanvullingen Steeph (heb ook de links toegevoegd; blog spot komt inderdaad niet door de spamfilters heen hier).


  31 augustus 2006 om 07:43
  RicKiz

  Hello…


  6 juni 2014 om 17:30

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!