Ziekenfonds kan toch goedkoper

8 december 2003, 06:50

De strijd tussen de zorgverzekeraars om nieuwe klanten is losgebrand nu de politiek heeft ingestemd met de uitdunning van het ziekenfondspakket. Voorzieningen die uit de basisverzekering verdwijnen, worden opgevangen door aanvullende verzekeringen.

Ondanks de politieke maatregelen lukt het enkele verzekeraars toch de premielast te laten dalen. De nominale premie voor de uitgedunde basisverzekering daalt bij Amicon van 30,90 naar 22,90 euro per maand (-25%). De aanvullende verzekeringen worden door uitbreiding van de dekking duurder, maar bij handhaving van het bestaande pakket zijn de verzekerden over het geheel genomen toch voordeliger uit. Zo wordt fysiotherapie, dat uit het basispakket verdwijnt, volledig gedekt door de aanvullende verzekering.

Hetzelfde doet zich voor bij CZ. De nominale premie daalt met 4,05 euro tot 23,75 per maand (-15%). De goedkoopste aanvullende verzekering (Basis) stijgt met 2,35 euro; het Pluspakket met 3,10 euro. De besparing bij de nominale premie gaat echter teniet bij de aanvullende tandverzekeringen.

In tegenstelling tot andere zorgverzekeraars verhogen Ohra en Delta Lloyd ziekenfonds de nominale premies voor de basisverzekering wel: van 28,50 naar 29,85 euro per maand. Ohra kan nog geen duidelijkheid geven over de premies voor de aanvullende verzekeringen. Delta Lloyd wel: de meestgevraagde aanvullende verzekering (Select) stijgt van 14,37 naar 23,22 euro, de meest complete (Top) van 45,36 naar 48,87 euro. Een aantal particuliere ziekenkostenverzekeraars worstelt nog met het vaststellen van zijn premies.

Bron: AD

Nominale premie ziekenfonds 2004 (onder voorbehoud)

Bron: MF

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!