Experimenteren met VR & 360 graden video’s hoeft helemaal niet duur te zijn

24 februari 2016, 09:00

Giraffen in de woonkamer

Virtual Reality (VR) is hot! Op het Mobile World Congress in Barcelona lanceerden zowel LG als Samsung een VR-bril en een 360-graden camera en gaf Mark Zuckerberg aan dat VR de toekomst heeft. En als iets hot is springt iedereen er op. Op onze afdeling krijgen we dan ook in één keer vanuit verschillende hoeken aanvragen van grote en minder grote partijen die bij ons 360-graden video’s willen schieten. ‘Aanbiedingen’ van 20.000 euro terwijl wij de producties tegenwoordig zelf kunnen draaien voor een eenmalige investering van nog geen 400 euro.

Vanuit Burgers’ Zoo geloof ik heilig in de 360 graden technologie want we krijgen met deze techniek als leisure-bedrijf eindelijk tools om online ons product te ‘samplen’, zoals ze al jaren in de FMCG-hoek mensen door middel van proeven proberen te verleiden een product te kopen.

Rondrijden over de vlakte

Enkele maanden geleden hebben wij samen met YouTube en Scopic enkele 360 graden video’s geschoten in ons park. Onder andere bij ons in de Bush, maar ook al rijdend over onze ruim opgezette Safari-vlakte. Om zo tijdens de uitzending van Humberto Tan tijdens RTL Late Night te kunnen laten zien dat YouTube de mogelijkheid aanbiedt om 360 graden video’s te plaatsen.

Een 360 graden video is niets anders dan een bewegende video waarin je 360 graden om je heen kunt kijken. En sinds een half jaar biedt YouTube de mogelijkheid om met deze techniek video’s te plaatsen, maar ook om als consument met je smartphone 360 graden om je heen te kijken. Erg gaaf in combinatie met bijvoorbeeld de Google Cardboard.

En als je het mij vraagt de toekomst van video. Want zoals in zoveel branches zie je dat de consument steeds meer ‘in control’ wil zijn en zelf wilt bepalen wat, wanneer en hoe hij doet of ziet. En waarom is het zo dat op televisie de cameraman nog steeds moet bepalen waar ik naar kijk? Met 360 graden video’s kan de kijker zelf bepalen waar hij of zij naar toe kijkt. En ik durf zelfs te beweren dat als ik mijn dochter (nu vier maanden) over een paar jaar kinderfilmpjes van mij laat zien dat ze om zich heen kijkt en vraagt: “maar papa, waar is de rest?”.

Sampling voor de leisure?

Waarom geloof ik nog meer in deze techniek? We laten bezoekers al op allerhande manieren online kennismaken met ons park. Zo delen we bezoekerfoto’s op Instagram, vertellen onze verzorgers op Facebook verhalen over dieren en hebben we twee vloggers die op YouTube een kijkje geven achter de schermen in het park.

Virtual reality geeft ons nog meer de mogelijkheid om, net als in de FMCG, te gaan samplen en mensen zelf het park te laten ontdekken. Wij kunnen nu eindelijk laten zien aan mensen, in bijvoorbeeld de Randstad, wat ons onderscheidend vermogen is ten opzichte van andere dagjes uit. Wij bootsen leefomgevingen na waar dieren in een vrije ruimte leven en waar je als bezoeker even verplaatst wordt naar de andere kant van de wereld. Of dat nu in een rotswoestijn (de Desert), onze anderhalf hectare grote jungle (de Bush), de grote Afrikaanse vlakte (de Safari) of ons acht miljoen liter water tellende aquarium (de Ocean) is.

Met de techniek van 360 graden kunnen wij potentiële gasten zelf thuis al kennis laten maken (sampling) met de pracht en praal van ons park. En zo kan de bezoeker zelf bepalen of hij wel of niet naar Arnhem rijdt om ons park te bezoeken.

We kunnen het nu ook zelf

Zoals in mijn inleiding al aangegeven worden we veel benaderd door professionele partijen die bij ons video’s willen maken. En het is net als met echte televisie. Kwalitatief goede videobeelden maken is een vak. Echter 360 graden video’s zijn niet alleen te maken door pro’s.

De eerste consumentencamera’s liggen al in de winkel voor nog geen 400 euro. En ook wij hebben nu een camera aangeschaft waarmee wij onze fans op een hele laagdrempelige en leuke manier mee kunnen nemen, bijna letterlijk, in ons park.

Tim Lammers
marketing manager bij Burgers' Zoo

Tim Lammers is sinds 2012 marketing manager bij Koninklijke Burgers' Zoo in Arnhem. Tim is de enige marketeer in Nederland met -vanuit zijn kantoor- zicht op de pinguïns. Het werken tussen de dieren zorgt voor spannende marketing verhalen! Naast de vermarketing richting dagbezoekers is Tim ook verantwoordelijk voor het vermarkten van het Afrikaanste congrescentrum van Nederland, het Safari Meeting Centre.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Tim Zalm

    Heel tof om dit te lezen vanuit het perspectief van iemand die deze techniek wilt inzetten in een dierentuin. Ik ben ontzettend benieuwd waar dit heengaat: een jaar geleden kwam Samsung met een 360 graden camera en recent brachten ze een nieuwe versie uit. Inmiddels kun je op Facebook ook 360 graden video’s maken en ik sta helemaal achter je standpunt dat iedereen dit kan: de camera’s worden steeds goedkoper.


    1 juli 2017 om 11:17

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!