Startup Loopd maakt offline netwerken makkelijk met iBeacon-technologie

8 april 2014, 11:29

Hardwarecomponent van Loopd per ongeluk gelekt tijdens TWIST-podcast

De Amerikaanse start-up Loopd heeft een iPhone-app gelanceerd waarmee ze iBeacon-technologie gebruiken om netwerken op feestjes en borrels gemakkelijk te maken. Loopd noemt zichzelf een ‘social CRM platform’ dat professionals een gemakkelijke manier willen geven om een connectie te maken en gegevens uit te wisselen en op te slaan. Naast de app is bovendien per ongeluk in de show TWIST aangekondigd dat ze binnenkort met een bijzonder hardwarecomponent op de markt komen.

LinkedIn als basis

De app werkt met een koppeling met je LinkedIn-profiel. Zodra je op een borrel of feestje bent, activeer je de app en daarmee maak je van je iPhone een iBeacon. Hiermee stuurt Loopd de gegevens van jouw LinkedIn-profiel naar alle andere gebruikers van Loopd. Zo kan je zien wie er allemaal op het feestje aanwezig is.

Wanneer je iemand hebt gesproken, kun je aan de contactgegevens notities toevoegen over het gesprek. Daarna kun je de gegevens van de persoon opslaan in de app door deze met een swipe en een groen vinkje van de lijst af te halen. Zo heb je later een goed overzicht van wie je allemaal hebt gesproken, inclusief notities van het gesprek.

Met de persoon kan vanuit Loopd direct een LinkedIn-connectie worden gemaakt. Notities van het contact kunnen eventueel verstuurd worden naar een Evernote-account. Daarnaast kunnen alle gegevens ook gemaild worden als csv-bestand (eenvoudig te openen in Microsoft Excel). Binnenkort gaat Loopd het ook mogelijk maken de gegevens te exporteren naar populaire CRM-systemen zoals Salesforce.

Achilleshiel

Een groot nadeel van Loopd is dat om iemand te kunnen ‘zien’, deze ook Loopd-gebruiker moet zijn. Bij vergelijkbare en inmiddels ter ziele gedragen diensten zoals My Name Is E (later CardCloud) en Bump bleek dat een achilleshiel te zijn. Mocht het echter een massaal gebruikte app worden, dan kan dit wel eens succesvol zijn. Nu moet je net geluk hebben dat iemand het gebruikt…

Maar Loopd komt binnenkort met een interessante oplossing om meer mensen gebruik te laten maken van Loopd: een iBeacon-armband.

Loopd iBeacon-armband uitgelekt op TWIST

De CEO van Loopd, Brian Friedman, was afgelopen week te gast in de podcast This Week in Startups (TWIST) van entrepreneur en blogger Jason Calacanis. Blijkbaar had Calacanis van Loopd een inschrijving ontvangen om aan de LAUNCH-conferentie te mogen deelnemen. Een van de verplichtingen om op LAUNCH te presenteren, is dat je ook daadwerkelijk een nieuw product lanceert, vandaar dat Calacanis de informatie over de armband onder ogen had gehad en ‘per ongeluk’ zijn mond voorbij praat tijdens de show (te zien vanaf 4:24).

Het is interessant dat Loopd ook met een hardwarecomponent uit gaat komen. Hoogstwaarschijnlijk is dit een eenvoudige iBeacon die om je pols gedragen kan worden, gelinkt aan een Loopd-account via de smartphone. Bij het handenschudden wordt er een link gemaakt tussen twee Loopd-armbanden. Zo heb je direct een overzicht van iedereen op een feestje of event waarmee je handen hebt geschud.

Dit maakt het makkelijker voor eventorganisatoren om Loopd te gebruiken door de armbanden uit te delen of te verwerken in een toegangsbadge. Dit zou de adaptatie zeker kunnen versnellen.

Creatief gebruik iBeacon

Loopd laat wel weer een interessante nieuwe manier zien om iBeacon toe te gaan passen. Ik verwacht dat we steeds meer van dit soort applicaties met creatieve functionaliteiten gaan zien. Het zou mij niets verbazen als proximity apps zoals Highlight binnenkort ook iBeacon gaan gebruiken voor dit soort functionaliteiten.

Loopd is momenteel alleen beschikbaar voor iOS en kan worden gedownload in de iTunes App Store. Om het te gebruiken is een account nodig waarvoor een beta invite kan worden aangevraagd.

Meer weten over iBeacon?

Vanavond vanaf ca. 19.30 uur vertelt Remco Bron meer over de mogelijkheden van iBeacon-technologie tijdens Online Tuesday, dat deze maand in het teken staat van appril. Niet ingeschreven? Volg dan de livestream!

Remco Bron
Founder bij inBeacon

Remco is internet ondernemer, spreker en co-founder van inBeacon. Hij werkt voor klanten als KPN, ANWB, NOS, Vodafone, Sony, Leaseplan, Reed Business, Ministerie van Defensie, Oplaadpalen.nl en Rabobank. Zijn persoonlijke website is remcobron.com en hij blogt over iBeacon marketing op iBeacon-retail.nl

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!