De blogosfeer in kaart gebracht

25 mei 2006, 06:23

De blogosfeer in kaart gebracht

Eerder deze week vond de 3rd International Workshop on the Weblogging Ecosystem plaats tijdens het WWW congres in Edinburgh. Diverse onderzoekers presenteerden technieken en cases over de aggregatie en analyse van de berichtenstroom in de blogosfeer. Voor geinteresseerden staan de publicaties en samenvattingen van de presentaties inmiddels online (inclusief het eerder genoemde onderzoek naar de mood van de blogosphere) (via: Data Mining).

Twee dingen die me opvallen na het bekijken van de online verslaggeving. Als eerste dat er opvallend veel Aziatische onderzoekers zich bezig houden met data-mining in de blogosfeer. Is dit een inhaalslag van de Aziaten op het Amerikaanse onderzoek (van bedrijven als Intelliseek, Nielsen BuzzMetrics en Umbria)? Of richten we ons teveel op de Amerikaanse markt en vergeten we daarbij te kijken naar de ontwikkelingen in Azie? Een tweede dat me opviel is dat veel van de presentaties gingen over de identificatie van splogs (spam blogs). Blijkbaar is het aandeel splogs in de blogosfeer dermate hoog dat zonder verwijdering van deze splogs een betrouwbare analyse onmogelijk is.

Iemand toevallig aanwezig geweest in Edinburg? Wellicht dat ik er volgend jaar bij kan zijn tijdens International Conference on Weblogs and Social Media (ICWSM-2007) in Colorado, VS.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  Henk

  Marco, ik kan mij wel een kapstok bedenken waarom we daar naar toe zouden moeten gaan 😉


  25 mei 2006 om 18:14
  media

  Ik kan me inderdaad ook wel iets bedenken 😉 Maar snel eens die afspraak maken!


  25 mei 2006 om 19:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!