Business Blogging & HRM

Business Blogging & HRM

Morgen organiseert Waddameeting een workshop over Business Blogging & HRM. Samen met Dirk Zekveld van Macaw zal ik ingaan op de mogelijkheden van business blogging om bedrijven te helpen om mensen te werven en te behouden.

Nu ben ik op zoek naar relevante cases om morgen te presenteren; wie heeft tips?


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Marco, je hebt in je archief natuurlijk al een paar aardige cases zitten. Waar ik benieuwd naar ben is hoe effectief bijvoorbeeld de campagnes van Rhinofly en IN10 Communicatie zijn geweest. Heb je daar inzicht in?

  geplaatst op
 • Uiteraard gebruik ik ook de voorbeelden die hier op Marketingfacts zijn voorbij gekomen. Ik heb Frank en Vincent een email gestuurd met de vraag of ze iets over de effectiviteit van hun campagnes kunnen vertellen.

  Verder heb ik nog een paar oude berichten gevonden die eerder op Frankwatching en Molblog zijn gepubliceerd:
  http://www.frankwatching.com/archive/2006/03/02/bloggen_voor_een_baan
  http://www.molblog.nl/reacties.php?nieuws=1883
  http://www.molblog.nl/reacties.php?nieuws=1268

  geplaatst op
 • Geheel in lijn met het onderwerp, en naar jouw voorbeeld, Marco, heb ik intern ook een blogpostje geplaatst over onze deelname aan deze middag. Met de uitnodiging tot het leveren van bijdrages en anekdotes uiteraard.
  Het resultaat hoor je morgen!

  geplaatst op
 • Via Erik van Roekel nog een interessante link doorgestuurd gekregen:
  http://www.hrm.net/nederlands/opinions_043_01.htm

  geplaatst op
 • @Marco: Ik ben erg benieuwd naar de reacties van je toehoorders, en de voorbeelden die je ze gaat toelichten.

  @lgemeen:
  Interessant subject!
  Businessblogging en HRM hebben natuurlijk een 1 op 1 relatie. Het is een geavanceerde vorm van het bouwen aan je werkgeversmerk.

  Mijn gevoel is dat veel bedrijven moeite zullen hebben om gestructureerd en in hoge frequentie relevante content te produceren, een vereiste als je met je potentiële werknemers een blogrelatie aangaat.
  Voor werving alleen al zul je moeten berichten over de cultuur binnen het bedrijf, arbeidsvoorwaarden en loopbaantrajecten.

  Als er voorbeelden zijn van businessblogs, die een mooie en uitgedachte formule hebben van corporate nieuws en de genoemde wervende elementen? Graag in de comments!

  geplaatst op
 • @Marco,

  Misschien heb je naast de hiervoor al genoemde cases van In10 en Rhinofly ook nog iets aan de volgende artikelen:
  - http://www.cheezhead.com/2005/04/28/corporate-blogging-taking-hold-of-hr/ over kansen voor het werkgeversmerk (imago) en bedreigingen van blogging op personeelsbeleid (identiteit)
  - http://www.recruiting.com/recruiting/2005/03/blogs_and_recru.html over specifieke weblogs voor werving van bepaalde kandidaten

  Persoonlijk ben ik van mening dat weblogs vooral tijdens de wervingsfase (instroom) nuttig kunnen zijn voor zowel bedrijven met een bekend werkgeversmerk als minder populaire werkgevers. Gezien de actuele krapte op de arbeidsmarkt is het thema/onderwerp van het blog bepalend of er actief of latent werkzoekenden mee geworven worden. Zo zal een weblog met nieuws over een vakgebied als Sales eerder in staat zijn om latent werkzoekenden te werven. De inhoud (vaknieuws) is immers primair gericht op de doelgroep werkenden in een bepaalde branche. Deze mensen kunnen juist in deze omgeving geattendeerd worden op banen, want ze zijn in eerste instantie niet actief op zoek naar vacatures. Een eventueel weblog met als onderwerp bijv. het bedrijf Unilever wordt specifieker gericht op mensen die deze werkgever kennen. Hun evt. blog zal dan eerder sollicitaties tot gevolg hebben van mensen die actief op zoek zijn naar een (nieuwe) baan bij het bedrijf in kwestie.

  Ook tijdens de fase doorstroom kunnen medewerkers geïnformeerd en gemotiveerd worden door een blog. En tenslotte vallen er ook wel redenen te bedenken waarin via een weblog tijdens de laatste fase uit de life cycle van een werknemer (uitstroom) contact kan wordt gehouden met ex-werknemers (die mogelijkerwijs ooit weer in kunnen stromen).

  De beslissing om weblogs als HRM-tool in te zetten, hangt volgens mij dan ook samen met:
  - internetpentratie en media-consumptie v. d. betreffende arbeidsmarktcommunicatie-doelgroep
  - huidig verloop v. medewerkers, verwachte groei v. h. bedrijf, marktontwikkelingen en de daaruit voortvloeiende wervingsbehoefte
  - aantal medewerkers v. een organisatie en doorgroeimogelijkheden
  - complexiteit v. functies en informatiebehoefte v. mogelijke kandidaten (wat willen zij vooraf weten over: functies, bedrijfscultuur, arbeidsvoorwaarden, interne communicatie en inhoud van het werk?)

  geplaatst op
 • Weinig aan het verhaal van Niels toe te voegen.

  Wat betreft recruitment kan je via goede, thema gerichte, weblogs zoals marketingfacts, HRlog, mobile cowboys, etc latent werkzoekende werven. Daarbij komen b.v. de creatieve zaken zoals van Rhynofly erg goed van pas. Maar je kan ook met gewone ads iets doen. Je moet je hierbij wel heel duidelijk profileren, immers, je bent op zoek naar LATENT werkzoekenden.

  Als HR tool kan je weblogs simpel inzetten voor werknemers communicatie. Een opvolger van het intranet zeg maar. Ik ken partijen (A&B Software b.v.) die gewoon een blogspot hebben waarop nieuwe medewerkers worden aangekondigd (klein bedrijf dus is al lang bekend, maar voor wie toevallig een week buiten de deur zit), de stand van zaken rondom het bedrijfsvoetbal team, etc. Gewoon een stukje binding en informatie voorziening, niets bijzonders.

  Je kan ook, zoals Macaw doet, je kwaliteit laten zien. Heeft een dubbele functie: opdrachtgevers en pot. werknemers zien waar je mensen mee bezig zijn en hoe goed ze zijn.

  Verder zijn er mogelijkheden zoals we met HRlog b.v. met Staffplanning (van Niels) doen: vacatures in de navigatie balk. Is een eerste stap, met b.v. meer wisselingen, nog verder te vervolmaaken. Het zijn baby stapjes die we nu nemen op dit gebied, maar ik verwacht niet 1-2-3 dat het ooit een mega business wordt.

  geplaatst op
 • @Marco: leuk om jouw verhaal een keer te horen. Heb zojuist -vanuit Word 2007- een verslag geschreven van de bijeenkomst: http://blogs.macaw.nl/blogs/lisette/archive/2006/06/23/233.aspx

  Begreep van Dirk ook dat je onze kantine een keer met eigen ogen wilt zien - van harte welkom!

  geplaatst op
 • Ah, ik lees nu pas je reactie Lisette. Leuk verslag en ik kom binnenkort zeker een keer langs bij Macaw!

  geplaatst op
 • Charlene Li verwijst naar een aardig voorbeeld van een recruitment blog:

  (...) Microsoft has been a pioneer this area -- their Jobsblog discusses technical jobs at Microsoft. There's also a blogroll of other recruiter blogs at the bottom of the right rail. And one of my favorite examples of a job-related post is actually on Microsoft’s Channel 9 video blog, where the ‘Softies conduct a mock interview showing what it’s like to interview for a technical position. And be sure to check on the comments to that video, where developers chime in how what they would have solved the problem! (...)

  geplaatst op
 • Na Lisette wilde ik ook wat laten horen, je workshop heeft het goed gedaan:

  Een maand na deze workshop is hier dan mijn blog in de recruitment: Recruitmentblog.nl

  Marco bedankt,
  Krijn

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.