Social media in Nederland: de halfjaarcijfers van 2012

14 augustus 2012, 07:22

Instagram verdubbelt in 3 maanden tijd in aantal leden (wereldwijd)

Nu de vakantie bijna op z'n einde loopt en de eerste helft van 2012 voorbij is, is het hoog tijd om de huidige stand van het social media gebruik in Nederland op een rijtje te zetten. Aan de hand van de comScore-cijfers proberen we door de seizoensinvloed heen te prikken, en zien we onder andere dat vanaf volgende maand Hyves minder maandelijkse bezoekers zal ontvangen dan Twitter. In juni 2012 ontving Hyves 4,3 miljoen unieke bezoekers, Twitter ontving er 200.000 minder. Wereldwijd zorgt Instagram voor de meest indrukwekkende cijfers. Het fotonetwerk groeide binnen een half jaar van 27 miljoen leden (maart) naar 80 miljoen in augustus.

Hyves & Twitter

Qua gespendeerde tijd is Twitter nog geen match voor Hyves. Afgelopen juni gespendeerde een Hyves bezoeker gemiddeld 116 minuten op het platform, voor Twitter was dit nog geen 26 minuten. Het blijft echter moeilijk vergelijken met Twitter, omdat het gebruik van de microblog grotendeels buiten desktopbezoek plaatsvindt.

Volgens cijfers van Semiocast zijn er momenteel 7,6 miljoen Nederlandse Twitteraccounts geregistreerd. Dat blijkt uit onderzoek dat het bedrijf onlangs publiceerde. Een enorm aantal. Veel accounts zijn echter inactief. Uit cijfers van Multiscope blijkt dat ± 1 miljoen accounts daadwerkelijk actief is. Opvallend is dat van de 7,6 miljoen accounts er 2,5 miljoen in het eerste half jaar van 2012 zijn aangemaakt. In totaal is Nederland goed voor 1,6% van alle publieke tweets wereldwijd. Dat komt neer op 6,4 miljoen Nederlandse tweets per dag.

Social media in Nederland naar maandelijks unieke bezoekers

Facebook

Het aantal maandelijks unieke bezoekers van Facebook groeide de afgelopen 2 maanden boven de 9 miljoen. Daarmee is het groter dan Hyves in haar gloriedagen. Dit geldt overigens ook voor de gespendeerde tijd; in juni besteedden Facebook bezoekers gemiddeld 271 minuten op het sociale netwerk. Ook zijn er definitief meer mensen druk met vrienden op Facebook dan het bekijken van video's op YouTube. De videodienst van Google scoort al geruimte tijd een stabiel bezoekersaantal van 8,5-8,7 miljoen maandelijks unieke Nederlandse bezoekers.

In een blog op Marketingfacts bracht Jop Bröcker eerder deze maand Facebook in Nederland in kaart. Uit die blog: “In Nederland kent Facebook iets meer dan 6.6 miljoen gebruikers, een groei van 40% ten opzichte van de 4,7 miljoen gebruikers een jaar eerder. […] Als we kijken naar de penetratie en er rekening mee houden dat 94 procent van de Nederlanders online zit (bron: CBS), heeft Facebook een bereik van ruim 42 procent”.

Het is goed om te zien dat de gemiddelde interactie van Facebook pagina's groeiende is. Kijkend naar de IPM+ cijfers blijkt dat restaurants, café's, non-profit organisaties en plaatselijke bedrijven de meeste interactie hebben met hun doelgroep. Bijzonder is dat TV programma's, die gemiddeld de meeste likes hebben, juist weinig interactief zijn.

LinkedIn

Het aantal LinkedIn leden is doorgegroeid naar 175 miljoen. Medio juni waren dit nog 161 miljoen leden, een flinke stijging in zo'n korte periode. Deze groei komt met name vanuit opkomende economieën zoals India, Brazilië en Mexico. Het aantal Nederlandse leden dateert nog van december 2011 en staat nog altijd op 3+ miljoen.

Onlang heeft Henk-Jan Geel de staat van LinkedIn in Nederland uitgebreid beschreven in een blog op Marketingfacts: “De verhouding man/vrouw is 61% vs 39%. Een kleine verschuiving naar de vrouwen. Afgelopen periode is het aantal vrouwen met 15% gegroeid. De mannen namen met een toename van 217.199 accounts 11% groei voor hun rekening. Ook in de verdeling per branche zijn opvallende zaken te constateren. Absoluut de grootste groeiers zijn hierin de medici en onderwijs, samen goed voor een aanwas van ruim 100.000 accounts in 7 maanden tijd. Maar ook de recreatieve sector doet goede zaken. Zij groeien met 27% naar net boven de 200.000 accounts.”

Tumblr

Tumblr is hard bezig om zijn belofte waar te maken. Het aantal unieke bezoekers is de afgelopen tijd van 14 miljoen naar 23 miljoen gegroeid (alleen Amerika). In Nederland zakte het aantal unieke bezoekers de afgelopen 2 maanden van 721.000 in naar 682.000 in juni. Momenteel zijn er 68,4 miljoen Tumblr blogs waarop 29,3 miljard posts zijn geplaatst. Tumblr behoort tot de top 20 best bezochte sites van Amerika, en ontvang maandelijks ruim 16 miljard pageviews.

Pinterest

Het sinds eind 2011 enorm populaire sociale fotonetwerk Pinterest heeft in mei nog eens 100 miljoen dollar opgehaald tijdens investeringsrondes. Daarmee wordt het in Silicon Valley gebaseerde fotoprikbord nu gewaardeerd op 1,5 miljard dollar. comScore maakte rond diezelfde tijd bekend dat het maandelijks 20 miljoen unieke bezoekers meette op pinterest.com. In Nederland wordt de site maandelijks door 220.000 mensen bezochte, een toename van 10% in 2 maanden. De app wordt maandelijks door 15,9 miljoen mensen gebruikt.

Instagram

Instagram maakte afgelopen week bekend de grens van 80 miljoen gebruikers te zijn gepasseerd. Een enorme stijging ten opzichte van mei 2012, toen het ledenaantal nog op 50 miljoen stond. In maart was dit zelfs nog maar 27 miljoen. De afgelopen tijd lanceerde Instagram een Android app en werd het overgenomen door Facebook.

Op haar eigen blog schrijft Instagram:

“We’re excited to announce that the Instagram community has grown to over 80 million registered users who have shared nearly 4 billion photos! Since we launched Instagram in October 2010, we’ve expanded from one platform to two, bringing Instagram to Android users as well as iOS users.”

Ook gedurende de afgelopen twee weken werden er tijdens de Olympische Spelen in Londen enorm veel foto's gemaakt. Zwemfenomeen Michael Phelps was de populairste hashtag op Instagram, #michaelphelps werd 27.000 keer gebruikt. McKayla Maroney, een Amerikaans gymnaste, is de meest gevolgde Olympiër. Haar account telt meer dan 200.000 volgers. Zij wordt gevolgd door turnster Gabrielle Douglas (150.000) en Usain 'Lightning' Bolt, die iets meer dan 100.000 volgers heeft op Instagram. Vanuit het Olympisch stadion zijn er totaal 762.000 Instagrams geschoten.

Path

Hoewel het in de schaduw staat van Pinterest, groeide het mobile-only sociale netwerk Path van 2 miljoen gebruikers naar 3 miljoen. 1 op de 3 van het totaal aantal leden gebruikt maandelijks de mobiele applicatie.

Overig

Ter gelegenheid van het eigen filmfestival maakte Vimeo bekend inmiddels 65 miljoen maandelijks unieke bezoekers te hebben. Het aantal maandelijks actieve gebruikers van de Foursquare app stokt al enige tijd op 3,8 miljoen. Heb jij betere of recentere cijfers? Laat van je horen in de comments!

Deze en meer cijfers kun je vinden in het Marketingfacts Stats Dashboard. Daar vind je de laatste cijfers & statistieken over online marketing, die continu worden bijgewerkt.

Afbeelding: Rosaura Ochoa (cc)

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

26 Reacties

  Chris van Marion

  Mooi om steeds weer de verschuivingen in Social Media land te zien. Geen enkel platform blijkt stabiel genoeg om eeuwig aan de top te staan. Het blijft een komen en gaan.

  Danny, bedankt voor het mooie overzicht en de duidelijke cijfers. Tot over een half jaar, want ik ben benieuwd naar de jaarcijfers 🙂


  14 augustus 2012 om 07:54
  Jeremy

  Facebook doet het goed! Nog steeds stijgende…

  Is het trouwens niet Vimeo i.p.v. Vimdeo?


  14 augustus 2012 om 08:11
  DannyOosterveer

  Typo inderdaad, fixed!


  14 augustus 2012 om 08:16
  Corinne Keijzer

  Ik ben verbaasd… heeft Twitter dus méér accounts (7,6 miljoen) in NL dan Facebook (6,6 miljoen) ?

  Zullen ongetwijfeld veel fake-accounts zijn, zeker gezien het feit dat maar 1 miljoen accounts actief is… jammer dat daar geen betere controle op is op een of andere manier.

  Mooie samenvatting weer van de cijfers verder Danny, thnx!!


  14 augustus 2012 om 08:27
  Jeremy

  @Corinne: Veel spamaccounts idd. Overigens kunnen veel ‘normale’ bedrijven daar ook onder worden gecategoriseerd. Pushmarketingaccountjes. Net zo irritant 🙂


  14 augustus 2012 om 08:34
  DannyOosterveer

  Thanks!

  Twitter heeft echt bizar veel nep accounts, zo blijkt maar. Daarnaast zullen mensen op Twitter snel meerdere accounts hebben dan op Facebook. Alter ego’s, curatie accounts…


  14 augustus 2012 om 08:45
  Corinne Keijzer

  Absoluut waar… maar schrik er van dat het er al zóveel zijn… zou op een of andere manier gefilterd moeten worden door Twitter zelf, maarja….


  14 augustus 2012 om 09:31
  xorinzor

  Ik mis toch echt de statistieken over Google+ nog.


  14 augustus 2012 om 10:28
  DannyOosterveer

  Te weinig observaties voor statistisch significantie 😉


  14 augustus 2012 om 11:30
  Fons Tuinstra

  I mis nog wat cijfers over Google+, maar dat zal zijn omdat Comscore die (ten onrechte) nog niet meeneemt.


  14 augustus 2012 om 13:44
  DannyOosterveer

  Hi Fons,

  Ik krijg wel meer vraag naar de Google+ cijfers. Helaas zijn de meeste tools er niet op ingericht om subdomeinen te meten. En dat is wel wat google+ is (plus.google.com). Daarom helaas weinig cijfers, al helemaal op nationaal niveau.


  14 augustus 2012 om 13:50
  eelco roos

  heel interessant dat Instagram zo hard blijft groeien, marketing wise begin Nederland het langszaam aan ook te ontdekken, al is het aantal Nederlandse gebruikers nog wat te klein denk ik, ik krijg toch een hoop aanbiedingen vanuit het Buitenland voor Marketing via Instagram.


  15 augustus 2012 om 13:04
  bramkoster

  @Marco: zie reactie van Danny hierboven: “Twitter heeft echt bizar veel nep accounts, zo blijkt maar. Daarnaast zullen mensen op Twitter snel meerdere accounts hebben dan op Facebook. Alter ego’s, curatie accounts…”


  15 augustus 2012 om 19:45
  Pim Piepers

  Geweldig overzicht! Ik blijf je zeker volgen!

  Met vriendelijke groet,

  Piepersav.com


  16 augustus 2012 om 15:19
  Didier

  Ik moet zeggen dat deze informatie zeer nuttig is. Ik ga nu alleen waarschijnlijk een zeer domme vraag stellen.

  Hoe kan het zijn dat er meer inviduele facebook gebruikers zijn dan accounts in Nederland?

  Mvg Didier


  12 september 2012 om 13:03
  DannyOosterveer

  Hi Didier,

  Er zijn meer maandelijks unieke bezoekers van Facebook dan dat er geregistreerde accounts zijn omdat ook als je geen account hebt je Facebook.com kan bezoeken. Omdat Facebook erg goed scoort in Google is het niet gek dat dit vaak voorkomt.


  12 september 2012 om 14:25
  Larissa

  Hi Danny,

  Zijn ook de cijfers beschikbaar over het laatste halfjaar van 2012?

  groeten van Larissa


  23 januari 2013 om 13:04
  nivari

  Hi Danny,

  Ik had een vraag over de gebruikers van Social media. Is daar een profiel van bekend? Ik wil graag weten wat statistisch de leeftijd is van social media gebruikers.

  Groetjes Nivari


  6 juni 2013 om 23:10
  DannyOosterveer

  Hi Nivari,

  Op dit moment heb ik zoiets niet beschikbaar. Binnenkort wordt daar wel iets over gepubliceerd.


  7 juni 2013 om 09:08
  Bertha

  Always the best content from these progidious writers.


  29 juli 2016 om 23:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!