YouTube-expert Jelmer Wind over dé geheime succesformule

11 juni 2019, 13:00

YouTube Service Company 5PM helpt merken succesvol gebruik te maken van YouTube. De organisatie streeft naar meer views, langere kijktijd, hogere advertentieomzet, kwalitatieve leads en 100 procent conversies. Hoe zorgt 5PM ervoor dat de video-content van haar klanten niet verdwijnt in het grote spinnenweb van YouTube? Een gesprek met mede-oprichter van 5PM: Jelmer Wind.

Jelmer Wind startte in 2018 samen met Tom Schoufs 5PM, een YouTube Services Company. Wind werkte als Head of Content & Channels voor RTL MCN en is één van de bedenkers van het populaire YouTube-kanaal Concentrate. Daarvoor was hij Development Manager voor RTL 5, 7 en 8 en heeft hij gewerkt voor de start-ups PolarSteps, JobBrokers en CompanySpot.

“Het gaat altijd om het algoritme”

5PM helpt uitgevers, brand publishers en brands meer succes te krijgen op YouTube. “De main drive is altijd meer kijktijd, om je advertentie-exploitatie draaiende te houden. Op tv is dat: hoe meer kijkminuten je ’s avonds maakt, hoe meer spotjes, hoe meer je verdient. Op YouTube is het: hoe meer kijktijd, hoe meer waarde je kanaal krijgt. Dat wil zeggen, hoe meer jouw kanaal wordt aanbevolen in de recommendations van YouTube. Het gaat hier om het algoritme, en kijkminuten en ads zijn heel belangrijk bij dat algoritme.”

Van tv naar online

“YouTube kennen we vooral van de YouTube-influencers, en dat is een hele mooie markt, maar het platform ontwikkelt zich steeds meer naar een on-demand platform, waar professionele partijen – de traditionele media en grote brands – heel veel aandacht aan beginnen te besteden. Het is wat dat betreft een heel nieuw kanaal.”

Bedrijven hebben een belang bij YouTube, uploaden hun video en zien vervolgens dat niemand er naar kijkt. Zonde natuurlijk, als je veel tijd en liefde in je content hebt gestoken. We zeggen niet voor niks: YouTube is het beste platform om je video te verbergen. Er zijn veel meer concurrenten op YouTube dan op tv. Maar toch gaan bedrijven, publishers en merken massaal aan de online video. Tv-zenders verliezen kijktijd, en weten dat ze ‘online moeten’, maar lijken met online de verloren advertentieomzetten niet te kunnen compenseren. Hoe ziet de toekomst van publishers eruit? Wind noemt zijn vorige werkgever RTL als voorbeeld: “De aankoop van Videoland door RTL vond, en vind, ik een slimme zet. Er wordt veelal gezegd dat er niet te concurreren valt met Netflix, maar dit is toch een nieuwe window, een nieuw platform met veel kansen: je kunt er heel veel content in kwijt en veel meer geld mee verdienen dan via YouTube. De kosten voor heel veel content zijn toch al gemaakt, de businesscase is er al. Die businesscase kan beter gemaakt worden door te gaan differentiëren naar andere platformen. Videoland is een platform waar de inkomsten heel serieus zijn.”

“YouTube is het beste platform om je video te verbergen”

“Daarnaast denk ik dat branded content nog veel en veel interessanter gaat worden bij de mediapartijen. Omdat je op zoveel verschillende platformen aanwezig kunt zijn, creëer je veel bereik, meer dan dat er vroeger op televisie gedaan werd. Dat maakt het heel interessant.”

De tips en tricks van Wind voor een succesvolle YouTube-strategie? Die hoor je in de video:

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!