De 20 meest beeldbepalende Nederlandse video’s van het decennium. Stem!

7 mei 2014, 12:30

Een 'viral', dat was in 2004 nog gewoon een epidemie. 'Streamen', dat deed een rivier, en 'embedden' was voorbehouden aan journalisten. Online video heeft laten zien hoe snel een relatief nieuw communicatiemiddel binnen een paar jaar mainstream kan worden – niet in de laatste plaats dankzij YouTube. Tijd dus om geschiedenis te gaan schrijven, en daarom gaat Quadia in samenwerking met Marketingfacts op zoek naar de tien meest beeldbepalende video's. Welke Nederlandse online video's van de afgelopen tien jaar zijn definitief in ons collectieve geheugen gegrift? Uit de inzendingen die onze oproep heeft voortgebracht is een longlist van 20 video's gekomen. Welke video mag niet ontbreken in deze canon van online video's uit 2004-2014? Stem mee!

Kijk Kanker De Wereld Uit

Een opmerkelijke campagne van Ditzo: voor elke keer dat deze video werd bekeken, doneerde de verzekeraar een euro aan de onderzoeksafdeling van het Antoni van Leeuwenhoek.

Flying Like A Bird

Het leek te mooi om waar te zijn en dat was natuurlijk ook. Toch had de Nederlandse wetenschapper Jarno Smeets in 2012 de hele wereld een beetje bij de neus met zijn video waarin hij vloog als een vogel.

Hans Wijers neemt afscheid van AkzoNobel

Afscheid nemen met een flinke dosis zelfspot: zo hoort het.

Henry van Loon – DWDD in 3 minuten

Henry van Loon verknalde naar eigen zeggen zijn kansen om ooit nog uitgenodigd te worden bij DWDD door dit filmpje. Boeien: hij brak er wel mee door.

Je moet connected zijn (iPhone tot BlackBerry)

De gekte rondom de iPhone in beeld gebracht. “Tuurlijk, digital man. Connection.”

DuvelDuvel – Wie Is Ut

Reclamebureau Habbekrats benaderde de Rotterdams hiphopformatie DuvelDuvel met een concept voor een videoclip bij het nummer Wie Is Ut. Hoewel de rappers niet reageerden op het voorstel, besloot Habbekrats toch een videoclip te schieten.

KLM Surprise

KLM bracht hiermee online terug naar offline middels een random act of kindness.

ING: Onze helden zijn terug!

De flashmob mag niet ontbreken in dit rijtje. ING vierde de heropening van het Rijksmuseum met deze online video.

Troonrede 2009 uitgelekt

Het uitlekken van de Troonrede was ook in 2009 al meer regel dan uitzondering. Dit jaar hadden we er zelfs beeld bij.

Axe Touch-reclame

Een van de eerste commercials die (in 2004) online werd 'gelekt' voordat hij op tv te zien was (en daarvoor werd gekapitteld door GeenStijl).

Esmée Denters

'Onze' Esmée Denters was de eerste die wereldberoemd werd door filmpjes in te zingen op haar slaapkamer.

Max de hacker

Max de hacker kon de matrixborden boven de snelweg hacken en aan alle mooie meisjes in de kroeg een berichtje sturen via Bluetooth. De wervingscampagne van IT-bedrijf Info Support leverde meer dan 25 miljoen views op.

Stanislav

Deze gepersonaliseerde videocampagne van de overheid moest jongeren via Hyves bewust maken van online privacy. Dat was in 2009 nog geen overbodige luxe.

What's In The Box?

Student Tim Smit had in 2009 de aandacht van de hele wereld met zijn 8 minuten durende mysterieuze teaser. Zelfs Hollywood hing aan de lijn, maar tot een echte film is het nooit gekomen.

LuckyTV: 'Ik denk het niet, Job'

Lucky TV op zijn best: met knip- en plakwerk bloot leggen wat er eigenlijk aan de hand is. Er wordt zelfs gezegd dat LuckyTV heeft bijgedragen aan het einde van Cohens politieke loopbaan.

LuckyTV: Noem me gewoon Willem

Er zouden nog veel Willem-video's volgen, maar dit blijft de beste. Klassiekertje.

Ella Vogelaar klapt dicht

Over het einde van politieke carrières gesproken…

Heineken – The Candidate

Rake campagne van de Nederlandse multinational waarin high-potentials tijdens een sollicitatie in ongemakkelijke en onverwachte situaties terecht komen, tot aan een brandevacuatie aan toe.

Het Koningslied

“De W van wakker, stamppot eten”. Nog nooit hebben we zo gelachen om een online video.

De valse Birds van Anouk

Op de avond voor de halve finale van het Eurovisie Songfestival in 2013 schokte Anouk ons met een video waarin ze, zo zat als een Maleier, vals Birds krijst. Natúúrlijk was dat een reclamestunt van Centraal Beheer Achmea, maar daardoor niet minder knap bedacht.

Stemmen kan nog tot 28 mei, via deze link! De uitslag wordt op 5 juni bekend gemaakt tijdens een interactief webinar van Quadia over tien jaar online video in Nederland. Inschrijven daarvoor kan hier.

CEO en mede-oprichter Quadia

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!