Wie is Seth Godin?

29 juni 2005, 21:25

Seth GodinVolgende week woensdag komt Seth Godin naar 212 Amsterdam en zal daar spreken voor 400 belangstellenden. Maar wie is Seth Godin en waarom is er zoveel belangstelling voor hem?

Seth Godin is de voormalige vice president direct marketing van Yahoo!, auteur van 7 bestsellers en tegenwoordig een veelgevraagd internationale spreker.

In zijn tijd bij Yahoo! schreef Godin zijn eerste boek Permission Marketing (1999) waarin hij een fundamenteel ander denken over marketing presenteerde. De traditionele manier van denken is gebaseerd op wat Godin noemt ‘interruption marketing’. Dit betekent dat adverteerders en verkopers de aandacht van de consument hopen te krijgen door in te breken in de activiteiten van de consument, zoals tv-reclame en telemarketing.

Door toenemend tijdgebrek en de groeiende mediavormen wordt het steeds moeilijker die aandacht te krijgen. Het is veel effectiever als de consument zelf aangeeft welke informatie hij wel en welke hij niet wil ontvangen of welke informatie hij wel of niet wil verstrekken aan bedrijven. De ontwikkelingen op internet brengen deze nieuwe, revolutionaire manier van marketing in een stroomversnelling. ‘Permissie marketing’ stelt bedrijven in staat langlopende relaties met potenti?le klanten op te bouwen, het vertrouwen en het imago te verbeteren en uiteindelijk betere resultaten te boeken (bron: Managementboek.nl).

In zijn tweede boek Unleashing the ideavirus (2001), stelt Godin dat tegenwoordig niet langer producten en diensten het belangrijkste zijn, maar idee?n. Idee?n raken niet uitgeput, maar laten zich vermenigvuldigen en worden sterker als ze door meer mensen worden gebruikt. Godin zegt dat het in veel gevallen slimmer is om eerst een goedkope hardback, of zelfs gratis boek aan een doelgroep aan te bieden, dan een dure hardback, zodat het snel veel mensen bereikt. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de dure hardback daarna in grotere oplages verkocht kan worden. Hij voegde de daad bij het woord en zette zijn eigen boek online, zodat iedereen het gratis kon downloaden (bron: Danny Friedmann).

Daarna volgden In The Big Red Fez (2002) over webdesign, Survival is Not Enough (2002) waarin Godin op basis van de speltheorie uitlegt waarom succesvolle bedrijven te weinig veranderen, Purple Cow(2003) waarin de paarse koe model staat voor een produkt dat moet opvallen in een verzadigde markt en Free Prize Inside (2004) waarin Godin beschrijft hoe iedere medewerker in een bedrijf zijn bijdrage heeft op de marketing van het bedrijf.

Met All Marketers are Liars (2005) lijkt Seth Godin opnieuw een bestseller in huis te hebben. In dit boek, waarvoor hij ook de weblog allmarketersareliars.com heeft opgezet, legt Godin uit waarom marketeers leugenaars zijn en dat ook moeten zijn om succesvol te zijn. Prachtige verhalen verkopen namelijk beter. Of ze waar zijn doet er niet toe. Op zijn weblog kunnen bezoekers marketingleugens aanmelden en de beste leugens worden geplaatst.

Jeroen de Bakker was enkele weken terug in New York voor het Leaders Live Seminar met sprekers als Rudy Giuliani, Tom Peters, Lou Gerstner en Donald Trump. Op Molblog (en via podcast op Dutchcowboys; mp3) deed Jeroen verslag van de presentatie van Seth Godin tijdens dit seminar:

Het oude model gaat eraan. The TV Industrial Complex waarbij TV exposure leidde tot distributie en distributie tot meer verkopen en meer verkopen tot meer winst en daardoor tot weer meer tv exposure is voorbij. Adverteerders schreeuwen om aandacht, maar de consument heeft the power to ignore them. Ook vinden ze dat de meeste producten wel goed genoeg zijn en zien ze geen onderscheid. Er heerst een schaarste aan aandacht. Consumenten just don’t pay attention anymore.

De enige manier om nog door te dringen tot de consument is door remarkable te zijn. Zo opmerkelijk dat mensen er graag over praten met anderen, dat ze het niet snel vergeten en graag terug komen of dat ze door de adverteerder op de hoogte gehouden wil worden. Seth Godin stelt voor dat je als merk de randjes opzoekt van de markt.

Chevrolet maakt doorsnee auto’s en verliest het van kleine Mini’s en grote Hummer’s. Marketing is eigenlijk een transfer of emotions geworden. En los van remarkable moet de aankoop van een product of dienst je een goed gevoel geven. Godin vindt dat er veel te leren valt van de fashion business. Vergeet de massa die bewust gemiddeld is. Richt je op de mensen die je merk graag aandacht geven en geef ze iets dat de moeite waard is om over te vertellen. En houd rekening met dit. Voor dat je het weet is het weer tijd voor de nieuwe collectie. Nou, nog 1 mooie Godin uitspraak dan maar: “marketing is not a function anymore, it is a passion to change the lives of customers!”

Seth Godin, een remarkable marketeer en blogger!

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

12 Reacties

  Bas

  Mag ik trouwens de hele lezing van Seth Godin bestempelen als “hetkanduswel.nl”?

  Ik bedoel, congressen lopen slecht. Ik sprak dinsdag op het nationaal congers arbeidsvoorwaarden: 35 deelnemers.

  En iedereen roept: in juli is er toch niemand meer en heeft niemand tijd.

  En dan doet men dit… en op zoek naar een grotere zaal en vervolgens mensen afwijzen. Het kan dus duidelijk wel… en complimenten voor de organisatie (en ik ben blij wel een stoel te hebben).


  30 juni 2005 om 06:07
  paul

  Frisidee.nl, traffic4u.nl en falkag.com doen dit niet alleen bij 212Amsterdam maar ook voor klanten….:-)

  (sorry het was een inkopper)


  30 juni 2005 om 06:45
  Kenzo

  klinkt goed Marco! Jammer dat alle plekken al vergeven zijn, ik had der graag bij willen zijn.


  30 juni 2005 om 09:08
  punkey

  Is er een internet (Wifi?) verbinding voor wat livelog-activiteiten? Wellicht leuk voor de thuisblijvers. Of heeft een spreker als Seth Godin dat beter afgetikt met portretrecht, auteursrecht etc (luister naar Jeroen’s podcast voor de achtergrond) zodat live video niet mogelijk is? Ben erg benieuwd!


  30 juni 2005 om 11:18
  media

  Frank, opnemen mag wel maar je mag het niet publiekelijk (bijv. op internet) gebruiken. Hij heeft het dus inderdaad beter afgetikt 😉


  30 juni 2005 om 11:30
  moraal

  het is deels afgetikt met seth dat zijn presentation wordt opgenomen en later via 212amsterdam.nl kan worden bekeken. Belangrijkste eis is dat het niet in het buitenland te zien kan zijn, dus waarschijnlijk zal er een login voor nodig zijn. Live video wordt daarom lastig.


  30 juni 2005 om 12:03
  moraal

  er is overigens nog niks zeker over het daadwerkelijk opnemen, dus we kunnen geen garanties geven, maar we doen ons best.


  30 juni 2005 om 12:14
  moraal

  amen, 🙂 echter het gaat verder dan alleen het consumptieproces van de consument te onderbreken (weer interruption…), maar meer het doordrengen van marketing theorieen in bijv. al de productonwikkeling en bedrijfsvisie/strategie.


  5 juli 2005 om 05:24
  media

  Luisteren naar de consument dus 😉


  5 juli 2005 om 05:27
  Jelle

  Gehaktballen met slagroom, het laatste succes recept van Seth Godin 🙂


  21 mei 2009 om 10:55
  Gijs

  ik ben jullie te slim af 😉


  22 mei 2009 om 11:39
  mgvandenbroek

  Prachtig om dit terug te lezen. Er komt woensdag weer een prijsvraag aan 😉 #bouwtsuspense


  15 februari 2010 om 13:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!