SES Londen dag 2: Semantiek verhoogt clickthrough

3 juni 2005, 05:10

Traffic4u op de Search Engine Strategies in LondenOok op de tweede dag van de Search Engine Strategies te Londen kwamen weer een aantal interessante onderwerpen aan bod. Onder andere de ontwikkelingen bij Ask Jeeves, (Ze komen eindelijk naar Nederland!) hoe je semantiek kunt gebruiken voor het verhogen van de clickthrough op zoekresultaten en het belang van de verschillende fasen in het online aankoopproces.

Traffic4u wordt bij deze SES vertegenwoordigd door Edwin Hof en Harmen Visscher, zij maakten onderstaand verslag vanuit Londen.

Ask Jeeves Beatles narrow expand related searchAsk Jeeves

Tony Macklin (Director European Products Ask Jeeves) gaf tijdens de SES aan voor het eind van dit jaar uit te breiden naar Frankrijk, Italië, Duitsland en Nederland. In Q4 van dit jaar moet dit zijn voltooid. Op dit moment zijn ze bezig met het opbouwen van de Nederlandse index.

In de US is Ask zoekmachine nummer 4. (Na Google, Yahoo! & MSN) Om een aantal redenen denken we dat Ask Jeeves ook in Nederland marktaandeel zal pakken. Allereerst omdat er in Nederland ten opzichte van UK en US nog relatief weinig concurrentie is tussen de zoekmachines. Verder heeft Ask in 2004 in Amerika en de UK een erg sterke groei doorgemaakt. (In de US steeg het marktaandeel in 1 jaar van 2% naar 6%, red.) Ten slotte kijkt Ask Jeeves op een verfrissende manier naar ‘search’.

Sinds vorige week heeft Ask de optie ‘Related topics’ uitgebreid naar ‘Zoom’. Naast het zoekresultaat krijgt de bezoeker extra opties om de zoekopdracht te verfijnen, verbreden of een gerelateerde zoekopdracht te doen. Dit hebben ze ‘narrow search’, ‘expanded search’ en ‘related names’ genoemd.

Voorbeeld:

Zoekopdracht: Beatles

Narrow search: Beatles lyrics, Beatles wallpaper

Expanded search: Rolling Stones, Beach Boys

Related names: John Lennon, Paul McCartney

Op deze manier kan een zoekopdracht steeds worden verfijnd naar wat de gebruiker wil en vind hij/ zij eerder wat hij zocht.

Zie ook:

Beatles

The Simpsons

Apple

Visibility

Vandaag werd er ook weer gesproken over Google’s Golden Triangle (Enquiro eyetracking studie). Deze triangle bevind zich in de linkerbovenhoek van het resultatenscherm van Google. De visibility op deze plaats is 80-100%. Visibility is op zich aardig maar het gaat uiteindelijk om de kliks. Gord Hotchkiss (CEO Enquiro) gaf aan dat de titel, de description en de URL uiteindelijk de mensen moeten triggeren om te klikken.

SES Londen Eye trackingOm te zorgen dat er geklikt wordt is het belangrijkste dat het gezochte keyword in de titel staat. Daarnaast is het belangrijk dat je de ‘semantische woorden’ van je doelgroep in je titel en description gebruikt.

Voorbeeld: Stel je bent een e-retailer en je verkoopt digitale camera’s. Dan is het heel aannemelijk dat je doelgroep vaak onbewust de volgende woorden in zijn/haar hoofd heeft:

Canon, Digitale camera, Kleine camera, Camera review, 5 megapixels, Sony, Optische zoom.

Nu zal de potentiële klant waarschijnlijk een zoekopdracht plaatsen waarbij hij/zij één van deze termen gebruikt (bijvoorbeeld ‘digitale camera’). Om de aandacht te pakken van de kopers die ook andere termen in hun hoofd hebben kan je door middel van het plaatsen van bovenstaande termen in je title en description zorgen dat deze ook daadwerkelijk op jouw site klikken. Marketeers dienen dus de ‘semantische mappen’ van hun doelgroep te kennen.

Je klikt immers sneller op een interessant uitziend zoekresultaat op positie 3 dan op een irrelevant uitziend resultaat op positie 1.

Het online aankoopproces

Ook op de SES in New York werd al aandacht besteed aan het onderzoek van Doubleclick over het aankoopproces. Hier in London werd nogmaals benadrukt dat online kopers hun tijd nemen. Dat wil zeggen dat meer dan 50% van de online kopers een zoekopdracht in een zoekmachine heeft gedaan 2 weken of meer voor de daadwerkelijke aankoop. Bij het laten slagen van een campagne dient hier dus zeker rekening mee worden gehouden (bijvoorbeeld door cookies dertig dagen of langer te gebruiken).

Als we kijken naar het aankoop proces (AIDA) in zoekmachines kunnen we de volgende fasen vaststellen:

Awareness: Generieke zoektermen (bv. ‘computer’)

Interest: Product (bv. ‘laptop’)

Desire: Merk (bv. ‘Dell laptop’)

Action: Merk + type (bv. ‘Dell 5100f’)

Aan het eind van dit proces wordt er dus op merkniveau gezocht en gekocht. Hierdoor valt de ROI (Return On Investment) op de generieke groep keywords tegen. Maar zonder de koper door deze stap te laten gaan (Awareness) zal de koper niet het gehele aankoop proces doorlopen (t/m Action). Geconcludeerd kan dus worden de de ROI op de generieke groep keywods in werkelijkheid hoger ligt dan de cijfers doen vermoeden.

Het verslag van dag 1 van de SES te Londen vind je hier.

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

4 Reacties

    Nils Rooijmans

    noot aan de redactie: de groei van het marktaandeel naar 6% is gebaseerd op overname van Interactive Search Holdings (oa IWOn, Excite) door Ask, niet door autonome groei van askjeeves.


    3 juni 2005 om 09:55
    allard

    Erg goed artikel heren! Mijn complimenten.

    Ben blij te horen dat er nog partijen serieus met zoekmachine marketing bezig zijn.

    Ik denk dat Checkit de door haar geclaimde positie van marktleider de afgelopen weken duidelijk heeft verloren 🙂


    3 juni 2005 om 09:59
    Remi

    @ Nils:

    Het lijkt erop dat je gelijk hebt. De marktaandelen zijn volgens dit onderzoek:

    – Google 48%

    – Yahoo 32%

    – MSN 16%

    – Ask 2%

    – Other 2%

    Toch sluit ik me bij m’n collega’s aan dat het een interessante zoekmachine is die we in de gaten moeten houden. Het is misschien maar enkele procenten, maar ze staan wel in de top 4. Zoekmachines als Altavista en Lycos zitten in die ‘other’ 2 %.

    Bedankt dat je dat onderzoek even hebt nagezocht!

    p.s. Je hebt de verkeerde ‘i’ bij m’n naam 😉


    3 juni 2005 om 12:08
    Nils Rooijmans

    @remi: sorry vd spelfout, en dat terwijl jij een van de weinigen bent die mijn naam zonder de ‘e’ weten te spellen 😉

    Ik denk ook dat Ask interessant wordt, zeker gezien de overname door IAC. Zoekmachines ontlopen elkaar niet zoveel meer in de kwaliteit vd organische resultaten, dat maakt dat de strijd op andere velden gespeeld gaat worden…


    3 juni 2005 om 15:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!