• Mobile
    wordt gesponsord door

Steeds meer videosites delen inkomsten met makers

Steeds meer videosites delen inkomsten met makers
,

Steeds meer videosites delen inkomsten met makersSteeds meer videosites delen de advertentie-inkomsten met de makers van videofilmpjes. Google Video experimenteert met advertenties en ook YouTube wil de reclame-inkomsten delen met bezoekers. YouTube en Google studeren nog op de mogelijkheden, terwijl andere videosites al volop uitbetalen. Sites als blip.tv en break.com hebben al behoorlijke bedragen uitgekeerd.

Maar hoeveel betalen de videosites nu eigenlijk aan de makers van filmpjes? De site Light Reading presenteert een uitgebreid overzicht van de hoogte van vergoedingen en verschillende betaalmodellen. Van de 75 onderzochte sites waren er tenminste 14 die een vergoeding in het vooruitzicht stelden.

Meest interessant lijkt Metacafe, omdat de inkomstenverdeling zo openlijk wordt gecommuniceerd (heel anders dan bijvoorbeeld de schimmige inkomstenverdeling die Google AdSens hanteert). Bovendien kunnen de opbrengsten bij Metacafe erg lucratief zijn: er is al eens ruim 26.000 dollar uitbetaald!

Light Reading selecteert er acht sites uit: blip.tv, break.com, Eefoof.com, Google Video, Lulu TV, Metacafe, Revver en YouTube.

Een korte samenvatting van het onderzoekje van Light Reading:

blip.tv
inhoud: ambitie om kwalitiatieve content te brengen, veel series
marktaandeel: 0,01%
betaalwijze: 50/50 advertentie-verdeling
hoogste betaling: “significant”, zegt het bedrijf, maar wil geen details geven
Gebruikers kunnen zelf instellen wanneer de advertenties verschijnen (voorafgaand, tijdens, banners), grootgebruikers kunnen ook aangeven welke adverteerders ze willen laten serveren.

break.com
inhoud: gekke filmpjes, stunts, doelgroep: mannen
marktaandeel: 3,4%
betaalwijze: break.com betaalt als ze je leuk vinden
hoogste betaling: $8000,- voor vier videos van een maker
Betaling heeft niets met advertenties te maken. De redactie bepaalt wat ze leuk vinden en op home plaatsen. Betalingen variëren van $50,- tot $2000,- per filmpje. Eerst moet de video binnen de community populair zijn (in hits en forumberichten). Dan wordt-ie op home gezet en begint het met $50,-; hoe meer interesse, hoe meer er betaald wordt. Met dit beloningsmodel hoopt de site kwalitatieve content te krijgen.

Eefoof.com
inhoud: homevideo’s
marktaandeel: 0,01%
betaalwijze: 50/50 advertentie-verdeling, min kosten
hoogste betaling: $500,- in een maand
Eefoof.com telt het aantal hits op het items dat je toevoegt (video, foto), en geeft maker de helft van advertentie-inkomsten, maar haalt daar eerst nog 20 procent kosten vanaf.

Google Video
inhoud: alles
marktaandeel: 7,59%
betaalwijze: nog niet
hoogste betaling: nvt
De site die zoeken op internet makkelijk heeft gemaakt, zoekt nog altijd naar goede betaalmethode. Kort heeft Google geëxperimenteerd met een betaalmethode: makers konden instellen hoeveel kijkers moesten betalen voor het zien van hun filmpje. Als er betaald werd, ontving de maker 70 procent van de inkomsten.

Lulu TV
inhoud: alles
marktaandeel:

<0,01%
betaalwijze: aandeelhouders krijgen deel van advertentie-opbrengsten
hoogste betaling: onbekend
Oorspronkelijk moesten internetters $ 14,95 per maand betalen om 'shareholder' te worden, dat is nu gratis. Aandeelhouders krijgen totaal 80 procent van de opbrengsten, verdeeld naar het aantal bezoekers dat zij naar de site weten te trekken.

Metacafe
inhoud: homevideo’s
marktaandeel: 1,17%
betaalwijze: $ 5,- voor elke 1000 pageviews (nadat je eerst 20.000 pageviews hebt gekregen)
hoogste betaling: $ 26.430,-
Metacafe is snel gegroeid. Het betaalmodel is niet gebaseerd op advertenties, maar op pageviews. Als je video 20.000 pageviews heeft en user rating van 3.0 of hoger heeft, mag je meedoen aan het Producer Rewards-programma. Bij de filmpjes staat precies wat ze hebben opgeleverd, een goeie stimulans natuurlijk.

Revver
inhoud: homevideo’s
marktaandeel: 0,06%
betaalwijze: 50/50 advertentie-verdeling, gebaseerd op doorgeklikte advertenties
hoogste betaling: $ 35.000,-
Dit is de site van de beroemde Diet Coke en Mentos-filmpjes. Makers krijgen helft van de advertentie-opbrengsten als gebruikers daadwerkelijk doorklikken op de advertentie. Binnenkort wordt er waarschijnlijk ook betaald voor impressies van advertenties. Je kunt ook geld verdienen als je filmpjes op je eigen site zet en deze goed bekeken worden (google adwords-principe), Revver betaalt dan 20%.

YouTube
inhoud: alles
marktaandeel: 32,54%
betaalwijze: nog niet
hoogste betaling: nvt
YouTube denkt al een tijdje hard na, maar doet als marktleider voorzichtig aan uit angst de achterban te verliezen. Bij een beslissing hierover, vertelt een woordvoerder, staat de mening van YouTube-community voorop.


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.