De visuele zoekfunctie van TikTok en de nieuwste AI tools voor muziek en video

Blijf jij als marketeer graag op de hoogte van de laatste social media ontwikkelingen?

26 juni 2023, 07:00 1316 x gelezen

In deze nieuwe social media update: meer over de nieuwste AI tools op het gebied van video en muziek en alles over tekstadvertenties op Instagram en de nieuwe visuele zoekfunctie van TikTok.

Muziek maken met de AI tool van Meta

De ontwikkelingen liggen alles behalve stil op het gebied van AI. Verschillende AI tools werden natuurlijk al gebruikt voor het creëren van tekst en beeld. Maar daar blijft het niet bij. Met MusicGen, de nieuwste AI tool van Meta, creëer je allerlei verschillende soorten muziek. Met enkel tekst of een melodie kun je binnen deze tool al nieuwe muziek creëren. Hoe dat kan? Dit is allemaal mogelijk door vele liedjes en verschillende instrumentgeluiden die verwerkt zijn in de back-end. 

Omschrijf het type muziek dat je zou willen horen en luister direct naar het nummer dat MusicGen voor je creëert. Het is aan te raden om dit een aantal keer opnieuw te doen en de omschrijving wat aan te passen totdat je tevreden bent met het nummer.

Meta MusicGen

Bron: Meta

Naast dat dit de muziekwereld zal gaan veranderen, is dit ook een mooie kans voor marketeers om makkelijker aan originele muziek te komen.

Hoewel deze AI-tool mooie mogelijkheden biedt, is het belangrijk om ervan bewust te zijn dat het de creativiteit van mensen niet kan vervangen. Daarentegen kan het wel een waardevolle aanvulling zijn en extra inspiratie bieden.

Video Script AI Tool

Ook TikTok zit niet stil als het gaat om AI. De nieuwe TikTok AI tool, Script Generator, helpt gebruikers bij het maken van video’s. Deze tool bevindt zich in het Creative Center van TikTok en ondersteunt gebruikers bij het maken van aantrekkelijke TikTok content.

Vul binnen de Script Generator de bedrijfssector, de producttitel, de omschrijving en belangrijke zoektermen in. Je kunt zelfs selecteren hoelang je wil dat de video zal duren, 15 tot 30 seconden of juist 31 tot 60 seconden. Vervolgens creëert TikTok verschillende video scripts met een duidelijke introductie, verhaal en call to action.

Bron: TikTok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit zou bedrijven en marketeers een makkelijk alternatief kunnen bieden voor het creëren van TikTok video scripts. Maar net als met elke andere AI-tool, blijft het belangrijk om kritisch te zijn. Controleer altijd of de inhoud van de video wel klopt en let ook op de originaliteit. Daarentegen is het zeker de moeite waard om inspiratie op te doen door een kijkje te nemen binnen deze tool.

Tekstadvertenties op Instagram via API

Advertenties in de Instagram zoekresultaten zullen geïntegreerd worden in de Instagram marketing API. In maart lanceerde Instagram al zoekadvertenties binnen de app. Dit zorgde ervoor dat bedrijven hun advertentie konden vertonen op basis van bepaalde zoektermen. Met de nieuwe update kunnen bedrijven en marketeers via de API advertenties in Instagram search results creëren. Deze handige toevoeging kan ervoor zorgen dat veel meer bedrijven Instagram Search Ads willen gaan testen, om hun resultaten te verhogen.

Instagram tekstadvertenties

Bron: Instagram

Deze nieuwe advertentiemogelijkheid biedt adverteerders de mogelijkheid om gebruikers te bereiken op basis van hun zoekintentie. Ook kunnen adverteerders op deze manier hun zichtbaarheid vergroten en hun doelgroep bereiken op het moment dat gebruikers actief op zoek zijn.

Met de introductie van zoekadvertenties verbreedt Instagram het advertentieaanbod en biedt het adverteerders nieuwe manieren om de doelgroep te bereiken. Ook stelt het gebruikers in staat om nog makkelijker te ontdekken waar ze naar op zoek zijn en tegelijkertijd advertenties te zien die passen bij hun interesses.

TikTok test nieuwe visuele product zoekfunctie om e-commerce te boosten

Het populaire social platform probeert haar positie op e-commerce vlak te versterken door te testen met een nieuwe visuele zoekfunctie. Deze functie maakt het mogelijk om naar producten te zoeken door simpelweg een afbeelding van het item te uploaden.

TikTok visuele zoekfunctie

Bron: TikTok

Door middel van een afbeelding kunnen gebruikers een zoekactie starten. De zoekfunctie van TikTok maakt gebruik van beeldherkenningtechnologie om vergelijkbare producten te vinden op basis van de visuele overeenkomsten met de geüploade afbeelding. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijker producten ontdekken en kopen die ze op TikTok hebben gezien.

Door deze functie toe te voegen, hoopt TikTok merken en adverteerders nieuwe mogelijkheden te bieden om hun producten te promoten. Het maakt het ook aantrekkelijker om via TikTok producten direct aan te schaffen of te verkopen.

Met het enorme aantal gebruikers heeft TikTok de potentie om een belangrijke speler te worden in de wereld van social e-commerce. Vandaar dat het platform steeds meer de nadruk legt op het faciliteren van online winkelen via TikTok.

 

Marloes Hammerstein
Client Lead & Digital Advertising Specialist bij SDIM

Sinds 2019 werkzaam bij SDIM Online Marketing. SDIM is een full-service online marketing bureau dat organisaties nóg succesvoller maakt online. Van e-commerce tot B2B en van franchise tot goede doelen.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!