Zakelijk succes met RSS

Zakelijk succes met RSS
,

In mijn vorige post, over Macht en marges in de RSS keten, heb ik gekeken naar macht en marges daarin. Feeds zelf kwamen daar nog niet aan bod. Daarom nu, wederom in het kader van Feedo/Feeder onderzoek, aandacht voor commercieel kansrijke feedcontent, feedfuncties en de doelgroep. De beloofde facts & figures afkomstig uit de database van Feeder ben ik niet vergeten, het vergt alleen wat meer werk dan gedacht. Daarover in de volgende post meer.

Functie
Vorige week hebben lezers gereageerd op een aantal mogelijke businessmodellen rond RSS diensten. Welke modellen achten jullie kansrijk, en waarom? Adverteren in feeds wordt door niemand omarmt als kansrijk. Rode draad is: voor (feed)content die persoonlijke genoeg is is de kans het grootst dat de ontvanger ervoor wil betalen. Ook RSS als aftersalestool (en daarmee als leadgenerator) wordt een goede toekomst toegedicht. Mogelijkheden die worden genoemd zijn updates en nieuws verzenden naar gebruikers die bijvoorbeeld software hebben aangeschaft. Maar ook beleggingsadviezen voor afnemers van financiële producten. Voor de zakelijke markt worden mogelijkheden gezien op het gebied van knipseldienst en interne nieuwsvoorziening (content voor intranetten).

Inhoud
Zaak is gebruikers voor de functies distributie en consumptie aan, in dit geval, Feeder en Feedo te binden. Het creëren van een community draagt daartoe bij. Minstens zo belangrijk is voldoende unieke content. Immers, het is een kwestie van geld voordat de concurrent de techniek heeft gekopieerd en onze namen overvleugeld. Over concurrenten gesproken, op nationaal niveau lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat Bloglines marktleider is. Een korte rondgang langs diverse (zakelijke) blogs bevestigt dit. Zo geven onder andere Marketingfacts, ICT & Onderwijs BLOG en De Nieuwe Reporter aan dat hun feeds voor het grootste deel via Bloglines worden geraadpleegd.

Doelgroep
Bovenstaand zijstapje (over Bloglines) geeft goed aan hoe belangrijk het is om op (nationale) content te concurreren en niet (slechts) op techniek. Technisch biedt Bloglines, nu of straks, alles wat de gemiddelde RSS gebruiker maar wensen kan. Belangrijker nog: deze internationale dienst is nu al eerste keus voor de eerste/vroege groep RSS gebruikers. Juist deze klanten spelen een belangrijke rol in het op- en uitbouwen van een merk. Unieke informatie van hoge kwaliteit geeft deze early adopters misschien reden om ook Feedo en Feeder te overwegen (en vervolgens te promoten). Voor de functionaliteit hoeven ze de overstap wellicht niet te maken, voor de content kunnen ze straks in het beste geval niet om ons heen.

Ben jezelf bezig met een RSS initiatief, dan wil ik graag weten hoe jíj de toekomst ziet.


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.