Weinig animo voor andere energieleverancier

3 augustus 2004, 11:16

Ruim 90.000 Nederlandse huishoudens en kleine bedrijven (1,3 procent) zijn de afgelopen maand overgestapt op een ander elektriciteitsbedrijf. Circa 27.000 huishoudens (0,4 procent) hebben een andere gasleverancier genomen. Ongeveer 150.000 elektriciteits-klanten hadden hun overstap al voor 1 juli aangevraagd. In totaal zijn nu 240.000 stroomgebruikers (3,4 procent) overgestapt. Dat bleek maandag uit cijfers van brancheorganisatie Energiened.

De liberalisering van de elektriciteits- en gasmarkt voor kleingebruikers gaat in een lager tempo dan was voorspeld (red. waar overigens niet iedereen het mee eens was). De energiesector verwachtte aanvankelijk dat na de opening van de markt op 1 juli maandelijks 2 procent van de stroomklanten en 1 ? 2 procent van de gasgebruikers zouden overstappen. Het percentage overstappers blijft ver onder de kritische grens van 5 procent die de energiebedrijven aankunnen.

Volgens Energiened deden zich bij de leveranciers en netbeheerders geen grote administratieve problemen voor bij het overzetten van klanten. De extra medewerkers die achter de hand werden gehouden om problemen op te lossen, zijn in juli beperkt ingezet.

Energiebedrijf Essent verliest sinds 1 juli per dag zestig tot negentig huishoudens aan andere energiebedrijven. Met 2,4 miljoen huishoudens heeft Essent ongeveer eenderde van de energiemarkt in handen. Nuon, dat 2,8 miljoen klanten heeft, wil net als energiebedrijf Eneco niet zeggen hoeveel klanten er wekelijks vertrekken.

Sinds half mei konden klanten al aangeven of ze per 1 juli over wilden stappen op een ander energiebedrijf. De afgelopen drie jaar was de vrije keuze voor de consument beperkt tot de markt voor groene, milieuvriendelijk opgewekte stroom. Ruim 2,5 miljoen klanten stapten over op groene stroom, slechts 450.000 van hen stapten daarvoor over naar een andere leverancier.

Bron:

Volkskrant

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!