Video zoekdiensten steeds populairder

25 mei 2006, 08:40

Youtube is onbetwist marktleider op de video zoekmarkt. Dat is de conclusie van het statistiekenbureau Hitwise. Uit gisteren gepubliceerde cijfers van het onderzoeksbureau, blijkt dat 43% van alle video zoekopdrachten via Youtube wordt uitgevoerd. Het marktaandeel van de populaire videozoekdienst groeide in de afgelopen 3 maanden met 160%.

Myspace Videos is verrassend tweede met 24,2%. Op de derde plaats staat Yahoo Video Search met 9,58%. De overige plekken worden ingenomen door MSN Video Search (9.21%) en Google Video (6.48%).

De drie grootste zoekmachines ondervinden flinke concurrentie van gespecialiseerde videosites en laten nauwelijks groei zien. Noch Yahoo, Google en MSN worden genoemd als grootste stijgers. No. 2 video zoekdienst Myspace Videos is de grote winnaar. De video search provider zag een toename van haar marktaandeel met maar liefst 3800%. Andere snelgroeiende diensten zijn Grouper (765%) en Daily Motion (300%).

Dit ondersteunt eerder onderzoek van comScore Networks en Hitwise, waaruit bleek dat Google’s overige diensten flink achterblijven bij Google Search; Ook waar te nemen via Amazon’s Alexa.

Webvideo wint snel aan populariteit op internet. Het aantal mensen dat videobeelden bekeek op internet tussen oktober 2005 en maart 2006 steeg met 18 procent. In totaal bekeken Amerikaanse internetters 3,7 miljard video streams in maart. Maandelijks besteedt de gemiddelde internetter 100 minuten aan het bekijken van videobeelden op internet. Dat was in oktober 2005 nog 85 minuten. Hoewel bijna evenveel mannen als vrouwen video bekijken op het web, besteden mannen er meer tijd aan: gemiddeld 2 uur per maand, tegenover 1 uur en 20 minuten voor vrouwen.

Directeur Peter Daboll van comScore verwacht dat adverteerders in de nabije toekomst een groter marketingbudget zullen reserveren voor video: “Video consumptie op internet benadert in hoog tempo het omslagpunt voor adverteerders. Met de komst van steeds meer breedbandgebruikers en met publishers die blijven innoveren met nieuw technologieën, wordt video consumptie steeds meer gemeengoed. Het medium biedt adverteerders mogelijkheden die ze die tot nu toe niet hadden.”

De visie van Peter Daboll kan snel waarheid worden, nu zoekmachinegigant Google heeft aangekondigd binnenkort haar Adwords-netwerk uit te breiden met videoadvertenties.

Bronnen: Eweek, eBase, Comscore, Hitwise en Webwereld

Paul van Veenendaal
Digital Marketeer bij NPB Media

All-round marketing professional met 20 jaar werkervaring bij o.a. NPB Media, Iris Amsterdam, Starcom, Ogilvy, GroupM, Onetomarket. Volg mij op http://www.twitter.com/yizmo

Categorie
Tags

3 Reacties

  Arash

  Bedankt Paul,

  Weet jij ook of er Nederlandse statistieken beschikbaar zijn?


  28 mei 2006 om 11:20
  Paul van Veenendaal

  Bedoel je van Shoobidoo.tv, filmpjes.nl en meer soortgelijke Nederlandse ‘Youtube’ klonen?


  28 mei 2006 om 13:38
  Arash

  Ja Paul, dat bedoel ik.

  Daarnaast o.a hoeveel % van Youtube, Google video enz door Nederlanders gebruikt worden.


  28 mei 2006 om 17:18

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!