Spore DRM leidt tot massale kritiek gamers

9 september 2008, 12:24

{title}Vorige week verscheen de langverwachte PC game Spore van Will Wright, bedenker van de succesvolle gamereeks The Sims, waarvan er wereldwijd meer dan 100 miljoen stuks zijn verkocht. Spore is een zogenaamde evolutiegame, waarin je als speler invloed uitoefent op de evolutie van eencellige organismen tot complexere organismen en wezens. Spelers kunnen wereldwijd eigen wezens maken en de mogelijkheden in de game zijn haast ontelbaar.

Sinds enkele dagen is er echter een discussie over de DRM (Digital Rights Management) die aanwezig is op de game ontstaan. Door dit stukje software is een online verbinding vereist om de game te kunnen installeren en kan de game ook tot maximaal drie keer worden geïnstalleerd. Feitelijk koop je als consument dus niet meer een product, maar een dienst. Deze revolutionaire game krijgt door de DRM massaal kritiek van gamers, iets wat ook blijkt uit het grote aantal negatieve reviews op amazon.com. Ook op amazon.co.uk worden er continu negatieve reviews geplaatst, maar deze worden vrijwel direct verwijderd. Een nieuw geval van censuur?

Het is hoogst opmerkelijk dat Amazon UK de reviews verwijdert. Momenteel is er slechts één review aanwezig en toevallig is dit een positieve (5/5 sterren) review. Op het forum van Amazon UK wordt in verschillende topics gediscussieerd over de negatieve reviews die aan de lopende band worden verwijderd.

Misschien is het niet geheel terecht om een game te beoordelen met een 1 puur vanwege de DRM. Aan de andere kant gaat het hier niet alleen om de game, maar ook om het product. Dit product heeft door de DRM enkele forse beperkingen. Het is voor gamers niet ongebruikelijk om een PC te formatteren om de zoveel tijd, iets wat de prestatie van de machine ten goede kan komen. Na de eerste installatie van Spore heb je het recht om nog slechts twee installaties te verrichten. Stel je formatteert je harddisk na een half jaar, dan heb je nog slechts één installatie over. Crasht je PC ondertussen of daarna, dan heb je geen installaties meer over en zul je EA moeten bellen om extra installaties te krijgen. Uiteraard zul je dan moeten kunnen aantonen dat jij de daadwerkelijke koper bent.

Ondertussen is een online verbinding ook essentieel om Spore te kunnen installeren. Gamers vragen zich af wat er straks gebeurt als EA besluit de servers offline te gooien, bijvoorbeeld omdat dit commercieel gezien niet meer rendabel is. Ondertussen heeft EA naar aanleiding van de kritiek op de Spore DRM aangegeven dat de DRM voor een andere aankomende EA game, Red Alert 3, iets versoepeld zal worden. Die game zul je maximaal vijf keer mogen installeren. Uiteraard neemt de kritiek hierdoor niet af, want het blijft een beperking.

Persoonlijk vind ik dat je consumenten en gamers moet belonen voor het kopen van een product. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat wanneer je een illegale kopie download, je meer vrijheid, gemak en een betere speelervaring hebt? De muziekindustrie heeft dit na een jarenlange strijd geleerd en levert nu DRM-vrije muziek aan. Hoogste tijd dat ook de game-industrie tot dit besef komt.

Cem Yildiz
Strategic Sales Manager bij Ubisoft

Strategic Sales Manager bij Ubisoft en binnen deze functie verantwoordelijk voor digitale distributie, sublicensing, in-game advertising en strategische partnerships. Daarnaast oprichter van World of Goals en G4M3.nl.

Categorie
Tags

20 Reacties

  webanalisten.nl

  Goed stuk. Het is een herhaling van zetten alleen het onderwerp is anders. Toen muziek, nu games. En de oplossing? Wellicht een game voor 5 a 10 euro ipv 50? En meer diensten? Meer content? Incl. soundtrack? Ringtones? Wallpapers? Bied meer, voor minder en zonder beperkingen 🙂


  9 september 2008 om 13:04
  CemYildiz

  Ik denk dat het uitbrengen van DRM-vrije games alleen al voor positieve resultaten zal zorgen. Koppel hier een online dienst aan waar je alleen gebruik van kunt maken met een legale kopie en je hoeft je praktisch niet druk meer te maken om illegale downloads.


  9 september 2008 om 15:19
  evroekel

  Begin ik mij net te verheugen op Red Alert 3 en dan lees ik dit. Maximaal 5x installeren? Dan had ik met de vorige games al een probleem gehad. Die speel ik veelal in een korte intensieve periode uit om daarna vaak voor aantal maanden ongebruikt te laten liggen en in de tussentijd een uninstall te hebben gedaan.

  Ben het met je eens dat de oplossing ligt in de koppeling van diensten. Denk alleen al aan een hall of fame die online wordt bijgehouden enkel voor legale bezitters of bepaalde wendingen die de game kan nemen met een online connectie vanuit legale game.

  Aan de andere kant. Heb het gevoel dat vrijwel elke game ooit gekraakt is zeker als de uitdaging daartoe groot was. Zal mij niets verbazen als dit hier ook gebeurd.


  9 september 2008 om 16:32
  zbdigitaal

  Ik stond al met het spel in mijn hand maar zag er toch vanaf en nu ik dit lees slaat de balans zeker door in het nadeel van het spel.

  Wat mij fascineert is die wraak van de massa. 1492 man geven een ster. Dit soort dingen kunnen zo in je nadeel gaan werken…

  En alles kan gekraakt worden. Op zeker.


  9 september 2008 om 17:11
  Bas

  ach. dan kun je deze game maar een aantal keer installeren. Alsof je een game, zeker deze, nog jaaaren gaat spelen. 3x is dan wel wat karig, 5x lijkt me echt wel voldoende. Overigens kun je vooralsnog met de gekraakte versie niet online en juist dat kan met deze game leuk zijn (ik ben meer van de pure gameplay, van mij hoeft dat niet zonodig).


  9 september 2008 om 19:37
  Tom Broekhoven

  Beetje jammer dat je het maar 3x opnieuw kan installeren. Het lijkt wel op de oude Windows XP die je naar een paar clean installs opnieuw kon verversen.


  9 september 2008 om 20:09
  Savage

  Het is misschien niet eerlijk om een game te beoordelen op één negatief punt, al is het een belangrijke, maar dat heeft EA aan zichzelf te danken. Via de normale weg communiceren helpt niet, dus dan moet je iets anders verzinnen.

  EA zorgt er voor dat betalende klanten meer beperkingen kennen dan illegale downloaders en dat kan nooit de bedoeling zijn. Overigens ben ik een betalende Spore speler en ik hoop dat EA tot inzicht komt en deze beperking er middels een patch uit kan slopen.


  10 september 2008 om 04:19
  Elja

  Behalve bij (nu) games en muziek wordt je al betalende gebruiker ook bij film benadeelt. Op mijn legale DVD’s moet ik meestal verplicht de anti-piraterij reclame en de saaie juridische teksten aankijken. Wanneer je een film download zijn al die onderdelen er al voor je af gesloopt. Bijna een goede reden op zich om illigaal te downloaden.

  Jammer dat bedrijven het niet snappen..


  10 september 2008 om 06:16
  CemYildiz

  @Savage: EA is natuurlijk niet de enige publisher die DRM op games plaatst. Ubisoft, waar ik zelf werkzaam ben, heeft het ook bij een groot aantal games gedaan. Zo is er in het verleden veel te doen geweest rondom DRM van Starforce – welke nog hardnekkiger is dan die van Securom (op Spore aanwezig). Dit artikel is puur mijn persoonlijke visie 🙂

  Ik denk dat een bedrijf als Valve met hun STEAM platform snapt hoe het wel moet. Via STEAM kun je legaal (en dus betaald) games downloaden. Je kunt een game onbeperkt installeren, zolang het op dezelfde machine is. Wil je de game op een andere machine spelen, dan log je in op STEAM en kun je de game met je eigen login- en betaalgegevens opnieuw downloaden en installeren. Perfect systeem dus, want op deze manier heb je overal en altijd toegang tot je game, mits je over een online verbinding beschikt. EA distribueert ook games van Valve, dus je ziet dat binnen een publisher ook verschillende strategieën zijn. Ook Ubisoft heeft bij sommige games wel en bij andere games weer geen DRM.

  Wanneer games eenmaal een budget prijsniveau bereiken (onder de 10 euro), wordt de DRM vaak weer verwijderd van de master van de game. De gedachte hierachter is dat op een lager prijspunt, illegale downloads en verspreiding een minder grote issue is. Persoonlijk denk ik dus dat je alle games DRM vrij moet leveren en dat je juist koppelingen moet maken met online diensten, extra content, competities etc.


  10 september 2008 om 07:05
  Christiaan W. Lustig

  @ Elja Trum

  > Op mijn legale DVD’s moet ik meestal verplicht de anti-piraterij reclame en de saaie

  > juridische teksten aankijken.

  Daar erger ik me inderdaad ook aan. Preken voor eigen parochie heet dat in goed Nederlands.


  10 september 2008 om 08:10
  Allstar

  Ze bouwen een DRM in tegen piraterij, maar werken het juist in de hand. Want uiteraard is het spel allang gekraakt (zoek de bekende torrent sites er maar eens op na). Net zoals Elja en Christiaan al zeiden: de niet legale versie heeft meer voordelen dan een in de winkel gekocht exemplaar…


  11 september 2008 om 07:23
  Savage

  Ik download binnenkort even een torrent van Spore die ik als backup ga bewaren. Mocht ik ooit tegen die beperking aanlopen dan speel ik met mijn eigen betaalde key de illegale download.


  11 september 2008 om 11:02
  Drijfhout

  Ik heb de legale versie, met drm.

  Sindsdien loopt de pc bagger, veel kleine foutjes in internet explorer enz..

  Toen ik de illegale versie er nog op had staan werkte alles stukken beter.

  Weer een reden om games illegaal te downloaden.


  14 september 2008 om 21:35
  Quazythian

  Ik heb ook de legale versie, met drm. En geen problemen.


  15 september 2008 om 07:37
  Benji

  Ik heb hem ook legaal en heb voor de zekerheid ook maar de illegale versie gedownload, ik had spore al opnieuw geinstalleerd (nieuwe grotere Harddisk gehaald) dus werd al bang.

  Ook ga ik red alert 3 kopen maar waarom DRM?

  Ik heb C&C;al wel 10 keer opnieuw geinstalleerd (bij elke lan party komt ie er weer op en daarna er weer af)


  18 september 2008 om 09:24
  DannyK22

  DRM is een wanhoopspoging van EA.

  Piraterij los je niet op door mensen die goed willen doen te straffen.

  De toekomst van gamen op de PC ligt in het microkrediet.

  Denk maar aan een game als Battlefield Heroes die eind dit jaar verschijnt (ook van EA trouwens).

  Dat spel kun je gratis downloaden, maar extra’s zoals kleding, wapens moet je kopen.

  Daar ligt volgens mij de toekomst van PC games.


  18 september 2008 om 16:21
  RaZzz

  Cem Yildiz, opgelet met de bewering dat je onbeperkt op dezelfde machine mag installeren:

  de beveiliging maakt namelijk eerst een inventaris van de onderdelen die in de computer zitten, om te bepalen welke computer dit is.

  Wanneer je een onderdeel in je pc vervangt klopt deze niet meer met de inventaris die bij EA op hun servers staan aangegeven als jouw computer… Met andere woorden, jouw computer is voor hun niet meer hetzelfde toestel, dus bij herinstallatie ben je opnieuw een installatie kwijt!


  26 september 2008 om 08:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!