10 jaar webloggen in Nederland, de Bloghelden komen eraan!

4 augustus 2009, 07:11

Het is feest! Dit jaar is het 10 jaar geleden dat de eerste weblog in Nederland startte. Bright had al een geweldig artikel met de pioniers uit de Nederlandse weblogwereld. Wie de eerste blogpost in Nederland nu echt maakte, daar zullen we het nooit over eens worden. Maar feit is dat we dit jaar een jubileum hebben in Nederland. Een paar maanden geleden zat ik weer eens te peinzen over dat tienjarig bestaan en ik bedacht me: “Waarom er geen boek over maken?” Ik ben sinds 2000 erg nauw betrokken geweest bij een hoop activiteiten in de Nederlandse weblogwereld. Van Weblogmeetings via Dutch Bloggies tot Businessblogmeetings, ik was erbij of heb ze georganiseerd. Na tien jaar is het dan wel eens tijd om dat te vereeuwigen op papier en online.

{title}

Wat is het plan? Ik ben geïnspireerd geraakt door het boek Blogging Heroes van Michael A. Banks waarin 30 Amerikaanse bloggers zijn geïnterviewd en de “best practices” op een rij zijn gezet. Ik zag zoiets ook wel voor de Nederlandse weblogwereld, maar dan toch net iets sprankelender. Minder een businessbook en meer een salontafelboek. Maar door drukte, het voor-jezelf-beginnen, allerlei perikelen rondom Lifehacking is het blijven liggen. Tot nu dus!

Ik ben van plan om 15 – 20 bloggers te gaan interviewen. Bloggers die in de beginjaren actief waren en dat nu nog zijn of juist niet meer, en bloggers die pas de laatste jaren zijn begonnen. Deze interviews ga ik de komende tijd houden en zal het hart van het boek gaan vormen. Om de interviews heen wil ik een tijdperk schetsen. Hoe waren die eerste tien jaar? Welke internetmemes en stokjes waren er? Welke browsers gebruikten we door de jaren heen en welke ontwikkelingen zagen we om ons heen? Alle verhalen en herinneringen willen we omlijsten met foto- en illustratiemateriaal.

Maar ik wil er meer van maken dan alleen een boek. Want een boek over bloggen kan natuurlijk niet zonder een weblog. De site wordt nu gemaakt. Wat we hier gaan doen weet ik nog niet 100% zeker, maar je kunt er op rekenen dat er werk-in-uitvoering te vinden zal zijn en videomateriaal. ik mag me gelukkig prijzen dat ik een geweldige filmer bereid heb gevonden om de interviews te filmen. Ik ben deze week bij Henk-Jan Winkeldermaat van Punkmedia geweest en heb hem mijn plan voorgelegd. Hij reageerde meteen enthousiast en we gaan in het najaar de interviews opnemen. In eerste instantie voor de website, maar wie weet…

Gelukkig heb ik zelf videomateriaal van oude weblogmeetings, maar er is ook fotomateriaal. Veel van dat materiaal is niet meer beschikbaar online of is heel moeilijk te vinden. Daarom wil ik aan alle bloggers van Nederland vragen om in de schoenendozen te duiken (al dan niet de digitale schoenendozen) en fotomateriaal van zoveel mogelijk weblogmeetings beschikbaar te stellen voor het boek. Het liefst onder een Creative Commons licentie. Ik wil je vragen om dit materiaal beschikbaar te stellen via Flickr op de speciale Weblogmeeting-groep. Hier kun je je foto’s aan toevoegen. Hou hierbij rekening met een aantal punten:

 • Upload alleen foto’s die je ook in een boek terug zou willen zien, ofwel, die je ook aan je moeder zou laten zien.
 • Zet in de omschrijving het jaartal en de plaats van de weblogmeeting.
 • Als het mogelijk is, beschrijf ook wie er op de foto staat. Sommigen herkennen we wel, maar lang niet iedereen.
 • Zorg dat je eigen accountinformatie in orde is zodat we in het boek op de juiste manier de bronvermelding plaatsen.
 • Geef je foto’s een Creative Commons licentie bij het uploaden. Bij voorkeur een CC BY licentie. Doe je dat niet, dan zal ik indien nodig individueel contact opnemen om toestemming te vragen.

Heb je videomateriaal van weblogmeetings, Dutch Bloggies of ander uniek materiaal van de weblogcultuur in Nederland, neem gerust contact met me op, dan kunnen we bekijken wat we er mee gaan doen.

Het boek zal nog veel meer gaan bevatten dan alleen interviews en foto’s, maar daarover meer in een latere blogpost. Ik ben erg benieuwd wat jullie van het idee vinden. 10 Jaar bloghelden in Nederland, een terugblik in beeld en tekst!

Frank is sinds 2000 actief als blogger. De laatste jaren is hij een actief voorstander van het open internet en het indieweb: Hou controle over je eigen domein, je eigen data en eigen netwerk. Op zijn blog https://diggingthedigital.com/ schrijft hij over deze ontwikkelingen.

Categorie
Tags

17 Reacties

  webanalisten.nl

  Super leuk idee om iets dat zo aan verandering onderhevig is vast te leggen in een boek! Ik zeg nu al: over 10 jaar weer doen 🙂


  4 augustus 2009 om 07:33
  eduardblacquiere

  Leuk initiatief, ik ben benieuwd!

  Met circa 4 jaar blogervaring vind ik mezelf een newbie, maar in de afgelopen jaren heeft het bloggen me veel gebracht!


  4 augustus 2009 om 07:42
  media

  @Frank: zoals al eerder aangegeven, top idee waar ik graag aan meewerk. Alvast heel veel succes!


  4 augustus 2009 om 07:44
  Sander Duivestein

  Frank,

  Superleuk idee.

  Ben zelf niet van de foto’s en de video’s, ben wel handig met teksten. Ook veel onderzoek ihkv blogosfeer al verricht voor MeTheMedia.com en redelijk hardcore blogger (Jaggle.nl). Mocht je hulp nodig hebben met het schrijven van teksten etc. lemmieknow. Hou me van harte aanbevolen.

  Succes in ieder geval!


  4 augustus 2009 om 08:11
  Bondia.nl

  Heel goed idee!


  4 augustus 2009 om 08:21
  Sonja van Vuren

  Lezenswaardig idee, denk ik, Frank. Als het maar ook goed leesbaar blijft voor mensen die er niet zo diep in zaten. Dus niet een old-boys-in-crowd boek.

  Het is leuk en boeiend om te laten zien welke vormen het allemaal heeft aangenomen, hoe dat zo gekomen is en hoe belangrijk het is geworden, zowel zakelijk als privé. Hoe het een instrument kan zijn om zelf en samen met anderen verder te ontwikkelen en snel dingen uit te proberen. Op een manier die voorheen onmogelijk was.

  Misschien wil je je ook wagen aan een toekomstvisie? Ik zal het boek in ieder geval zeker lezen. Veel succes en schiet ’n beetje op! 😉 Ik kijk er naar uit.


  4 augustus 2009 om 09:26
  Edwin

  Een leuk idee Frank, hoop dat je het concept een leuk multimediaal karakter zult geven. Een interactieve site hoort wel bij zo’n boek vind ik. Veel succes ermee!


  4 augustus 2009 om 10:58
  Arne Kuilman

  Leuk idee! Ik sta open voor vragen. Ik blog namelijk sinds 9 januari 1998 en kan me de oudste blogs van Nederland nog herinneren en überhaupt het woord bloggen dat in schwung raaktte. Weblogmeetings? Waren die er toen?


  4 augustus 2009 om 12:46
  Sjef Kerkhofs

  Erg leuk initiatief Frank, lijkt me boeiend. Ik zal het boek in ieder geval kopen, daar kun je op vertrouwen 🙂


  4 augustus 2009 om 14:03
  Jean-Paul Horn

  Fantastisch idee! Vond het verhaal in Bright al super, maar de (uitstekende) Nederlandse blogcultuur verdient zeker een mooi (koffietafel)boek. Ben superbenieuwd naar de uitkomst!


  4 augustus 2009 om 14:26
  punkey

  Allen, dank voor de steun en de succeswensen! Ik ben er erg blij mee dat het zo goed wordt opgepakt. Ik krijg al veel medewerking van bloggers van toen en nu, we gaan heel snel echt aan de slag! Ik heb er enorm veel zin in en zal dat delen met jullie via een apart weblog over de voortgang.

  @Arne Kuilman: Ik neem contact met je op! Ben erg benieuwd naar je verhaal!

  @Sonja van Vuren: Het is inderdaad het idee om er een mooi salontafelboek van te maken en geen ons-kent-ons businessboek. Juist de geschiedenis duidelijk en inzichtelijk maken voor iedereen die er in is geïnteresseerd.


  4 augustus 2009 om 14:51
  media

  @Jean-Paul: ik kan me het telefoontje van Ben Blog nog goed herinneren; hij had toen nog geen idee wat blogs eigenlijk waren, zocht op google, kwam bij mij uit en ben ‘m toen een keer in Amstelveen gaan opzoeken. Kort daarna is zijn plan ontstaan om zakelijk aan de slag te gaan met blog.nl. Samen met zijn zoon, die toen nog studeerde of net werkte bij een IT-club, dat ben ik even kwijt. Ben en Ayalon moeten zeker in het boek!

  Ook mooi zijn de verhalen achter de schermen, oa de opdracht die ik meekreeg vanuit ilse media om de domeinnaam blog.nl over te nemen. Voor zover is dat nooit naar buiten gebracht voor wie ik die overname moest regelen en ik neem aan dat het nu verjaard is en ik dit publiek mag maken. Zal het maximum bedrag dat ik mog bieden maar voor mezelf houden 😉

  Zo zijn er nog tal van verhalen die zeker thuishoren in het hoofdstuk over de opkomst van commercie rondom blogs.


  4 augustus 2009 om 15:27
  Jean-Paul Horn

  Ik wil niet als een oude lul overkomen, maar zoals ik net op Twitter zei: ik word er compleet nostalgisch van 🙂 Zit net mijn oude e-mailarchieven nog eens terug te lezen (2525, Smallzine, Daily Wacko) – geweldig. Jammer dat ik niets eerder dan 2000 meer heb, want was voor 2525 een vaste abonnee van Daily Planet en Shift enzovoorts.

  Ga zo weer verder de geschiedenis induiken. Sweet memories.


  4 augustus 2009 om 15:58
  chi666

  @Frank: zoals ik ook face-to-face al tegen je zei: als ik iets kan doen hoor ik het wel. Maar pak het schrijven vooral aan op de manier die jij bij jou past.


  4 augustus 2009 om 17:37
  Tony

  @Frank, super cool idee. Mocht je nog mensen willen interviewen of zoek je handjes om te schrijven dan werk ik graag mee.


  10 augustus 2009 om 10:56
  Paul

  Helemaal leuk, Frank! Heel veel succes

  Top initiatief!!!


  10 augustus 2009 om 11:03
  Paul Roosenstein

  En als je nog een uitgeverij zoekt: ik vind het een leuk project.

  http://www.swpbook.com


  10 augustus 2009 om 13:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!