Windows Live Image Search nu wél live

Windows Live Image Search nu wél live

Een kleine maand geleden schreef ik al over de facelift van Windows live, de lancering van Windows Live Search en over de Search Macro’s. Die dag zou ook Windows Live Image Search gelanceerd worden, maar die gaf sindsdien foutmeldingen. Nu lijkt dit echter allemaal goed te werken en kan ik er dus eindelijk wat over schrijven.

Windows Live Image Search werkt op de zelfde engine als de ‘gewone’ MSN Image Search en geeft dus de zelfde afbeeldingen terug bij een zoekopdracht. Maar er wordt gebruik gemaakt van een geheel andere interface die op z’n minst opmerkelijk te noemen is.

Alle afbeeldingen op één pagina
De bestaande Image Search van zoekmachines laat de images zien met daarbij wat extra gegevens zoals de bestandsnaam, het formaat, de bestandsgrootte en de url van de site waar de afbeelding staat. Er is een vast aantal plaatjes per pagina en je kunt telkens een pagina verder gaan.

De Image Search van Windows Live daarentegen werkt anders. Het blijkt namelijk dat bij het zoeken naar afbeeldingen veel meer gebruik wordt gemaakt van de volgende pagina’s. Bij image search vindt men minder vaak wat men zoekt op de eerste pagina dan bij web search. Daarom hebben ze bij MSN bedacht dat ze alle afbeeldingen beter allemaal op één pagina kunnen zetten. Je kunt gewoon eindeloos doorscrollen, de afbeeldingen worden doormiddel van AJAX ingeladen.

Grootte tumbnails instellen
Verder is de grootte van de tumbnails in te stellen. Met een schuifbalkje kun je het aantal afbeeldingen dat naast elkaar getoond wordt, en dus de grootte van de afbeeldingen instellen.

Windows Live Image Search - slider

Om de gebruikerservaring verder te vergemakkelijken zijn de gegevens over de afbeeldingen zoals de bestandsnaam en het formaat weggelaten. Doordat alleen de afbeeldingen getoond worden is het beeld rustiger en blijft er meer ruimte over om deze afbeeldingen te bekijken. Ga je met je muis over de afbeeldingen heen, dan worden ze in een kadertje vergroot en krijg je alsnog de gegevens over de betreffende afbeelding te zien.

Windows Live Image Search - voorbeeld hover

Zoekresultaat naast website
Ga je vervolgens naar de site om de betreffende afbeelding te bekijken, dan blijft aan de zijkant het zoekresultaat staan. Je kunt daar verder door de afbeeldingen scrollen en zo meerdere sites bezoeken, zonder dat je steeds terug hoeft naar het zoekresultaat.

Windows Live Image Search
Al met al een leuke nieuwe interface om afbeeldingen te zoeken. Het is even wennen en de AJAX is niet altijd even snel, maar ik vind het een verbetering ten opzichte van de bestaande image search van de zoekmachines. Ben benieuwd of het aanslaat en wat we van de andere zoekmachines kunnen verwachten op het gebied van gebruikersvriendelijkheid met behulp van AJAX of andere technieken.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.