World66 en Wikitravel naar Internet Brands

World66 en Wikitravel naar Internet Brands

Ergens in 1999 begonnen Douwe en ik met het opzetten van een reiswiki, al kenden we dat woord nog niet. Nu, zes jaar later, hebben we world66.com verkocht aan Internet Brands. Naast World66 kopen ze ook Wikitravel en dat is groot nieuws. Voor wie niet in de reiswikiscene zit: World66 en Wikitravel zijn de twee grootste reiswiki’s en als die tegelijk overgenomen worden door een bedrijf is dat bijzonder.

Gisteren is het allemaal officieel bekend gemaakt. Binnen 5 minuten had ik een paar Google News Alerts binnen.

Hoewel het fantastisch nieuws is, blijf ik een beetje achter met het lege-nest-gevoel. Ik geloof dat dit heel goed zal zijn voor World66, ik geloof dat de Open Content reisgids die zowel wij als Evan van Wikitravel voor ogen hebben, er dichterbij door komt, en dat is ook goed nieuws voor de planeet als geheel. Maar je laat ook je kindje een beetje gaan. Iemand anders moet er nu voor zorgen dat het groeit, dat het beter wordt etc.

Zoals het persbericht stelt: wij blijven wel nauw betrokken. Het moet zich nog uitkristalliseren hoe, maar ik ben wel van plan me er mee te blijven bemoeien. Met ongevraagde adviezen strooien, zoals Cruyff, dat lijkt me wel wat.


Geplaatst in

DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • Hi Richard, steun je van harte en gun de verkoop ook maar jezelf met Cruyff vergelijken oei oei oei... :-) succes!

  geplaatst op
 • Fantastisch nieuws Richard en uiteraard gefeliciteerd!!!

  geplaatst op
 • Gefeliciteerd, en nu de rest van je leven in luilekkerland lijkt me :)

  geplaatst op
 • Gefeliciteerd Richard.. in het kader van deze posting de vraag: viel er wat te verdienen met een reswiki ;-)

  geplaatst op
 • We hebben Adsense advertenties en reissites doen een goede eCPM, dus dat kan prima. Wikitravel had geen advertenties dus daar gaat nog een hele discussie plaatsvinden.

  @ Bas: nee, helaas gaat dat nog niet lukken.

  geplaatst op
 • Net als voor weblogs geldt ook hier de vraag of het businessmodel gebaseerd zou kunnen/moeten zijn op advertentie-inkomsten. Ik denk dat je een aardig zakcentje kunt verdienen met advertentie-inkomsten maar het wordt mij steeds duidelijker dat plat adverteren in online communities niet de richting is die we op moeten gaan. Daarmee zeg ik niet dat online communities niet interessant zijn voor adverteerders, ze zullen er alleen anders mee moeten omgaan.

  Sponsored content in eerlijke vorm, zoals in feite Richard ook met deze posting op marketingfacts laat zien, heeft veel meer waarde voor zowel zender als ontvanger. Maak je er misbruik van dan zal dat onheroepelijk worden afgestrafd; doe je het op een eerlijke manier dan zal dat worden gewaardeerd. Dus voor de reiswiki's, waarom de spelers in de markt tegen betaling geen toegang geven om redactionele stukken te plaatsen? We hebben al eens de discussie gehad over scheiding tussen redactie en commercie. Die is er niet op weblogs en wiki's en dat is ook prima mits je je houdt aan de spelregels. Ik weet dat niet iedereen het hier mee eens is, maar ik geloof absoluut in deze 'nieuwe' vorm van 'adverteren'.

  geplaatst op
 • Er is wel degelijk een scheiding. Een advertorial in een blad wordt in elk geval door mij niet op dezelfde waarde geschat als een zuiver redactioneel item. Op een weblog zal de gebruiker dat toch net zo ervaren? Als bladen er mee weg zouden komen zowel hun artikelen als advertenties door de adverteerders te laten betalen hadden ze allang hun redacties ontslagen.

  geplaatst op
 • Karel, noem mij een weblog (die niet is gekoppeld aan een traditionele uitgever) waar redactie en commercie zijn gescheiden!

  geplaatst op
 • Point taken. We praten denk ik langs elkaar heen. Jij betoogt dat het ontbreken van die scheiding een feit is, ik of dat wenselijk is danwel consequenties heeft voor de perceptie van de lezer.

  geplaatst op
 • Klopt! Waarbij ik het met je eens bent dat dat laatste een heel gevoelig punt is en dat je daar als weblog, wiki of welk andere online community dan ook heel voorzichtig mee moet zijn. Maar ik denk wel degelijk dat er mogelijkheden zijn en in tegenstelling tot TV, Radio en Print (waar de lezer niet direct kan reageren), is dit wel mogelijk op internet. Misbruik zal dus sneller worden afgestraft!

  geplaatst op
 • Gefeliciteerd. Je eigen Ongevraagd Adviesbureau is voor velen een ambitie (waarbij er ook naar je geluisterd wordt) :)

  geplaatst op
 • Bij World66 was/is een van de problemen dat aanbieders van reizen, hotels, tours etc. met graagte gebruik maken van de wikistructuur en advertorials publiceren (zonder te betalen overigens). Wij doen dan ons best die teksten zodanig aan te passen dat ze nuttig zijn voor reizigers. Andere reizigers passen de teksten aan zodat deze hun mening weergeven.

  Dat laatste vinden commerciele aanbieders vervelend. Een paar maanden geleden werden we herhaaldelijk gebeld door een restaurant in Dusseldorf dat het niet eens was met wat er op de site stond (en zelfs een advocaat wilde inschakelen).

  Daar ligt ook de kans: je kunt commerciele partijen in een wikistructuur de kans geven bepaalde informatie toe te voegen die vervolgens niet ge-edit kan worden, tegen betaling, natuurlijk, maar ik denk wel dat je duidelijk moet maken dat dit commerciele content is, en geen wiki-content.

  geplaatst op
 • Met enkel advertenties kom je er nóg niet. Ik geloof echter dat er een kentering MOET komen. Als je het rendement van niche / micro advertenties ziet t.o.v. grote websites weet je dat er zoveel potentieel is voor kleine, specialistische, specifieke niche websites / communities. Adverteren, sponsoren, etc.

  Ik heb ooit een website gemanaged www.stockscore.nl. Daarop (nog steeds te vinden) staan columns over optie strategieën, goede inhoudelijke stukken, die als intro golden voor optie seminars. Deze combinatie heeft héél veel mensen naar die seminars gebracht. Ik heb met deze man (die ik nog steeds goed ken en veel spreek) wel eens over gehad. Met mijn 10.000 'leden' brancht ik zelfs in absolute aantallen meer mensen naar zijn seminars dan b.v. IEX met 200.000 leden. Niches zijn goed, renderen uitstekend.

  Ik geloof daarom dan ook dat er veel ruimte is voor een niche media bureau. Een bureau dat ook grote bedragen, mogelijk zelfs internationaal, kan wegzetten over een behoorlijk aantal hele kleine sites. U wilt toekomstige moeders bereiken, wij hebben 10 websites die samen goed zijn voor een aantal bezoekers als die ene grote, maar wel totaal veel meer rendement halen.

  geplaatst op
 • Gefeliciteerd Richard. In gesprekken met Tripadvisor, IgoUgo en Kayak heb ik World66 als een goed voorbeeld van User Generated Media genoemd. Het mooie van World66 vind ik nou juist de Google groei strategie: <strike>geen</strike> weinig reclame op de site en kwaliteit verspreiden door word of mouth. Ik denk dat dat ook een belangrijke reden is waarom de site groeit. Een User Generated travelsite ter grote van Tripadvisor kan het verlies van principiële reclame tegenstanders wel aan maar is dat ook het geval bij de Travel Wiki’s? Wiki’s worden goed omdat ze kwalitatieve en objectieve informatie leveren. Bij de overige travelsites gaat het nou juist om subjectieve informatie, positief of negatief. Ik zou dan ook heel voorzichtig zijn met het toelaten van andere adverteerders dan Google Adsense.

  Persoonlijk sta ik niet te springen om te adverteren op travelsites. Als toeristisch bureau lever je informatie, als die informatie ook elders wordt gegeven is dat alleen maar goed, zeker als het ook nog eens positief en User Generated is. Daarnaast is zoals je aangeeft adverteren op travelsites vaak duur terwijl het ons niet uitmaakt of mensen nou bij Orbitz, Expedia, Travelocity of Priceline boeken. Toch hadden wij een samenwerking met IgoUgo waarbij we content uitwisselden. Sinds de overname van IgoUgo door Sabre ging de verstandhouding zo hard achteruit dat we binnen een half jaar totaal gestopt zijn met iedere vorm van samenwerking.

  De Internet travel industry is in de US zo volwassen geworden dat er meerdere Internet Travel congressen en advertising / media bureaus zijn. TripAdvisor wordt inmiddels door drie verschillende bureaus aangeboden. Daar ben ik voorlopig nog niet op in gegaan maar als je nog een bureau zoekt in de US dan weet ik nog wel iemand voor je. Op het PhoCus Wright congres van afgelopen November melden de grote 3 +1 overigens dat zij met hun mediabudgetten kritischer gaan kijken naar Search Enignes (lees: minder gaan besteden) en meer naar branding via offline promotie.

  geplaatst op
 • Tuurlijk, de discussie over de vraag hoe je zo'n site winstgevend maakt is erg interessant. Blijf je afhankelijk van Adsense of ga je zelf je sites vercommercialiseren? Ga je commerciele content plaatsen. Nou, dat antwoord lijkt me al gegeven als je naar de twee andere sites onder het kopje travel kijkt in de portfolio van Internet Brands, Inc.

  Wat me niet duidelijk wordt is of ze de twee sites naast elkaar willen laten bestaan. Er is behoorlijk wat overlap in de content. Is daar al duidelijkheid over?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.