Welke advertenties vertrouwen mensen het meest?

17 maart 2021, 11:30

Achterop je favoriete tijdschrift, tussen je favoriete televisieprogramma, langs de snelweg en voor de start van je filmavondje in de bioscoop. Overal kom je advertenties tegen. Maar waar kun je als bedrijf nu het beste je advertentie plaatsen en wanneer vindt de consument die het betrouwbaarst?

We kenden al de ‘ouderwetse’ manieren van adverteren zoals de billboards, print, radio en televisie. Maar door de flinke uitbreiding van het aantal social-mediakanalen, is er vernadering te zien in hoe mensen zich gedragen en hoe ze betrokken zijn bij de verschillende media.

Na een interessant artikel gelezen te hebben over een nieuwe 17-landenstudie naar deze veranderingen (YouGov’s International Media Consumption Report), wordt opnieuw duidelijk hoe belangrijk het is om verschillende soorten advertenties en de inhoud daarvan te identificeren om zo te ontdekken welke mensen geloofwaardig en betrouwbaar vinden. Ik neem je graag even mee langs de meest belangrijke uitkomsten.

Betrouwbaarheid van socials in rijke en armere landen

In dit onderzoek werd aan mensen in 17 landen en regio’s gevraagd hoe betrouwbaar zij de advertenties op de tien populaire mediakanalen vinden. Wat opvalt? Mensen in Europese landen en in de VS hebben aanzienlijk minder vertrouwen in advertenties op nieuwere mediakanalen dan die in ontwikkelingslanden als India, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten.

Traditionele media vallen op

Met name het vertrouwen van de Britten en de Amerikanen is onderzocht. Persoonlijk valt mij daarbij op dat vooral advertenties op de tv heel erg worden vertrouwd. In het VK is dat percentage 53 procent en in de VS 46 procent.

Advertenties op tv ziet men als het betrouwbaarst, daarna die op de radio en in print

Maar de overige soorten traditionele media zoals radio en print volgen de tv in beide landen op de voet. In Engeland is het 53 procent voor de radio en 42 procent voor print. In de VS is respectievelijk 45 procent en 46 procent.

Britten sceptisch over nieuwe reclamevormen

Een bijzondere uitkomst van het onderzoek is wel dat Britten nieuwere reclamevormen veel minder vertrouwen dan de reeds ingeburgerde alternatieven. Slechts 18 procent van de Britten vindt website-advertenties betrouwbaar. Voor advertenties op social media is dat nog minder: 10 procent.

Slechts 18 procent van de Britten vindt website-advertenties betrouwbaar

Wat hebben Nederlandse marketeers aan deze inzichten? Nou, dit Britse beeld is eigenlijk te vergelijken met de rest van de wereld. Wereldwijd worden advertenties op social media als de minst geloofwaardige vorm van adverteren gezien. Maar 25 procent van de wereldwijde respondenten geeft aan dit soort advertenties te vertrouwen. Negen van de 17 onderzoekslanden zitten zelfs onder dit wereldwijde gemiddelde. Dit zegt toch wel wat over hoe belangrijk het adverteren via de traditionele kanalen nog is.

Hoe is dat met de Amerikanen?

In grote lijnen is dit beeld te vergelijken met dat van de Amerikanen. Ware het niet dat de meest vertrouwde kanalen in de VS (televisie, print en radio) allemaal maar door minder dan de helft van de bevolking worden vertrouwd. En ook hebben ze veel meer vertrouwen in advertenties op websites en social media dan de Britten dat hebben.

Welke conclusies kunnen we hieruit trekken?

De grootste conclusie uit dit onderzoek is dus dat de traditionele media over het algemeen nog steeds het meest vertrouwd worden. Adverteren via deze kanalen is dus nog steeds de beste manier om je doelgroep te overtuigen. Toch is het wel lager dan het in bijvoorbeeld 2015 was. Toen werd door onderzoeksbureau Nielsen al een vergelijkbaar onderzoek gedaan. Toen bleek wereldwijd zelfs nog 63 procent vertrouwen had in advertenties op televisie en 60 procent is kranten. Maar toch loont het dus nog steeds!

Thomas Romers schrijft als redacteur voor Marketingfacts. Binnen de marketing ligt mijn grootste interesse in branding en (online) communicatie via bijvoorbeeld de socials. Daarnaast klim ik graag in de pen om interessante, prikkelende artikelen te publiceren. Verder lees ik alles wat los en vast zit over auto's, politiek en het overige nieuws in onze maatschappij. Ter ontspanning ben ik vaak buiten en op de racefiets te vinden.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!