Strategieën voor GMB-optimalisaties voor meerdere locaties

In dit artikel leid ik je door enkele strategieën om jouw GMB listings te optimaliseren.

9 juni 2023, 14:00 2860 x gelezen

Zoals daar zijn: het extraheren van trefwoorden, het optimaliseren van content, het gebruik van lokale keywords en het beheren van jouw online reputatie. Het beheren van Google Mijn Bedrijf (GMB) voor een bedrijf met meerdere locaties kan een uitdagende taak zijn voor marketeers. Gewapend met de juiste strategieën en tools kan het echter worden omgezet in een naadloos proces dat de lokale zichtbaarheid vergroot en de klantbetrokkenheid bevordert.

Sinds begin 2023 is het mogelijk om voor al je locaties tegelijkertijd zoekwoorden uit GMB te extraheren via de API of tooling van derden. Deze keywords kunnen worden gebruikt in je contentstrategie voor Local Search. Bijvoorbeeld bij beschrijvingen, Google posts of bij services / producten.

GMB Contentstrategie

Voor de GMB-locaties kan een contentstrategie worden ontwikkeld. Eerst zorg je ervoor dat elke listing up-to-date-informatie bevat over openingstijden, adres, contactgegevens, foto’s, video’s en klantbeoordelingen. Dit is de basisinformatie.

Overweeg daarna om per locatie unieke content toe te voegen, zoals posts, individuele aanbiedingen of informatie over services en producten, zodat klanten weten welke diensten er op elk specifiek adres beschikbaar zijn. 

Lokale landingspagina’s

Zorg er ook voor dat elke locatie een lokale landingspagina heeft. Link vanuit de GMB listing naar deze pagina. Dit heeft enkele voordelen. Met een lokale landingspagina kun je je marketinginspanningen richten op een specifieke geografische locatie. Dit is vooral handig als je een bedrijf hebt met meerdere vestigingen, of als je diensten aanbiedt in specifieke gebieden. Door de content van de landingspagina af te stemmen op de lokale doelgroep, kun je de relevantie vergroten en potentiële klanten beter aanspreken.

Lokale landingspagina’s kunnen ook helpen bij het verbeteren van je zichtbaarheid in lokale zoekresultaten. Door de pagina te optimaliseren met relevante trefwoorden en geografische informatie, vergroot je de kans dat je bedrijf verschijnt wanneer mensen zoeken naar producten of diensten in jouw specifieke regio.

Door lokale landingspagina’s te maken, bied je een betere gebruikerservaring aan je websitebezoekers. Ze kunnen direct relevante informatie vinden zonder door meerdere pagina’s te hoeven navigeren. Dit kan leiden tot een grotere kans op conversie.

Keywords voor GMB contentstrategie

Keywords uit de GMB API zijn een inspiratiebron voor elke GMB contentstrategie. Door het strategisch gebruik van deze zoekwoorden kunnen bedrijven meer gerichte en effectieve content creëren die de doelgroep aanspreekt en tegelijkertijd scoren op lokale SEO. 

Door zoekwoorden die potentiële klanten of bezoekers gebruiken in de lokale zoekopdrachten te monitoren, kun je ervoor zorgen dat de GMB-content relevant en vooral nuttig blijft voor de lezers. 

Bovendien kunnen bedrijven, door de context achter gekozen zoekwoorden te begrijpen, nog betere posts maken voor maximale zichtbaarheid en succes op de lange termijn.

Wat te doen met lokale zoekwoorden op Google Mijn Bedrijf?

GMB keywords kunnen worden gebruikt in Google Posts. Met Google Posts kan er direct in de SERP met potentiële klanten worden gecommuniceerd. Neem dus de meest essentiële zoekwoorden op in deze posts. 

GMB keywords kunnen worden toegevoegd aan de GMB beschrijving. Laat Google en potentiële klanten weten dat jouw bedrijf relevant is door de belangrijkste zoekwoorden op te nemen in de bedrijfsbeschrijving.

GMB keywords toevoegen aan GMB services en producten. Producten handmatig (of in bulk) uploaden en een servicebeschrijving toevoegen. Een handige manier om potentiële klanten te laten weten wat jouw bedrijf verkoopt of aanbiedt.

GMB keywords toevoegen aan de titel. Hoewel de effectiviteit van het opnemen van zoekwoorden in de GMB titel controversieel is, is het toch het onderzoeken waard. Zorg er wel voor dat dit gedaan is op een manier die logisch is voor potentiële klanten. Onthoud dat dit in strijd is met het beleid van Google, dus ga hiermee voorzichtig te werk.

Zoekwoorden extraheren uit Google My Business Insights voor één bedrijf

Zoekwoorden extraheren uit Google Mijn Bedrijf:

1. Log in op het Google Mijn Bedrijf-profiel.

2. Selecteer ‘Performance’

3. Selecteer bovenaan een datumbereik voor je rapport en selecteer ‘Apply’.

Ga naar het gedeelte ‘Uitsplitsing van zoekopdrachten’. In dit gedeelte staan de meest gebruikte zoekopdrachten om je bedrijf te vinden. Exporteer de lijst met zoekwoorden en gebruik deze om relevante content te maken die voldoet aan de behoeften van je klant.

Zoekwoorden extraheren uit Google My Business Insights voor meerdere locaties

Voor meerdere locaties kunnen alle zoekwoorden worden geëxtraheerd via de GMB API. Of via Lokale SEO tools. 

Reputatiemanagement

Potentiële klanten lezen jouw reviews. En ze vertrouwen ze. Google reviews zijn van belang. Sterker nog, maar liefst negenentachtig procent van de potentiële klanten kiest eerder voor een bedrijf dat op al zijn beoordelingen reageert. Het is een conversiefactor. Het actief werken aan de reputatie van al jouw fysieke locaties is een van de belangrijkste werkzaamheden. Tip, gebruik GMB keywords in reacties op reviews. 

Gebruik GMB keywords in review-antwoorden

Het gebruik van relevante keywords in reacties die zijn afgestemd op het onderwerp van de review, helpen potentiële klanten jouw waarden, producten en diensten te leren kennen. Door klanten te laten weten dat jij hun mening serieus neemt en door op feedback te reageren, kun je mensen van jouw online listing naar je fysieke locatie halen. Bovendien is het beheren van en reageren op klantrecensies over je bedrijf een manier om je lokale positie op het platform te verbeteren. 

GMB-optimalisaties voor meerdere locaties

Kortom, het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-listing hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Zelfs niet voor een bedrijf met meerdere vestigingen. Door de strategieën toe te passen die in dit artikel zijn beschreven, zoals het gebruik van lokale zoekwoorden en het beheren van je online reputatie, kun je de zichtbaarheid en betrokkenheid van jouw bedrijf op het platform vergroten. Tools zoals GMBapi, Yext of Uberall zijn enkele van de lokale SEO tools die je kunnen helpen bij het stroomlijnen van dit proces en het maximaliseren van de GMB-optimalisatie.

Donny Mast
SEO Specialist bij GMBapi

'SEO-er' sinds 2015. Bij diverse bureau's gewerkt (Sam Online Marketing, Maxlead, Fuga Media). Vanaf februari 2023 Freelance SEO Specialist SEO Hulp - Donny Mast

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!