Top Names op SxSW (5): terugblikken met o.a. Lucas Tieleman, Michiel Buitelaar en Jeroen van Erp

12 maart 2014, 14:50

De laatste Top Names van 2014 vanaf SxSW in Austin Texas. 5 dagen inspiratie, informatie, netwerken. De ontwikkelingen in en om de technologie centraal. Met in de slotaflevering Lucas Tieleman (Fosbury), Michiel Buitelaar (ex-Sanoma), Jeroen van Erp (Fabrique) en Michel Behre (Crossing Border).

)

“Ondernemerschap leeft hier echt”

Waar veel Nederlandse startups tijdelijk naar Austin komen om tijdens SxSW zaken proberen te doen, heeft Lucas Tieleman van Fosbury er voor gekozen naar Amerika te verhuizen. Met zijn dienst maakt hij promoties makkelijk en mogelijk op ‘van te voren op de mobiel geinstalleerde portemonnaies’. Tieleman is in Austin gaan wonen doordat hij een aantal jaren geleden voor de stad viel dankzij SxSW. “Ik ben verliefd op deze stad geworden. Het bruist hier, het gaat hier gebeuren, dat voel je. Ondernemerschap leeft hier echt.”

Gevraagd naar het belangrijkste verschil tussen Amerika en Nederland, zegt Tieleman: “Het ecosysteem is hier veel groter. Er is meer geld, er is meer mentorship. Er is hier meer bereidheid om elkaar te helpen.”

Een verzameling van technologische idealisten

Michiel Buitelaar (ex-Sanoma) kijkt terug op weer een inspirerend evenement. Een groot evenement waar je ook als je veel sessies bezoekt maar een deel van meekrijgt. “Ik heb veel robotics-sessies gevolgd, ben naar bijeenkomsten geweest over technologische ontwikkelingen en heb het thema wearables in de gaten gehouden. Daar ben ik sceptisch over, maar de ontwikkeling van wearables naar embeddables is interessant. Voor veel mensen is het lastig om een bril op te zetten om iets te doen. Dat gaan ze niet doen. Maar als je nadenkt over contactlenzen die je inbrengt, dat is wat anders.”

Boeiend vindt Buitelaar de combi van business-optimisme en idealisme. “Idealistische technologen, ze bestaan. Honger, energie, allemaal oplosbaar in de mening van de mensen hier. Ik ben het daar denk ik wel mee eens, als ik er goed over nadenk.”

Eeen vruchtbare bodem voor nieuwe verbindingen

Jeroen van Erp van Fabrique was ook te gast in de eerste aflevering van Top Names. Op de laatste dag van SxSW Interactive is de overgang naar SxSW Music voelbaar. “Als je dertig jaar geleden wat wilde en een mening had en wat wilde vertellen dan begon je een bandje. Nu zijn er veel meer alternatieven om jezelf te uiten. Een van die alternatieven is een startup beginnen.”

Van Erp is een oudgediende van SxSW. Zijn indruk: “Ogenschijnlijk kom je hier voor de inhoud. Voor de sprekers en de panels. Door TED is de standaard van presentaties in ons hoofd heel groot geworden. Dan valt de kwaliteit hier daardoor over het algemeen tegen. Echter, de aantrekkingskracht van deze stad in deze periode is enorm. Boeiende mensen. Daardoor gebeurt er veel meer dan de panels alleen. Er is hier een vruchtbare bodem voor nieuwe verbindingen. Dat is interessant.”

“Over social media hoor je niemand meer”

Michel Behre van Crossing Border is geïnspireerd door SxSW Border Sessions begonnen. Het festival dat muziek en literatuur combineert heeft nu ook een technologie-tak. “De combinatie van film, interactive en muziek inspireert mij enorm. Dat is elk jaar weer mooi. Ik ben hier op zoek naar sprekers en artiesten die voor ons festival interessant zijn.”

Behre constateert dat SxSW continu verandert. “Een paar jaar geleden ging het hier over social media en locatie gebaseerde diensten. Daar hoor je nu niemand meer over. Nu gaat het over technologie, over gezondheidszorg, over wearables. Die continu veranderende thema’s zijn

Erwin Blom (Wormer, 1961) is voormalig hoofd van de afdeling Digitaal van de VPRO en mede-oprichter van The Crowds, een bedrijf dat zich specialiseert in ’social media’ en 'Fast Moving Targets', een platform over innovatie op het gebied van media, technologie en communicatie.

Categorie
Tags
sxsw,

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!