Ads Manager van TikTok uitgelegd

28 januari 2021, 14:00

Het selfservice-advertentieplatform komt eraan!

Het selfservice-advertentieplatform van TikTok lijkt nu eindelijk dichtbij te komen voor Nederlandse adverteerders. Op dit moment is het in ons land alleen nog mogelijk om via een partner te adverteren op TikTok, maar met de introductie van het nieuwe selfservice advertentieplatform lijken de mogelijkheden binnen handbereik. In deze blog leg ik je uit hoe het advertentieplatform eruit komt te zien en hoe het werkt.

TikTok is ontzettend gegroeid de laatste jaren. Het streeft nu zelfs Facebook voorbij in het aantal dagelijkse gebruikers. In 2020 is TikTok maar liefst met 149 procent gegroeid in het aantal gebruikers naar 1,7 miljoen. Grote oorzaak voor deze stijging was de coronacrisis.

TikTok Ads Manager

Op dit moment is de TikTok Ads Manager nog niet beschikbaar in Nederland, maar het ziet er wel veelbelovend uit. TikTok For Business postte een video op Facebook waarin de Ads Manager wordt uitgelegd. Over het algemeen werkt het hetzelfde als elk ander social-media-advertentieplatform. Er is een TikTok-pixel beschikbaar, conversies kunnen worden ingesteld en er zijn een aantal campagnedoelstellingen waaruit je kunt kiezen.

TikTok-pixel

De TikTok-pixel is een stukje code die je installeert op je website waarmee TikTok het verkeer op je website monitort. De pixel verzamelt gegevens van de gebruikers en zendt deze naar het advertentiebeheer. Hiermee kun je als adverteerder een remarketing-doelgroep maken en conversies meten.

Functies van de TikTok-pixel:

 • Remarketing-doelgroep maken

 • Conversies meten (page views, add-to-carts, purchases)

 • Ads optimaliseren rondom een doel (zoals conversion) zodat TikTok de advertentie kan laten zien aan mensen met een hoge waarschijnlijkheid om een conversie te voltooien

TikTok pixel installeren

De TikTok-pixel installeer je op dezelfde manier zoals elke andere pixel. Je plakt de code in de <head> op elke pagina van je website. Dit kan je handmatig doen, maar het is ook mogelijk om deze te installeren met Shopify of Google Tag Manager.

Conversies instellen

Zodra je de pixel hebt geïnstalleerd, heb je de mogelijkheid om je conversies in te stellen in de TikTok Ads Manager. Hiermee laat je TikTok weten wat als een conversie telt op jouw website. Zodra de conversies zijn ingesteld, worden deze weergegeven bij de resultaten van je campagnes en in je dashboard.

Voorbeeld:

Iedereen die een URL heeft bezocht met het woordje bedankt erin, heeft een conversie voltooid, namelijk een aankoop. De bedankpagina van mijn website is namelijk www.mijnwebsite.nl/bedankt-voor-je-aankoop.

Campagne maken in TikTok Ads Manager

Een campagne bestaat uit drie niveaus namelijk campaign, ad group en ads. Op elk niveau stel je andere aspecten van je campagne in, bijvoorbeeld je doelstelling, doelgroep en de content voor je advertentie.

Campaign-instellingen

Je start met het bepalen van je campagnedoelstelling. De doelstellingen zijn verdeeld in drie fases van de customer journey: Awareness, Consideration en Conversion. Ook stel je een dagelijks budget of een looptijdbudget voor je campagne in. Op campagneniveau heb je ook de mogelijkheid om een A/B-test uit te voeren om te testen welke campagne het beste werkt.

Campaign settings

 1. Kies een campagnedoel

  1. Reach (Awareness)

  2. Website traffic (Consideration)

  3. App installs (Consideration)

  4. Video views (Consideration)

  5. Conversions (Conversion)

 2. Daily / lifetime-budget van je campagne

 3. A/B split-test

TikTok-campagnedoelstellingen

Ad group-instellingen

Vervolgens is het tijd om je ad group samen te stellen. Dit doe je door je doelgroep te kiezen aan de hand van demografie, geografie, interesses, gedrag of een custom audience (de targeting mogelijkheden worden in het volgende stukje uitgelicht). Ook stel je een budget, looptijd en bod in voor je ad group.

Ad group settings

 1. Voor welke conversie moet de ad group geoptimaliseerd worden?

 2. Doelgroep samenstellen (zie kopje targeting)

 3. Dagelijks budget / looptijdbudget en looptijd van ad group

 4. Bod instellen → TikTok geeft minimum bod aan per conversie/klik/bereik. Aanbevolen om je daaraan te houden

 5. Plaatsingen → waar wil je dat TikTok jouw advertentie laat zien?

Verschillende plaatsingen waar je je TikTok advertentie zou willen laten zien

Targeting van TikTok-doelgroep

Op TikTok zijn de targetingmogelijkheden erg uitgebreid. Je kunt doelgroepen samenstellen op basis van demografie, geografie en interesses. Maar ook custom audiences en lookalike doelgroepen behoren tot de mogelijkheden.

Overzicht targetingmogelijkheden TikTok:

Mogelijkheden

Voorbeeld

Custom Audience

Customer file

Lijst met e-mailadressen

Engagement

Videoviews, ad clicks, ad views

App activity

Handelingen in app

Website traffic

Website-bezoekers

Lookalike Audience

Vergelijkbare doelgroep van custom audience

Mensen die lijken op je websitebezoekers

Interest targeting

Categories

Mensen die houden van mode of sport

Behaviour targeting

Categories

Mensen die video’s hebben bekeken in de categorie mode of sport in de afgelopen 7 of 15 dagen

Demographic and geographic

Leeftijd, woonplaats, geslacht

Vrouwen van 18 t/m 34 jaar in Nederland

Ad-instellingen

Zodra je het doel van je campagne hebt gekozen en je doelgroep hebt ingesteld, is het tijd om de advertentie op te zetten. Je kan kiezen voor een video die je al op je TikTok profiel hebt geplaatst, maar je kunt ook ter plekke een advertentie creëren met TikTok-templates en de soundtrack tool. TikTok raadt aan om minimaal drie verschillende advertenties aan je ad group toe te voegen voor optimaal effect.

Ad Settings

 1. Reeds geplaatste TikTok-video’s gebruiken

 2. TikTok-template gebruiken voor nieuwe advertentie

 3. Soundtrack tool: rechtenvrije muziek om te gebruiken

 4. Beschrijvende tekst opstellen (caption)

TikTok Review-team

Zodra je de campagne hebt gepubliceerd, wordt het beoordeeld door het TikTok Review-team. Wanneer je advertentie wordt afgewezen, ontvang je feedback om deze te verbeteren en opnieuw te publiceren. Een reden voor afwijzing kan zijn dat de advertentie niet voldoet aan de regels van TikTok.

De top-vijf redenen voor afwijzing van een TikTok-advertentie zijn:

 1. Landingspagina is niet up-to-date (voorbeeld: error, niet mobielvriendelijk)

 2. Inconsistentie in advertentie en landingspagina (voorbeeld: in video wordt een ander product getoond dan op de landingspagina)

 3. Taal is niet aangepast aan doelgroep (er kan alleen in het Nederlands of Engels geadverteerd worden in Nederland)

 4. Fouten in tekst, foto of video (voorbeeld: taalfouten, visuals van slechte kwaliteit, verkeerde afmeting video)

 5. Gebruik van verboden content (voorbeeld: seks, wapens, drugs)

Over het algemeen werkt TikTok Ads Manager hetzelfde als de ads interface van Facebook, Snapchat of LinkedIn. Voor degenen die ervaring hebben met social advertising, zal TikTok Ads Manager dan ook geen uitdaging vormen.

De TikTok Ads Manager ziet er veelbelovend uit. Ik kan niet wachten om ermee te experimenteren. Ga jij er gebruik van maken?

Alice Kaal
Social media specialist bij Social Media Huis

Alice is verslingerd aan Social Media en alles wat ermee te maken heeft. Ze was werkzaam in verschillende branches zoals retail, muziek en transport en past die opgedane kennis toe als Digital Marketeer bij Endoor | ROC van Twente. Daarnaast biedt ze haar social media en content kennis ter beschikking aan met haar eigen bedrijf Social Media Huis.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Melissa

  Beste Alice,

  Is het al mogelijk om te adverteren via het selfservice advertentieplatform? Als ik kijk bij TikTok Ads manager zie ik Nederland er nog niet tussen staan dus ik neem aan dat dit nog niet mogelijk is… Heb jij enig idee wanneer ze dit door gaan voeren?


  10 mei 2021 om 13:52
  alicekaal

  Hi Melissa,

  Het is helaas nog niet bekend wanneer de TikTok adsmanager in NL beschikbaar komt. Ik zit er ook met smart op te wachten!


  10 mei 2021 om 14:11
  Emre

  Hi Alice,

  Is het mogelijk om bijvoorbeeld met een VPN app of iets dergelijks alsnog advertenties te plaatsen. Ik zie dat allerlei landen het hebben maar wij helaas nog niet:(


  5 juni 2021 om 02:17
  alicekaal

  Hi Emre,

  Dat zou je kunnen proberen, maar helaas laat het hier in Nederland nog op zich wachten 🙁


  5 juni 2021 om 09:20
  Max

  Beste Alice en lezers,

  Ik hoor om me heen dat het nu ook in Nederland mogelijk is om zelfstandig te adverteren. Als ik echter een regio moet kiezen in tiktok ads manager zie ik Nederland er niet tussen staan. Kan iemand mij hiermee helpen?


  10 september 2021 om 11:00
  alicekaal

  Hi Max,

  Via ads.tiktok.com kan je je registeren, maar Nederland staat helaas nog niet in het rijtje van landen die je kunt kiezen. Nog even geduld dus!


  13 september 2021 om 08:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!