Weerstand tegen mobieltje met camera groeit

16 juni 2003, 19:12

In diverse landen gaan steeds meer stemmen op om cameratelefoons uit privacyoverwegingen te weigeren op openbare plekken.

De Australische afdeling van de christelijke jongerenorganisatie YMCA heeft op meer dan driehonderd plaatsen een verbod op cameramobieltjes ingesteld. De maatregel is genomen uit voorzorg, aldus YMCA-directeur Bob Nicholson tegenover BBC News.

In Australi? mogen bezoekers van sommige recreatiegebieden bijvoorbeeld geen mobiele telefoon meenemen in de kleedruimten. Mobieltjes met ingebouwde camera’s zijn zeker verboden bij alle zwemvijvers van de YMCA.

Het initiatief van de YMCA vindt in ieder geval bijval van de Australische Royal Life Saving Society. Deze ‘eerste hulp’-organisatie adviseert alle publieke zwemgelegenheden eenzelfde verbod in te stellen.

Eigenaars van mobieltjes met een ingebouwde camera kunnen fotootjes maken en die direct per mms of e-mail doorsturen.

Nokia, de grootste producent van mobiele telefoons, vindt de houding van erg overdreven. “Als je mobiele telefoons met camera’s weigert, dan moet je ook alle gewone fototoestellen weigeren”, redeneert een Nokia-woordvoerder. “Mensen met een cameramobieltje moeten andermans privacy respecteren. Dat benadrukken we ook in de handleiding.”

Verboden

Australi? staat overigens niet alleen in deze houding ten opzichte van de cameramobieltjes. In Noord-Ierland worden de nieuwe apparaatjes ook uit enkele zwembaden geweerd. En in Saudi-Arabi? is het cameramobieltje helemaal verboden.

In Noorwegen is een website in opspraak gekomen waar 63 foto’s, die op straat zijn genomen met een cameramobieltje, op staan, schrijft de krant Aftenposten. Op de site worden fotootjes met vrouwenbillen getoond van winkelende mensen. De site wordt beticht van privacyschending, maar juristen zeggen dat er niets aan de hand is zolang niemand herkenbaar wordt afgebeeld.

Bron:

http://www.webwereld.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!