Binnenkort begint voor een deel van Nederland alweer de zomervakantie. Voor mij altijd een moment om in een paar weken tijd weer eens helemaal bij te lezen. Net als in 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013 heb ik ook dit jaar weer een lijstje met boeken die ik de komende maanden wil gaan lezen of al heb gelezen en iedereen kan aanraden. Je ziet aan de lijst dat mijn persoonlijke belangstelling de laatste jaren is verschoven van digitale marketing naar de bredere impact van digitaal op de samenleving. En net als in de andere jaren hoor ik graag wat jíj leest deze zomer!
Mijn lijst voor deze zomer bestaat uit de volgende boeken.
Digitale lente
Het eerste boek dat ik deze zomer ga lezen en eigenlijk al te lang op mijn boekenlijst staat, is De digitale lente: De nieuwe wereld van het netwerktijdperk van Eric Schmidt en Jared Cohen. WikiLeaks en de Arabische Lente waren nog maar het begin, volgens de auteurs. Meer en meer zullen technologische ontwikkelingen de motor zijn achter veranderingen in maatschappij, politiek en bedrijfsleven. We krijgen als burger en klant meer invloed op overheid en industrie, maar onze privégegevens kunnen ook makkelijker misbruikt worden. De kansen om ons te ontwikkelen nemen toe, maar ook terroristen hebben het makkelijker dan ooit. Onze westerse rijkdom groeit, maar we zullen ook meer concurrentie krijgen van Azië en Afrika.
De digitale lente is volgens kenners een visionair boek over de voordelen én de gevaren van een wereld waarin iedereen altijd met elkaar verbonden is.
Kunstmatig van nature
In de maand van de filosofie stonden dit jaar de mens en techniek centraal waarbij vooral de vraag werd gesteld of de grens tussen deze twee nog wel zo scherp getrokken kan worden. De mens wordt immers steeds meer machine en machines worden steeds menselijker. Ontwikkelingen op het gebied van de robotica, neurowetenschappen en biotechnologie dwingen ons om de vraag te stellen wat eigenlijk nog het verschil is tussen mens en robot, tussen evolutie en innovatie, tussen natuurlijk en kunstmatig leven. In Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0 bespreekt hoogleraar filosofie van mens en cultuur Jos de Mul de betekenis van recente ontwikkelingen in de robotica, neurowetenschappen en biotechnologie voor ons zelfbegrip en dagelijks leven.
Sapiens
Door Sander Duivestein werd ik in de maand van de filosofie gewezen op Sapiens van Yuval Noah Harari. In Sapiens neemt de Israëlische hoogleraar ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we zo geworden als we nu zijn? Harari laat ons kennismaken met het meest dominante wezen op aarde: de mens.
Big Bang Disruption
Sander wees me ook op Big Bang Disruption: Strategy in the Age of Devastating Innovation van Accenture-analisten Larry Downes en Paul Nunes. Gevestigde bedrijven lopen groot gevaar. Met name de bedrijven die een uitgekristalliseerd proces of een specialistisch product hebben, kunnen zomaar ingehaald worden door een nieuwkomer op de markt, die met goedkope technologie of een ander proces dezelfde of zelfs hogere kwaliteit biedt. Dit is het proces van Big Bang Disruption. Downes en Nunes geven in het boek twaalf strategieën om een aanval van een nieuwkomer te pareren of voor te zijn. In de traditie van Michael Porter en Clayton Christensen beschrijft dit boek het nieuwe paradigma voor bedrijfsstrategie.
Exponential Organizations
Als we het hebben over een nieuwe paradigma voor bedrijfsstrategie, dan zie ik uit naar Exponential Organizations van Salim Ismail, Mike Malone en onze eigen Yuri van Geest.
Flat Army
Er is de laatste jaren, al dan niet terecht, steeds meer kritiek op de klassieke hiërarchische organisatievorm. Volgens de nieuwe management-denkers hebben netwerkorganisaties de toekomst. De vraag is alleen hoe je die zou moeten vormgeven. Menno Lanting, die binnenkort zelf met zijn nieuwe boek Olietankers en speedboten komt, wees me op het boek Flat Army. Creating an Connected and Engaged Organization van Dan Pontrefact. Volgens Pontefract moeten we naar platte(re) organisaties met minder managers, waarbij de rol van de managers wel belangrijker wordt. De manager moet mensen vooral inspireren en uitdagen. De zgn. flat army manager werkt volgens het door Pontefract genoemde CARE-principe: continuous, authentic, reciprocal en educating. Hij stimuleert samenwerking voortdurend, is authentiek, handelt vanuit het principe van geven en nemen en stimuleert tot leren.
The Second Machine Age
Menno wees me ook op The Second Machine Age, het nieuwe boek van Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee (auteurs van Race Against the Machine). Stel dat het Internet of Things slechts een tussenstap is naar een wereld van sociale media van machines. Waar machines, net zoals wij, elkaar op het internet opzoeken en allerhande informatie met elkaar gaan delen. Op eigen initiatief. En elkaars - en onze - metadata delen in centrale repositories. Beangstigend? Brynjolfsson en McAfee maken ons in The Second Machine Age duidelijk dat we optimistisch moeten zijn over de toekomst. Technische vooruitgang is ‘the only free lunch’ in onze economie en hoe sneller we die gratis vooruitgang omarmen, hoe meer plezier we er aan kunnen beleven.
Spreadable Media
Jan van Dijk wees me afgelopen week op Spreadable Media van Henry Jenkins, Sam Ford en Joshua Green. Spreadable Media. Creating Value and Meaning in a Networked Culture is een diepteanalyse op hoe media zich online verspreiden en gaat in tegen gangbare gedachten over bijvoorbeeld memes en virals.
Kapitaal in de 21e eeuw
Het boek van dit jaar is wat mij betreft Kapitaal in de 21e eeuw van Thomas Piketty. Een van de grootste problemen van de economie is de opeenhoping van kapitaal. Dat hangt nauw samen met problemen van ongelijkheid, van concentratie van welvaart en van economische groei. Bevredigende oplossingen voor die problemen waren tot nu toe moeilijk te vinden. Theorieën te over, maar relevant historisch onderzoek is niet voorhanden. In Kapitaal in de 21e eeuw analyseert Piketty een groot aantal gegevens uit twintig landen over de laatste twee eeuwen. Piketty kreeg internationale bekendheid toen zijn Le Capital au XXIe siècle in 2013 uitkwam en in 2014 in het Engels vertaald werd als Capital in the Twenty-First Century. De Nederlandse vertaling komt dit najaar, maar volgens Martijn Kriens is de Engelstalige vertaling ondanks de omvang prima te lezen!
En verder
Ook dit jaar waren er weer tal van boeken die ook meer dan de moeite waard zijn zoals Calimeromarketing 3.0 van Karen Romme, Society 3.0 (update) van Ronald van den Hoff, Het Social Media Modellenboek van Bart van der Kooi en natuurlijk niet te vergeten ons eigen Marketingfacts Jaarboek.
Bovenstaande is mijn persoonlijke selectie, maar ik ben uiteraard ook benieuwd naar jullie suggesties. Welke boeken moet ik deze zomer absoluut lezen?