Steeds meer vaders hebben last van vaderstress

4 december 2003, 06:08

Het aantal mannen dat beklemd raakt tussen kantoor en aanrecht, stijgt. Uit onderzoek blijkt dat het aantal mannen in New York dat zegt geconfronteerd te worden met conflicten tussen werk en prive, in 12 jaar tijd is toegenomen van 12 naar 71%.

Toch bleken de meeste van de ondervraagde mannen maar weinig gebruik te maken van regelingen of faciliteiten om de stress van werk in combinatie met vaderschap te gebruiken. Ook in Nederland is het aantal mannen dat gebruik maakt van flexibele werktijden, deeltijdwerk of calamiteitenverlof niet groot. Hoewel 75% van de mannen vindt dat partners huishoudelijk werk en zorg gelijkelijk moeten verdelen blijkt in de praktijk dat mannen hun arbeidspatroon maar weinig aanpassen op het moment dat er kinderen komen. Dit terwijl 43% van de vrouwen dan minder gaat werken en 25% helemaal stopt. Van de mannen maakt 12% gebruik van verlofregelingen tegen 42% van de vrouwen. De mannen willen wel korter werken, maar de machocultuur in veel bedrijven weerhoudt hen. Toch zien steeds meer bedrijven in de VS in dat het in hun eigen belang is als mannelijke werknemers de mogelijkheid krijgen een goede vader te zijn. Dat verkleint de stress, en een werknemers zonder stress werkt beter.

Bron:

Intermediair nr. 48, p. 21, 1,4 p.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!