Zoekmachine voor armen is goedkoop en traag

15 juli 2003, 08:38

Zoekmachines zijn te veel geori?nteerd op het rijke Westen, daarom hebben onderzoekers van het MIT een zoekmachine ontwikkeld voor arme landen.

E?n van de problemen waar ontwikkelingslanden mee te maken hebben, zijn de hoge kosten voor de internetverbinding. De TEK zoekmachine die is ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is daarom speciaal geschikt voor gebruikers met een trage internetverbinding.

Het principe is heel simpel: de internetter gebruikt bepaalde software voor zijn zoekopdracht. Deze zoekopdracht wordt per e-mail naar een server in Boston verstuurd. Het programma zoekt de resultaten erbij en mailt die de volgende dag terug.

“De zoekmachines die wij kennen zijn erop gemaakt om binnen twee seconden de informatie te geven die we zoeken. Wij, in het Westen, willen niet wachten”, vertelt professor Saman Amarasinghe van het MIT tegen de BBC. “In ontwikkelingslanden hebben ze geen geld, maar wel tijd.”

Zoekresultaten

De huidige zoekmachines geven ook te veel zoekresultaten, vindt Amarasinghe. De software filtert daarom de zoekresultaten op basis van relevantie.

De software is nu echter nog in een testfase. Tot nu toe hebben slechts enkele mensen de zoekmachine geprobeerd. Een b?taversie van de software is waarschijnlijk binnen drie of vier maanden klaar.

Het programma zal op cd-rom worden aangeleverd omdat het vrij groot (10,8 MB) is en daarom niet erg praktisch om via een smalband internetverbinding binnen te halen. De onderzoekers overwegen om het programma standaard te laten installeren op nieuwe pc’s voor ontwikkelingslanden.

Bron:

http://www.webwereld.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!