Jongeren bepalend voor klikhits-top10 YouTube

15 april 2021, 13:13

Zo zag het eerste kwartaal van 2021 op YouTube eruit in Nederland: kinderrechten filmfestival, NOS Jeugdjournaal en Bol.com domineerden de ranglijsten

De strijd om views is nog lang niet gestreden, ook in 2021 blijven kanalen op YouTube massaal content uploaden om zo hun kijkers te blijven boeien. Hoe presteerden de merken, uitgevers en adverteerders de eerste maanden van 2021? Welke content spande de kroon? Op basis van het aantal views van de video’s die zijn geüpload in de afgelopen maanden van 2021, zet 5PM elk kwartaal de populairste merken, uitgevers en adverteerders op YouTube op een rij.

Kinderrechten Filmfestival (Unicef) aan de top

Op de lijst met Nederlandse merken is de eerste plaats voor Kinderrechten Filmfestival van Unicef met 1,1 miljoen views. De tweede plaats is toebedeeld aan de Universiteit van Nederland, die 990.000 views behaalde. ANWB staat wederom in 2021 in de top drie, waarbij ze met 901.000 views de derde plek wisten te bemachtigen.

Unicef uploadde op hun kanaal Kinderrechten Filmfestival dertien video’s, met gemiddeld 83.000 views per video. Deze cijfers bezorgden het kanaal de felbegeerde eerste plek in de categorie brands. Naast de indrukwekkende aantallen views, mogen de 20.000 engagements niet onbenoemd blijven. Hun meest bekeken video ging over ‘Bescherming tegen kinderarbeid’, waarin onder andere de rol tussen kind-influencers en hun ouders is uitgelicht.

De Universiteit van Nederland heeft met een totaal van 29 video’s ruim 900.000 views weten te behalen. De meest bekeken video ‘Waarom krijgt straks iedereen de ziekte van Parkinson?‘ heeft niet alleen de meeste views, maar ook nog eens de meeste engagements (ruim 7.000) van alle merken behaald. Niet alleen deze video bleek de kijker te boeien, ook hun video over ‘Waarom je helemaal geen 8 uur slaap nodig hebt’ weet ruim 6.000 engagements aan te tikken.

De ANWB ontbreekt ook dit jaar niet in de top-3

De ANWB ontbreekt ook dit jaar niet in de top-3. De meest bekeken video met ruim 70.000 views betreft een uitlegvideo over de ‘Actieradius van elektrische auto’s’. Daarnaast doen wederom de formats ‘Autotest’ en ‘Wegenwacht legt uit’ het erg goed.

Wat daarnaast opvalt is dat nagenoeg alle content van de top-3 merken de hoogste engagement rates heeft behaald. Bovendien is vrijwel alle content te classificeren als mid- tot long-form content.

Coolblue is ook weer in de lijst te vinden met hun technieuws-podcast en hun overzicht van de vetste producten van 2021. Daarnaast geeft de Efteling een ‘uniek kijkje achter de schermen’ waarin het trouwe fans laat zien dat het park hoopvol wacht op hun terugkeer. Ook de Rijksoverheid heeft een plaats in de lijst bemachtigd. Met name door de persconferenties die meer dan honderdduizend kijkers trokken.

Absolute Motors is ook terug te vinden in de lijst. Opvallend is dat hun best bekeken video’s, geupload in het eerste kwartaal2021, het format ‘A day in the life of’ betreft. Deze content laat een dag uit het leven van zowel de oprichter als de medewerkers bij Absolute Motors zien. Deze video’s hebben met meer dan 56.000 views zelfs het dubbele aantal views behaald ten opzichte van de video met influencer Qucee. ‘Stipt Polish Point’ is een ander kanaal voor autoliefhebbers dat dit kwartaal de top 10 is binnengetreden. Zij helpen de kijker bij het restaureren van hun old- en youngtimers en geven daarbij een kijkje in hun werkwijze.

De grootste uitgevers: NOS Jeugdjournaal weer op nummer één

Bij de top publishers is de eerste plaats voor NOS Jeugdjournaal met 41,1 miljoen views. De tweede plaats wordt ingenomen door De Telegraaf met 34,4 miljoen views. Ziggo Sport claimt met 33,5 miljoen views de derde plaats.

NOS Jeugdjournaal heeft met 423 video’s en gemiddeld 97.000 views per video de eerste plaats weten te bemachtigen. De meest bekeken video, die is geüpload in het eerste kwartaal van 2021, betreft de video over het veelbesproken kinderprogramma ‘Gewoon Bloot’.

De meest bekeken video is die van het veelbesproken kinderprogramma ‘Gewoon Bloot’

De Telegraaf claimt met 34,4 miljoen views de tweede plaats. Wegens de kamerverkiezingen die het eerste kwartaal van 2021 in beslag namen, hebben de video’s rondom de politiek logischerwijs veel views behaald. De video over Baudet in Jinek, heeft zelfs de eerste plaats in trending behaald en deze plek een tijd gedomineerd. De meest bekeken video van de Telegraaf is de video: ‘chaos in Laren door Dutch Performante en Joey Bravo’. Deze heeft maar liefst bijna 900.000 views weten te behalen.

Ziggo Sport claimt de derde plaats met 33.5 miljoen views. Wederom doen de wedstrijdsamenvattingen het erg goed met gemiddeld 117.000 views per video. ‘De comeback van Granada vs Barcelona’ wist naast de honderdduizenden views ook nog het meeste aantal engagements te behalen van bijna 10.000 likes en 900 comments.

De video met de meeste comments is van Omroep Powned, waarin ‘Slijptol is aangereden in Urk’. De video heeft maar liefst bijna 8.000 comments behaald. De video van Arjen Lubach over ‘het vaccinatiepaspoort‘ is met 5.000 comments tevens een veelbesproken video.

De meest ‘bekeken’ video’s zijn de muziekvideo’s van TopNotch, met name de video van ‘Bilal Wahib en Ronnie Flex; 501‘ blijkt erg populair met maar liefst meer dan 3 miljoen views. De ophef rondom Bilal Wahib die zich eind maart de ronde deed, heeft zichtbaar invloed gehad op de views van de video. Deze hebben een flinke stijging ondergaan.

De grootste adverteerders: Bol.com claimt de eerste plaats

Bij de topadverteerders staat Bol.com op nummer één met 7,8 miljoen views. De tweede plek is voor Garnier Nederland die in totaal 7,6 miljoen views behaalde. Jumbo Supermarkten sluit met 4,3 miljoen views de top-3 af.

De meeste views van Bol.com zijn afkomstig van de grappige korte video’s waarmee ze hun campagnes ‘tuingenieters’ en ‘alles in huis’ campagnes onder de man willen brengen. Garnier heeft YouTube het afgelopen kwartaal ingezet om haar Loving Blend Honing Goud Shampoo onder de aandacht te brengen. De Jumbo Supermarkten heeft het eerste kwartaal van 2021 met advertising gefocust op het promoten van gezond eten en heeft hiermee 2,6 miljoen views behaald.

Werken bij Defensie heeft veruit de meeste engagement behaald op hun video’s met ruim 6.500 likes en 1.400 comments. Deze zijn met name afkomstig van hun serie ‘Ik word Matroos‘.

De top-10 video’s

1. Spoorwegovergangen Nederland (2,6 miljoen views)

2. StukTV (2,2 miljoen views)

3. Dylanhaegens (1.9 miljoen views)

4. Disney NL (1.6 miljoen views)

5. Disney NL (1.6 miljoen views)

6. Disney NL (1.6 miljoen views)

7. EnzoKnol (1.6 miljoen views)

8. StukTV (1.5 miljoen views)

9. Disney NL (1.4 miljoen views)

10. StukTV (1.4 miljoen views)

De nieuwkomer in de lijst, Spoorwegovergangen Nederland, claimt direct de top met 2,6 miljoen views en staat hiermee op de eerste plaats. StukTV met de video van het jachtseizoen met Jamal Ben Saddik staat op de tweede plaats en de video van Dylanhaegens met een top-10 lijstje staat op de derde plaats. Disney NL is dit kwartaal ook populair met hun tekenfilms van Toy Story en Monsters & Co. en claimen vier plaatsen in de top-10.

Spoorwegovergangen Nederland is een uniek kanaal in zijn soort en heeft bijna één miljoen volgers. Wat vooral opvalt is dat er een heel breed publiek actief is in de comments. Van India en Indonesië tot aan Polen en de VS, de Nederlandse treinovergang wordt vanuit alle hoeken van de wereld bekeken. De video van StukTV met Jamal Ben Saddik heeft veruit de meeste engagements met ruim 91.000 likes en 8.000 comments.

Hoe zijn deze overzichten samengesteld?

De bovengenoemde ranglijsten zijn samengesteld op basis van het aantal views die de YouTube-kanalen met hun video’s genereerden. Vervolgens zijn er enkele aanpassingen toegepast:

  • We hebben alleen gekeken naar Nederlandse video’s die zijn geplaatst in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021.
  • Advertenties zijn eruit gefilterd door te kijken naar de engagement rate en het aantal engagements in verhouding met het aantal views. Daarnaast zijn video’s korter dan 1:00 buiten beschouwing gelaten (dit geldt niet voor de adverteerdersranglijst).
  • Bij de ‘topmerken’-lijst is een minimum van 1.000 engagements op een kanaal aangehouden.
  • De eerder genoemde advertenties en muziekvideo’s zijn in de samenstelling van de top tien video’s buiten beschouwing gelaten.
  • ​Met budget gebooste video’s zijn er niet uitgefilterd, wanneer deze het minimum aantal engagements hebben behaald.

Het totaal aantal views van een kanaal ligt vrijwel altijd hoger. Dit verschil wordt veroorzaakt door views van video’s die eerder zijn geüpload.

Luuk de Haardt
Digital Marketing Manager bij Team5pm | The YouTube Agency

Luuk de Haardt is Digital Marketing Manager bij Team5pm, waar hij verantwoordelijk is voor de online marketing van het Amsterdamse YouTube-bureau. Voorheen was hij Social Media Creative bij RTL, waar hij o.a. onderzoek deed naar de mogelijkheden van Snapchat, Instagram en YouTube op het gebied van jongerenmarketing.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!