Videomarketing volgens Tom Coronel

21 februari 2014, 12:59

Hoe je met video als digitale verkoper je webwinkel een boost geeft

In een serie video's delen ervaren videomarketeers eigen inzichten en kennis. In deze aflevering deelt Tom Coronel van Create2Fit, de partij achter websites als plasma-discounter.nl en barbequeshop.nl, zijn visie op online-videomarketing en hoe hij tot een productie van 500 video's per jaar komt. Tom is eigenaar van vele webwinkels, oprichter van socialmediabureau Booster Media Solutions, e-commerce man van het jaar 2011 en vooral ook bekend als succesvol internationaal autocoureur.

Tom is vooral bekend als autocoureur. Daarnaast helpt hij zijn vader in een electronicawinkel. Totdat het internet en het fenomeen webwinkel opkomt. Tom springt er direct bovenop en vind het fantastisch dat je klanten vóórdat ze de winkel inkomen al kan informeren over de producten. Hij heeft het concept van de Digitale Verkoper in het leven geroepen en is daar heel nuchter over. Via online video kunnen '24/7' alle facetten van het product uitgelegd worden.

Op een heel toegankelijke manier worden de video's gebracht. Alles daaromheen staat in dienst van de klant. Tom gelooft heilig in de kracht van online video. Alle mogelijke vormen en stijlen heeft hij geprobeerd voor zijn webwinkels. Met een productie van 500 video's per jaar die per stuk gemiddeld 25.000 keer bekeken worden, kun je van Tom zeggen dat het een doorgewinterde videomarketeer is. Maar wel één met een geheel eigen stijl.

Videomarketing, en dan helemaal online, lijkt misschien nieuw, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. En je moet er niet over praten, maar je moet het gewoon doen. En dat komt het allemaal goed.

Wat is een marketeer?

Dat is toch iemand die een beetje pioniert op het gebied van reclame. De boodschap kunnen overbrengen. Zo makkelijk en zo snel mogelijk. En dan moet het ook nog kunnen worden 'gevroten' door degene die ernaar kijkt. Zo lang je de reactie van het publiek krijgt dat je probeert te bereiken, is het goed genoeg. Ik ben geen marketeer, ik ben autocoureur en ik heb een aantal webshops.

Wat is videomarketing?

Videomarketing is eigenlijk een stuk makkelijker dan alle andere marketing. En het heeft er gewoon mee te maken dat je het op een heel ander manier kan brengen. Zoals YouTube: je ziet hoe snel dat groeit en hoe makkelijk dat is. Het is ook geen commercial dus het is ook te begrijpen door de normale man. Daarnaast zijn er ook nog eens mogelijkheden die er vroeger niet waren. Je kan het embedden in je website. Je kan het makkelijk met social delen, op Facebook, Twitter ga zo allemaal maar door. Dus in plaats van dat je een tv-programma hebt waar 1 miljoen mensen naar kijken, heb je gewoon 1 miljoen views in een maand. En forever.

Wat is het voordeel van videomarketing?

Video is hetzelfde als televisie. Het is aanklikken en het komt op je af. Het is veel makkelijker om de boodschap over te brengen. Ik ken de gemiddelde tijd dat mensen op onze website zijn en dat is 3 minuut 21. Dat is ontzettend lang en heeft natuurlijk alles te maken video. Dat is weer het verleidingsproces dat erin zit. De goeie uitleg. We noemen hem ook de digitale verkoper. Het is geen video, het is een concept: een digitale verkoper, 24/7 bereikbaar. Als je hem niet leuk vindt klik je hem weg. Heb je hem niet verstaan, dan spoel je hem terug.

Hoe vaak sta je niet in een winkel waar iets aan je wordt uitgelegd en je zegt “ja ja”, maar eigenlijk begrijp je het niet, maar je wilt niet dom zijn. Dan spoel je hem iets terug en dan denk je: “Oh ja, dát bedoelde hij dus”. Maar ook dat je denkt: “Nou die gozer, een deodorant kan ook geen kwaad”. Of dat je denkt: “Nou eeh, een pepermuntje kan er ook nog wel bij”. Maar dat zijn allemaal dingen die wij in het dagelijkse leven meemaken en dat heb je dus niet bij de digitale verkoper.

Wat is een goede video?

Ik denk dat je het gewoon simpel moet houden. Je moet niet te ingewikkeld worden, je moet er geen commercial van willen maken. Je moet duidelijk zijn. Je moet het ook niet te nep, te toneelachtig maken. Ik zeg altijd zo: die camera, dat is eigenlijk je maatje in een kroeg waarmee je gezellig een biertje aan het drinken bent en die ben je aan het uitleggen van wat je wilt vertellen. That’s it, je moet het niet ingewikkelder maken dan dat.

Waar moet je op letten bij het maken van een video?

De inhoud van een video is denk ik een van de meest belangrijke dingen, anders klikken de meeste mensen weg. Het mag niet commercieel zijn. Het moet een simpele boodschap zijn. Maar je mag ze wel verleiden, je moet natuurlijk wel dat spel proberen te spelen met de kijker. Maar je moet ook de minder leuke dingen laten zien misschien. Dat het een beetje onhandig is. Als je een beetje zit te rommelen met een kastje onder een barbecue, vinden veel mensen dat het over moet. Dat vind ik dus van niet. Het moet real zijn, dat is een van de belangrijkste dingen.

Zorgt video voor meer conversie?

Video zorgt zeker voor meer conversie. Het is natuurlijk nog vrij nieuw. De consument moet er ook nog aan wennen. Want die zien dan in een keer zo’n button in beeld komen: “klik hier en bestel”.

Ik had het 3 jaar geleden met zo'n “fade in”. Als iemand een koffiezetapparaat had besteld, kwam de melding: “Bedankt voor het bestellen van het koffiezetapparaat, maar als je hem gelijk wilt gebruiken, vergeet dan niet gelijk de gespecialiseerde koffiebonen hieronder te bestellen.” En dan een fade-out. Maar dat was zo in your face dat mensen schrokken. Maar ik denk dat nu de consument er aardig klaar voor is.

Hoe moeilijk is videomarketing?

Het is allemaal niet zo ingewikkeld, het is geen rocket science. Je moet gewoon goed luisteren naar wie je klanten zijn. En als zij zeggen: “Ik wil weten waar de aansluitingen zitten van een televisie”, dan draai je hem gewoon om en dan moet je het gewoon uitleggen. Weet je wat het is? Je moet het gewoon doen. Dát is wat het is.

Bekijk voor het hele interview de video hierboven!

Oscar Langerak is directeur van VideoWerkt en ziet dat online video steeds meer wordt ingezet door bedrijven. Online video biedt de mogelijkheid om interactie aan te gaan met klanten en deze op verschillende mobiele devices te bereiken. Het aantal online video kijkers groeit nog steeds. Het aantal video’s wat bekeken wordt via mobiele devices groeit ook nog steeds. Kortom video werkt. Oscar heeft een passie voor het vastleggen van verhalen. Uit de maatschappij, binnen bedrijven of over services of producten. Hij is met VideoWerkt een betrouwbare en snelle partner voor het produceren van video’s en het adviseren en uitvoeren van alle facetten van video marketing; van hosting tot video SEO en social sharing. Wij maken video die werkt! Oscar startte VideoWerkt in 2011 om communicatie te verbeteren door het aanbieden van fraaie, conceptmatige en strategisch verantwoorde online video’s. In 2012 is hij mede-initiatiefnemer van de nieuwe lokale omroep OPEN Rotterdam. Deze omroep heeft per 1 maart 2013 voor 5 jaar de uitzendvergunning.

Categorie

15 Reacties

  oscarlangerak

  Goed bezig Jan!

  Als je eenmaal bezig bent met produceren en publiceren merk dat je het best verslavend werkt om je video’s te optimaliseren, zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen en te promoten. Zo zegt Tom ook dat hij iedere keer weer iets nieuws probeert om c2a’s bij de doelgroep af te dwingen.

  Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de laatste secondes van deze video.


  21 februari 2014 om 22:39
  Jan Roelofsen

  Oscar,

  ik mis even de video die je benoemd in je laatste zin?

  Wat betreft promoten; wanneer je jezelf als specilist kunt profileren dan merk ik dat mensen je vanzelf gaan promoten 🙂

  Dus inderdaad geen slap verkoopverhaal maar op de inhoud insteken.


  22 februari 2014 om 09:48
  oscarlangerak

  Hi Jan,

  Ik heb het over de video van Tom Coronel, zie hierboven in het artikel.


  23 februari 2014 om 12:44
  Davey Groothedde

  Hoi Oscar,

  Wederom weer een heel interessant artikel. Zelf maak ik dagelijks video’s om te verkopen en het werkt gegarandeerd!

  Succes.

  Groeten Davey


  5 maart 2014 om 10:24
  Kroezenmedia

  @rick

  Afgezien van een wat matige geluidskwaliteit, vind ik weinig aanmerkingen op de video. Ik vind hem wel mooi. Maar ik weet niet wat het doel is en welke opdracht je hebt gegeven. Ik denk dat veel ondernemers blij zouden zijn met zo’n video.


  17 maart 2014 om 16:55
  Rick

  Hi Kroezenmedia,

  Het doel is om mensen kennis te laten maken met een nog niet veel voorkomend product. Dus eigenlijk om men te laten zien waarom dit product leuk is. Het is niet een cadeau dat je even aanschaft, maar een cadeau waar tijd en energie in is gestoken door de maker van het magazine. De emotionele waarde is dus hoger dan de prijs die je ervoor betaald.

  Misschien had het concreter gekund, maar toch denk ik dat het doel met dit filmpje wel is bereikt.

  Dank voor je reactie.

  Rick


  18 maart 2014 om 12:36
  Smithk565

  Thanks for the post.Really looking forward to read more. Will read on bdcaedbfegbddbfb


  25 juni 2014 om 02:36
  Zino Rost van Tonningen

  Mooi Artikel, Goed geschreven!

  Ikzelf doe ook aan video marketing en miste uit dit artikel nog een aantal belangrijke aspecten die een video voor je bedrijf kunnen betekenen!


  18 mei 2015 om 13:51
  oscarlangerak

  Beste Zino,

  Levensbelang. Tjonge, je brengt het wel heel dramatisch. Maar dit is gelukkig niet de enige blog over videomarketing. Als je kijkt bij mijn item-overzicht vind je meer artikelen over het thema videomarketing.

  Oscar


  18 mei 2015 om 14:48
  Lex

  Hi Oscar,

  Ook dit is een heerlijk artikel om te lezen. Zelf maak ik ook eenvoudige animatie video’s voor zzp-ers en kleine bedrijven. Maar momenteel ligt mijn passie meer bij de optimalisatie van YouTube Video’s en in-stream ads.

  Wat is er nu mooier om je video ook te showen op de kanalen van collega’s of andere relevante kanalen. Klein voorbeeldje: Met 1 campagne hebben wij de juiste ader geraakt. 14 leads in 1 dag voor nog geen 10 euro advertentie kosten. Keer op keer sprongen de tranen in mijn ogen.

  Maken jullie al gebruik van youtube ads?

  Gr Lex

  Ps.De laatste alinea moest ik wel een beetje gniffelen. Niet zo moeilijk en gewoon doen is wel een beetje kort door de bocht;-) Ik heb jullie website en enkele video’s bekeken en voor diegene die de lat wat hoger willen leggen en willen outsourcen: videowerkt.nl een mooie partij.


  24 juni 2015 om 21:22
  Jan Roelofsen

  Lex, bij jouw laatste schrijven werd ik toch getriggerd om te reageren 😉

  Ja Tom is wat kort door de bocht. Waarom; als je aan het racen bent pak je liever de binnenbocht om je concurrenten voor te blijven. Net zoals het in de handel gaat.

  Waar het om gaat; zie video-verkoop als een natuurlijk verlengstuk van de verkoper die nu al zijn werk doet. Als je een/enkele verkopers in dienst heb dan verwacht je dat die gewoon hun werk doen; wat is er dan anders aan online verkopen via video?

  Het heeft alleen maar voordelen; voor de klant! Hij hoeft jouw deo-roller en gemist pepermuntje niet te ervaren en met een goede video komen alle product-kenmerken en toepassingsmogelijkheden goed in beeld. Zelfs om 22:15 op de bank. Zie ik de gemiddelde verkoper nog steeds niet doen 😉


  25 juni 2015 om 06:30
  Lex

  Hi Jan,

  Je slaat de spijker op zijn kop! Wat ik zelf een groot voordeel vind wanneer je waarde levert ben je de concurrentie of fysieke winkel al voor. Ik zal een waargebeurd verhaal vertellen wat mijn ogen verder heeft geopend. Toeval bestaat niet!

  Paar jaar geleden heb ik een Sony Lcd Tv gekocht bij Tom. Wat doet de gemiddelde Nederlander… oriënteren op internet, wat wil ik nu eigenlijk en wat kost een mooie tv.

  Zo gezegd zo gedaan. Plasma discounter! Hé wat leuk goede uitleg en een informatieve video. Top!

  Toch ook maar even naar de Saturn, je wilt immers wel eerst in het eggie je nieuwe aanwinst aanschouwen.

  Ben direct verkocht en geef de verkoper allerlei signalen dat het deze moet worden. Ik neem voor lief dat de prijs die ik moet betalen wat hoger is.

  Wat doet die verkoper nu? Hij praat mij een andere lcd aan. Waarschijnlijk omdat daar meer op verdiend word? Doordat ik aan het twijfelen werd gebracht besloot ik er nog een dagje over te slapen. Volgende morgen gebeurde het. Ik kocht de Lcd bij Tom!

  Waarom? Tom gaf mij op het juiste moment het juiste advies zonder op mijn gevoel in te praten. Bedankt Plasma Discounter!

  Groet Lex

  videodesigner.nl


  25 juni 2015 om 07:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!