Vaste telefoonaansluiting verliest terrein

29 januari 2004, 15:15

9 procent van de internettende Nederlandse huishoudens beschikt niet meer over een vaste telefoonaansluiting. Dit blijkt uit onderzoek van Millward Brown/Centrum. Vooral jonge huishoudens houden slechts een mobiele telefoon aan en kiezen voor een kabelaanbieder.

Een verhuizing is een belangrijk beslismoment in de keuze om wel of niet een vaste lijn te nemen. Bij een verhuizing zou 30 procent van de Nederlandse internetters geen vaste telefoon meer nemen of overwegen om deze er uit te doen. Bij de kabelinternetters is dit zelfs 38 procent. Personen zonder vaste lijn zijn vaak jong, hebben kleine huishoudens en ook de lager opgeleiden zijn sterker vertegenwoordigd. Vooral werkzame, hoger opgeleiden kiezen voor de vaste lijn vanwege internet, net als de 55 plussers (43 procent).

Voor studenten zijn vooral de hogere gesprekskosten van de mobiel de reden om toch een vaste telefoon te nemen. Tenslotte speelt de gewenning aan de mobiele telefoon een belangrijke rol in de acceptatie van het ‘wegdoen’ van de vaste aansluiting. Breedbandaanbieders ontlopen elkaar qua maandtarieven nog weinig. Het verschil tussen beide oplossingen wordt echter aanzienlijk gunstiger voor de kabelinternetaanbieders als de klant minder hecht aan het behoud van de vaste lijn. KPN Telecom hanteert in antwoord op deze ontwikkeling dan ook scherpe tarieven voor een vaste telefoonaansluiting waarmee weinig tot niet gebeld wordt. Het onderzoeksbureau ondervroeg 1148 personen via internet.

Ben benieuwd hoeveel mensen met voice over IP via de kabel straks gaan telefoneren. Lijkt mij een logische stap.

Bron: Adformatie

Alex Stil
CEO bij Reddion

Categorie
Tags

3 Reacties

  at

  Ik bedoel de systeem kast.


  29 januari 2004 om 17:12
  at

  Ook een mogelijkheid om vast weer wat aantrekkelijker te maken. van de Planet site Abonnees op het vaste telefoonnet van Deutsche Telekom kunnen in de loop van volgend jaar hun telefoonnummer koppelen aan hun IP-adres, waardoor telefoneren via wifi-hotspots mogelijk wordt.

  Samen met T-Mobile (het mobiele net van DT) introduceert T-Com (het vaste net van DT) de komende maanden tienduizend wifi-hotspots in Duitsland die voor vaste abonnees toegankelijk zijn, aldus Josef Brauner, bestuurslid van T-Com. Abonnees worden afgerekend op de factuur van hun vaste nummer.


  30 januari 2004 om 06:17
  Trudy

  Kan ik internetten zonder vaste telefoonaansluiting in Capelle aan den IJssel?


  10 augustus 2005 om 18:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!