De Vision Healing Masterclass van anti-bril influencer Samantha Lotus

De Metagids #77: Dit is internet met een gitzwart randje. Opticiens zitten ernaast, vindt deze anti-bril influencer.

12 september 2023, 09:30 1649 x gelezen

Hoe krijg je het in hemelsnaam verzonnen? En waarom geloven mensen dit? Het zijn twee vragen die mij bijna dagelijks bezig houden. Keer op keer word ik verbaasd door de onzin die mensen op het internet propageren en hoe er altijd weer mensen zijn die hier in trappen.

Twee conclusies over samenzweringstheorieën

In ons boek Echt Nep hebben we bovenstaande vragen proberen te beantwoorden. In een hoofdstuk over samenzweringstheorieën trokken we de volgende twee conclusies:

  • “Een aanvankelijk onschuldige observatie of vraag van een individu kan, als deze in bepaalde online discussiegroepen belandt, heel snel uitgroeien tot een complot. Wantrouwen, achterdocht, desinformatie en verwarring leiden tot het leggen van verbanden tussen informatie en vormen een gezonde voedingsbodem voor nieuwe verhalen en wendingen die al snel onderdeel worden van het groeiende complot.”
  • “Mensen die complotten propageren hebben niet zelden egocentrische of commerciële doelstellingen. In de jacht naar meer ‘likes’ en ‘pageviews’, die mogelijk een financiële waarde vertegenwoordigen, is het trekken van meer aandacht een beproefd concept. Complotten vormen een onuitputtelijke en lucratieve bron van dit soort ‘clickbait’.”

De Vision Healing Masterclass van Samantha Lotus

Deze twee conclusies werden afgelopen week in de praktijk gebracht door influencer Samantha Lotus.

Via Instagram waarschuwde zij mensen voor de opticiens onder ons. Volgens haar is een bril helemaal niet nodig. Er is je door allerlei oogdeskundigen aangepraat dat je een bril nodig hebt, maar er is totaal niets van waar. Het is een complete leugen. Er zijn “mentale, emotionele, fysieke en zelfs spirituele redenen” waarom je een beperkt zicht hebt. En Samantha kan je hier uiteraard van afhelpen. Door een Vision Healing Masterclass genaamd VISIO voor slechts 11 dollar te volgen leert ze je hoe je daadwerkelijk je ogen moet openen. Want “iedereen verdient het om te zien”. Koopje dus!

Cancelcultuur en zwerm mentaliteit

De backlash op de video was groot. In een reactie liet Samantha weten dat haar woorden uit hun verband waren gerukt. En waar ze nu mee te maken had was een “cancelcultuur” en een “zwerm mentaliteit“. Zij was niet het probleem, maar de mensen op internet.

Internet met een gitzwart randje

Het vreselijke is dat achter haar bizarre ideeën een business motief zit. Ze slaat simpelweg een slaatje uit de goedgelovigheid van haar vele volgers. Wiens aantal alleen maar is toegenomen door de publiciteit die ze hier online mee heeft weten te genereren. Zo lang we geen goede instrumenten of wetgeving hebben om dit soort waanzin te verbieden, zullen we dit soort krankzinnige ideeën blijven zien. Het is internet met een gitzwart randje.

Image Credit: Eric Livernoche – The Daily Beast.

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!