Waarom CMO’s social video zullen omarmen

7 mei 2012, 14:00

Infographic

Onderstaande infographic laat zien hoe booming social video op dit moment is: social video vertegenwoordigt meer dan de helft van al het internetverkeer op dit moment. In 2015 zal social video zelfs meer dan 90% van het internetverkeer vertegenwoordigen.

Het gros van de mensen spendeert een steeds groter deel van hun tijd online. En dankzij smartphones en tablets neemt de online tijd alleen nog maar verder toe. Social video speelt een belangrijke rol bij de online “stickiness”. Voor de duidelijkheid: daarbij verstaan we onder social video de som van alle video’s die op alle social kanalen worden getoond – zoals YouTube, Hulu en NetFlix en andere videoportal – maar ook Facebook die steeds groter wordt in video.

Hoe spelen chief marketing officers in op de trend social video? Het lijkt een elevator pitch of no brainer, want iedere CMO kent de kracht van TV-commercials al 60 jaar lang, al ver voor het internet überhaupt bestond. Dus daar lijkt weinig overredingskracht voor nodig?

Maar het postdigitale revolutie-tijdperk vraagt vooral om een mentale revolutie. Om non-lineair denken. Om het opnieuw kunnen kijken naar dezelfde wereld. Technologie willen omarmen en nieuwe businessmodellen tijdig durven aanpakken.

Echter, onbekend maakt vaak lang onbemind. Of we snappen de daadwerkelijke impact van trends nog niet echt. Of we roepen: ja maar, nog niet iedereen doet het. Mooi, want innoveren en leren doe je niet als het al mainstream is: dan ben je vaak te laat en ga je waarschijnlijk voor de massa onderuit. Als je nog moet leren schaatsen, oefen je vast veel liever achter een oude stoel, op een rustig tijdstip op de bosbaan? Of ga je liever meteen de eerste keer op zaterdagmiddag op het ijsbaantje op het Leidseplein, voor ca. duizend mensen vol op je snufferd? Kortom, in 2012 verwachten we dat veel CMO’s social video echt zullen omarmen.

Onderstaande infographic laat nog veel meer social video feiten en cijfers zien. Ook welke verschuivingen social video nu al teweeg kan brengen in het paid-owned-earned (POE) medialandschap. Ook bijvoorbeeld wat een celebrity als Jennifer Aniston in een branded social video als ROI kan hebben.

Why will CMOs Embrace Social Video?

Wordt social video een trend of een hype? Komt echte Social TV of Facebook TV er eindelijk aan of moeten we daar nog jaren op wachten? Wij denken dat social video een trend is. Dat Social TV er komt. En dat juist het medium televisie een re-evolutie gaat doormaken komende jaren.

Waar denk jij dat het heen gaat met social video de komende jaren? Worden online en social video een nog groter deel van de totale online advertising bestedingen? Welke Social TV ontwikkelingen verwacht of hoop je te zien komend jaar? En wat verwacht je voor belangrijke ontwikkelingen binnen het “klassieke TV model”?

Steven Bissesar
Jr. Social Media Specialist bij SocialMedia8

Jazz pianist & student Reclame, Marketing en Communicatie Management | Amsterdam

Categorie
Tags

15 Reacties

  vincente

  IN 2015 is video advertising 10% van TV. Valt me tegen hoe langzaam reclame wereld veranderd. Maar je moet een 7 jaar blik hebben. Dat lijkt de tijd te zijn dat advertisers, reclame buro’s en dergelijke nodig hebben om gedrag substantieel te veranderen.

  Vind het wel aardig om mijn eigen TV gebruik te zien (en de kids). We kijken 60% vooral via slingplayer TV, 70% delayed (behalve nieuws) en 30% downloaded materiaal (TV series) en 10% via netflix (films) waar je niets hoeft te downloaden met een geweldige keuze.

  Zou ik nou zo anders zijn dan de rest over 5 jaar? denk het niet.


  8 mei 2012 om 07:20
  Stevenaswin

  Denk t ook niet..

  In Nederland zijn we toch niet zo langzaam: waren de reclame bestedingen online in 2011 niet al hoger dan tv?

  Wij zien t glas half vol 😉

  Steven


  9 mei 2012 om 08:40
  Roel Welling

  Helemaal eens, online gaat het op lange termijn winnen. Daarnaast: Video wordt online anders beleefd dan tv. Als het geen ziel heeft, werkt het niet. Weinigen durven nog echt te gaan voor online film, maar iedereen weet dat er geen weg terug is: het gaat van push naar pull. Een vast format bestaat nog niet. Om hier in mee te komen is daarom absolute creativiteit en durf nodig van klant, (media)bureau en productiemaatschappij.


  9 mei 2012 om 19:24
  Stevenaswin

  En zo is het maar net @Roel Welling 😉


  10 mei 2012 om 07:44

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!