Waarom AI en menselijke creativiteit een gouden combinatie is

De input en interpretatie van marketeers blijven cruciaal voor effectieve campagnes en strategieën. Alles draait om het vinden van de juiste balans tussen AI en menselijke creativiteit binnen het marketingteam van de toekomst.

3 juli 2024, 10:12 1991 x gelezen

AI verandert de marketingwereld ingrijpend. Je hebt als marketeer vast gemerkt dat AI niet alleen de marketingmethoden, maar ook de structuur van je marketingteam beïnvloedt. AI speelt dan ook een cruciale rol in moderne marketingstrategieën en biedt ongekende mogelijkheden voor personalisatie en efficiëntie. Kortom: het transformeert zowel technologische als organisatorische processen. In dit artikel neem ik je mee wat de invloed is van AI, hoe je als organisatie en marketeer de optimale samenwerking kunt vinden, geef ik praktische punten tot acties én benoem ik de zaken waar je zoal op moet letten.

De toekomst van organisaties en marketing wordt gedefinieerd door AI. Uit een recent onderzoek van MarktEffect, uitgevoerd in opdracht van Sopra Steria (voorheen Ordina), blijkt dat 7 op de 10 directieleden zeggen de concurrentie voor te zijn als het gaat om de invoering van AI. Het vermogen om de kansen die AI biedt te benutten en tegelijkertijd de impact ervan te begrijpen en te beheren, is essentieel. AI zal niet alleen de samenstelling van marketingteams bepalen, maar ook de manier waarop marketingactiviteiten worden uitgevoerd. Van het voorkomen van een te grote afhankelijkheid van AI tot het waarborgen van ethiek en wet- en regelgeving. Speerpunt moet zijn dat marketingteams zich richten op het vinden van een juiste balans tussen menselijke en AI-gestuurde besluitvorming.

Proactief voorspellen van klantgedrag

AI versnelt de evolutie van digitale enablers, zoals ook is te zien aan de explosie van MarTech-tools. En deze ontwikkeling zal zich de komende tijd alleen maar verder voortzetten. Dankzij machine learning en AI kun je als marketeer op grote schaal gepersonaliseerde berichten leveren aan de juiste doelgroepen, waardoor de MarTech-sector nieuwe hoogten bereikt. Door dit te doen verschuift de focus van marketingteams naar het proactief voorspellen van klantgedrag en het ontwikkelen van voorspellende modellen. Volgens een recent onderzoek van Gartner zal het traditionele zoekmachinevolume en -verkeer naar verwachting binnen twee jaar met maar liefst 25 procent dalen. Deze daling wordt toegeschreven aan de opkomst van geavanceerde chatbots. Deze zijn ontwikkeld door vooraanstaande bedrijven zoals Google, Microsoft en OpenAI die steeds meer functies van zoekmachines overnemen. Tevens blijkt ook uit Gartner’s laatste hype cycle van november 2023 dat AI binnen twee tot vijf jaar mainstream adoptie zal bereiken.

Ondanks al deze ontwikkelingen is het noodzakelijk dat de brandmarketeer zich nog meer richt op het merk, creatie en empathie. Zodat het vertrouwen en de herkenning niet wordt aangetast. Technologie is in the end alleen een middel om iets mogelijk te maken of te verbeteren richting de (eind)klant.

Inzichten uit de praktijk

Tal van organisaties hebben AI volledig of gedeeltelijk omarmd. Hierin zijn ook nog marketeers en bedrijven nog zoekende; hoe, wat en vooral waarom. Een aantal inzichten die zijn terug te zien in het werkveld:

1. Transformatie marketingteams

De samenstelling van marketingteams zal meer en meer veranderen door AI.Ook  de manier waarop marketingactiviteiten worden uitgevoerd transformeert. Het gebruik van AI zal worden ingezet voor het analyseren van gegevens, het voorspellen van klantgedrag en het optimaliseren van campagnes.

2. Automatisering van de Customer

AI zal steeds meer worden gebruikt voor het automatiseren van verschillende touchpoints in de customer journey. Voorbeelden zijn: chatbots die klantvragen afhandelen of het personaliseren van advertenties op basis van individuele voorkeuren en gedrag.

3. Wendbaarheid is cruciaal

Het vermogen om aan te passen aan nieuwe omstandigheden en kansen te benutten op zowel individueel als organisatieniveau, is cruciaal voor succes en bepaald de voorsprong als merk.

De voordelen zijn onder andere; meer tijd voor kwaliteit van de inhoud dan kwantiteit, automatisering van repeterende handelingen, meer inzicht en statistieken die dieper inzoomen op verschillen en optimalisatie van marketingbudgetten. Maar er zijn ook nadelen. Denk aan: foutieve interpretatie van gegevens door AI-algoritmen, risico op privacy bij het collecteren, transformatie/gebruik van gegevens en vervreemding met de klant bij overmatige inzet.

Uit onderzoek van Salesforce blijkt dat 68% van de Nederlanders vindt dat kunstmatige intelligentie meer gereguleerd moet worden. Bovendien is 57% van hen niet goed op de hoogte van de huidige wet- en regelgeving rondom AI.

De samenwerking tussen kunstmatige en menselijke intelligentie

Belangrijk is te erkennen dat AI een aanvulling op de menselijke intelligentie is. Forrester zegt dat dit jaar bedrijven genAI-apps gebruiken om werknemers (60% acceptatie) en klanten te bedienen. Hierin implementeert 50% van de bedrijven apps waarbij een medewerker de respons regelt. De input en interpretatie van marketeers blijven cruciaal voor effectieve campagnes en strategieën. Het draait dus om het vinden van de juiste balans tussen AI en menselijke creativiteit binnen het marketingteam van de toekomst. De andere kant van het spectrum is bewust te zijn van de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van AI. Denk aan een gebrek aan duidelijke gebruiksvisie, beperkte kennis van de beschikbare tools, onduidelijkheid over de verantwoordelijkheden en ownership van AI-systemen. Het is dus van groot belang om deze uitdagingen proactief aan te pakken en duidelijke richtlijnen en processen te ontwikkelen voor het gebruik van AI binnen de organisatie. Zo kan het marketingteam optimaal profiteren van de voordelen van AI, terwijl de risico’s worden beheerst en de menselijke factor behouden blijft.

Tips voor effectieve campagnes en strategieën

De input en interpretatie van marketeers blijven cruciaal voor effectieve campagnes en strategieën. Het draait om het vinden van de juiste balans tussen AI en menselijke creativiteit binnen het marketingteam van de toekomst:

 1. Begin en blijf proactief
  Elke stap, hoe klein ook, draagt bij aan de synergie tussen kunstmatige intelligentie en menselijke creativiteit.
 2. Relevantie is key
  Zoek voortdurend naar de juiste en logische momenten in de klantreis. Vanuit dat perspectief waar AI en menselijke intelligentie elkaar kunnen versterken.
 3. Handel ethisch en integer
  Zorg voor kwaliteit en waarheid in de toepassing van AI, zodat jouw merk betrouwbaar en geloofwaardig blijft.
 4. Leer, verbeter en deel
  Laat je eerdere ervaringen je helpen bij toekomstige beslissingen en betrek interne stakeholders actief.

Conclusie: omarm AI voor een betere toekomst in marketing

AI biedt ongekende mogelijkheden voor jouw organisatie en marketingstrategie. Het helpt je om efficiënter te werken en meer impact te maken. Vind de balans tussen AI en menselijke creativiteit om je bedrijf sterker te maken en klantloyaliteit te vergroten. Maar vergeet niet om ethische normen te respecteren en de menselijke factor centraal te stellen.

Denk vooruit, durf te vernieuwen, en maak een blijvende indruk op je doelgroep. Met de juiste aanpak ben jij klaar om te excelleren in de dynamische wereld van marketing. Grijp de kansen die AI biedt en bouw aan een toekomst waarin technologie en menselijke creativiteit hand in hand gaan.

Andries Hiemstra
Founder & Evangelist bij [ah]consulting

Andries Hiemstra is een gepassioneerde digital professional met meer dan 15 jaar werkervaring aan zowel bureau- als klantzijde en genomineerd Digital Marketing Professional 2021. Vanuit [ah]consulting inspireert, adviseert en ondersteunt hij bedrijven tot 1:1 op het gebied van digital marketing, e-commerce en business transformaties. Tegelijkertijd is Andries (gast)docent bij een aantal hogescholen en opleidingsinstituten waar hij zijn kennis en ervaring deelt. Daarnaast is Andries actief in diverse expertgroepen van onder andere DDMA, ShoppingTomorrow, ShoppingAwards en jurylid van de Dutch Search Awards.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!