Voelspriet ontcijfert pageranking van Google

12 januari 2003, 18:11

Zoeksite Voelspriet heeft de pageranking van Google onward. Praktische toepassing van de vondst is de ‘Google Top 100 Nederland’ met daarin de belangrijkste Nederlandse opinieleiders van het web.

Uitgeverij Reed Elsevier is volgens Google de belangrijkste website van Nederland met ‘Elsevier Science’. Het is de enige website die in Nederland 9 van de 10 pageranking-punten haalt. In Belgi? is de nummer 1 de Europese commissie voor standaardisatie (7 uit 10).

Voelspriet, zelf nummer 491, sleutelde weken aan de ontcijfering van de pageranking, waarvan de wiskundige uitwerking overigens geen geheim is. De top 100 wordt vanaf 1 februari 2003 elke maand gepubliceerd op Voelspriet, een top 1000 is alleen op aanvraag verkrijgbaar. Ook voor Belgi? komt er een top 100.

Henk van Ess van Voelspriet over zijn beweegredenen: ,,Ter voorbereiding van een cursus internetresearch voor Wegener-journalisten wilde ik weten aan welke websites Google het meeste belang hecht. Sites met een hoge pageranking zijn voor Google feitelijk opinieleiders. Maar wie zijn dat dan? Google maakt dat zelf niet openbaar. Indirect is via de Google Werkbalk wel te achterhalen wat de Pageranking van een individuele site is, maar een overzicht met daarin alleen de allerhoogst scorende websites was er nog niet.’‘

Van Ess ziet twee toepassingen voor zijn vondst. ,,Een consument krijgt een overzicht van de sites die bij Google de absolute toppers zijn. Het valt me op dat wetenschappelijke websites, sites van de overheid en culturele sites vrij hoog scoren. Dat komt omdat deze doorgaans lang bestaan en daarom veel verwijzingen hebben van andere websites. Daarvoor is Google gevoelig. Ook staan vrijwel alle websites uit de top 100 ook al genoemd in de Open Directory en Yahoo. De nummer 1, Elsevier, staat daar zelfs een keer of acht in.’’

Een andere toepassing van de ‘Google Top 100 Nederland’ is dat eigenaren van websites precies weten waar ze moeten aankloppen om hoog in het antwoordenlijstje van Google te komen. ,,Als een site uit de top 100 een lager geplaatste site aanbeveelt (via een link), dan reageert Google daar zeer sterk op. De aanbevolen website wordt sneller gevonden bij zoekacties.’’ Van Ess verwacht niet dat websites uit de Top 100 nu gebombardeerd worden met verzoeken om linkjes. ,,Ik ga ervan uit dat een autohandelaar heus wel snapt dat het geen zin heeft om een linkje te vragen op de homepage van Elsevier.’’ Voor webmasters is overigens een top 1000 beschikbaar die per kwartaal wordt ververst.

Google geeft ‘geen commentaar’ op de vondst.

De top vijf van de Google Top 100 Nederland:

1.Elsevier Science Publisher 9 uit 10

2.Kluwer 8 uit 10

3.Van Gogh Museum 8 uit 10

4.Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 8 uit 10

5.XS4ALL Internet BV 8 uit 10

Referenties:

voelspriet.nl

voelspriet.nl: Google Top 100

webworkshop.net

google.com

Bron:

internetjournalistiek.be

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!