Webrichtlijnen & video: verhoog het bereik van je video’s

16 februari 2016, 06:00

“De kracht van het web ligt in zijn universele karakter. Toegankelijk voor iedereen, ongeacht een handicap, is een essentieel onderdeel daarvan.” Die woorden komen van Tim Berners-Lee, de grondlegger van het worldwide web. Ik had het uiteraard niet beter kunnen zeggen dan hij: als je content maakt, wil je dat deze voor iedereen toegankelijk is. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar bij online video wordt dit vaak vergeten. Heb jij er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht hoe slechthorenden of mensen met een visuele beperking jouw video ervaren? En waarom het optimaliseren van je video voor die doelgroepen ook gunstig is op andere vlakken? In deze blogpost krijg je drie tips over het verhogen van jouw videobereik door het volgen van de webrichtlijnen.

Dit artikel in geschreven in samenwerking met Suzanne Wagterveld, stagiair bij Blue Billywig.

Een stukje geschiedenis

Als je ervoor wilt zorgen dat je online content beschikbaar is voor iedereen, ongeacht hun beperkingen, zijn de web content accessibillity guidelines (WCAG, oftewel webrichtlijnen) een handig set criteria. Deze webrichtlijnen zijn op basis van internationale standaarden ontwikkeld met als doel de kwaliteit, toegankelijkheid en klantvriendelijkheid van websites te bewaken, zodat iedereen toegang heeft, ongeacht of een bezoeker een beperking heeft, verouderde software gebruikt of in het buitenland zit.

In het bedrijfsleven hebben deze richtlijnen veel toegevoegde waarde en ze zijn verplicht voor overheidsorganisaties sinds 1 september 2006. Hier zit een goede reden achter: het is immers belangrijk dat iedereen toegang heeft tot de informatie en diensten van de overheid.

De genoemde gemakken en voordelen voor een website gelden ook voor video, je kunt de webrichtlijnen hier dan ook op toepassen door bijvoorbeeld een beschrijvende audiotrack en ondertiteling toe te voegen.

Misschien is het goed om eerst eens zelf te ervaren hoe een video toegankelijk gemaakt kan worden voor bezoekers met een beperking. Bekijk daartoe onderstaande video.

Waarom zou je de webrichtlijnen volgen?

Zoals eerder gezegd is het voor overheidsorganisaties verplicht om de webrichtlijnen te volgen. Toch kan het ook als je bij een andere organisatie werkt geen kwaad jouw content voor iedereen beschikbaar te maken. In tegendeel.

  1. Het verbetert je video-SEO.
  2. Het maakt je video gebruikersvriendelijker.
  3. Meer bezoekers zijn in staat om de inhoud van je video te begrijpen.

Hieronder gaan we wat dieper in op deze punten.

1. Verbeter de vindbaarheid in zoekmachines

Wat hebben webrichtlijnen en video-SEO met elkaar te maken? In principe niets, maar toch ook weer alles. Want hoewel webrichtlijnen ontwikkeld zijn om ervoor te zorgen dat alle mensen toegang hebben tot informatie, zorgt het volgen ervan er ook automatisch voor dat zoekmachines je video’s beter kunnen indexeren. Google en andere zoekmachines hebben namelijk dezelfde ‘handicap’ als mensen met een visuele of auditieve beperking: ze kunnen bewegend beeld niet zien en geluid niet horen. Dit betekent dat je Google een handje moet helpen om te begrijpen wat er in jouw video gebeurt.

Door een videositemap toe te voegen en je video juist te taggen, kom je al een eind – maar dit zijn maar enkele woorden waar de zoekmachine zich op kan richten. De ondertiteling staat, als je deze als closed captions toevoegt, in een losstaand bestand. Dit bestand kan een zoekmachine lezen en zo dus begrijpen waar jouw video over gaat. Zo is jouw video goed te indexeren en kan deze hoger in de zoekresultaten komen.

2. Je video is gebruiksvriendelijker

Door je video’s aan te passen aan de webrichtlijnen, maak je ze een stuk gebruiksvriendelijker. De meeste players, zoals YouTube, helpen je hier al een eind op weg: ze bieden kijkers de mogelijkheid om te pauzeren en om het geluid harder of zachter te zetten.

De webrichtlijnen zijn niet alleen gericht op mensen met een lichamelijke beperking, ze zorgen er zoals eerder genoemd ook voor dat bezoekers met een trage internetverbinding of een verouderde browser toch de content kunnen bekijken. Kies een player die hiermee rekening houdt, bijvoorbeeld doordat hij de internetsnelheid van de gebruiker detecteert en automatisch de afspeelkwaliteit van de video hierop aanpast.

Maak je gebruik van de eerder genoemde audiotracks of ondertiteling? Bied de kijker dan de mogelijkheid om deze zelf aan of uit te zetten. Niet iedereen wil het namelijk gebruiken en zo creëer je extra gebruiksvriendelijkheid.

3. Meer bezoekers zijn in staat je video te begrijpen

Alleen in Nederland al zijn er 495.000 ernstig doven en slechthorenden. Tel daarbij op dat 320.000 mensen slechtziend of blind zijn en dan heb je een groep van maar liefst 4,85 procent van de Nederlandse bevolking die jouw video niet goed kan bekijken. Deze grote groep mensen kun je bereiken door ondertiteling en beschrijvende audiotracks toe te voegen aan je video.

Niet overtuigd door deze statistieken? Denk eens aan omgevingen die als ‘handicap’ fungeren waardoor gebruikers meer moeite hebben met je video; bijvoorbeeld een koffiebarretje, een sportschool of een vliegveld. In deze rumoerige ruimtes staat de ondertiteling vrijwel altijd aan. Deze kleine toevoeging valt ook onder het volgen van de webrichtlijnen om de video toegankelijker te maken.

Als je een audiotrack of ondertiteling toevoegt aan je video, kun je een breder publiek bereiken omdat meer mensen in staat zijn de inhoud te begrijpen. Het toevoegen van ondertitels is waarschijnlijk geen nieuw concept voor je. Door deze ondertiteling ook beschrijvend te maken, is je video nog beter te begrijpen wanneer er geen geluid te horen is. Hier gaat het bijvoorbeeld om het beschrijven van het soort (achtergrond-)muziek dat speelt, belangrijke omgevingsgeluiden of de intonatie van een stem (blijheid, paniek, et cetera.). Deze beschrijvende ondertiteling is ook bekend als ondertiteling voor slechthorenden en doven.

Naast beschrijvende ondertiteling kun je ook een beschrijvende audiotrack toevoegen. Met deze beschrijvende audiotrack geef je slechtzienden en blinden een gesproken omschrijving van de beelden uit je video, bij voorkeur op het moment dat het plaatsvindt. Het is dus eigenlijk een uitgebreide voice-over die vertelt wat er visueel gebeurt.

Wat beide opties extra aantrekkelijk maakt, is dat je ze kunt toevoegen in verschillende talen. Het beeld hoef je daarbij niet aan te passen. Zo bereik je nog meer mensen met je videocontent.

Go the extra mile

Je investeert in het maken van goede videocontent. Je maakt goede videocontent omdat je gelooft dat het waarde toevoegt voor je doelgroep. Omdat je in die waarde gelooft, wil je de video delen met zoveel mogelijk mensen binnen die doelgroep. Bied deze waarde op een relatief eenvoudige manier met de webrichtlijnen én maak jouw video’s beschikbaar en toegankelijk, overal en voor iedereen.

Esther (1986) is online marketeer bij Blue Billywig. Ze adviseert organisaties hoe zij voor hun merk(en) video optimaal in kunnen zetten om hun online doelstellingen te behalen. Esther heeft Sociale Psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Gedrag & Beïnvloeding. Ze krijgt veel energie van het samenbrengen van klant- & bedrijfsdoelstellingen. Binnen marketing en communicatie is Esther daarom altijd op zoek naar relevantie: welke behoefte heeft je klant en hoe kun je daar als bedrijf invulling aan geven? Voordat ze bij Blue Billywig begon heeft ze een traineeship gedaan bij PostNL en gewerkt als marketingstrateeg bij Branddoctors.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!