Second screen onder de loep: Eredivise Live Sidekick

2 maart 2012, 06:11

Afgelopen week is Eredivisie Live Sidekick, het tweede scherm van Eredivisie Live, gelanceerd. Voldoet deze applicatie aan de elementen die een second screen moet bevatten, te weten informatief, interactief en sociaal? En werkt het aanvullend op het eerste scherm de tv? Om antwoord te krijgen op deze vragen een test van Eredivisie Live Sidekcik bij de kraker Excelsior – Ajax.

Deze blog is geschreven door Rob de Bruyn en verscheen eerder op SportNext.

Aftrap.

De statistieken staan op nul, de wedstrijd kan beginnen. In de tijdlijn en via wedstrijdgeschiedenis en –nieuws is achtergrondinformatie in te winnen. In het overzichtsscherm van de applicatie kan vooraf de uitslag voorspeld worden.

20' min. doelpunt Ajax

Behalve de twitterfeed volgen biedt de applicatie hier weinig toegevoegde waarde. Videoherhaling of een ‘piero functie’ zitten niet in de applicatie. Herhalingen van het doelpunt zijn natuurlijk gewoon op het primaire scherm, de tv, terug te zien.

25' min. penalty Excelsior veroorzaakt door van Rhijn

Van Rhijn geklopt en maakt een overtreding waarvoor hij geel krijgt. 60% van de Sidekick gebruikers is het eens met de kaart. Deze stelling is een prima activatie, maar jammer dat een discussiemogelijkheid ontbreekt. Want vindt de andere 40% van de gebruikers nu dat hij rood moet krijgen of dat het geen penalty was?

30' min. het spel van Van Rhijn

De rechtsback speelt een opvallende rol. Eerst de assist bij het doelpunt en nu een penalty veroorzaken. Via sidekick kunnen meer statistieken bekeken worden om te oordelen of hij nu goed of slecht speelt. De penalty is al Van Rhijns tweede overtreding, daarmee is hij koploper, en tot nu toe is slechts 62% van zijn passes in de voeten van een medespeler terechtgekomen. In de twitterfeed blijkt dat meer volgers zien dat Van Rhijn het moeilijk heeft met Vincken.

Rust

Een ideaal moment om de statistieken eens te raadplegen. Aad de Mos meldt in de studio dat Ajax vooral door het midden speelt. Klopt niet laat sidekick zien. Het spel van Ajax gaat vaker over rechts. Excelsior daarentegen heeft de meest balcontacten in de eigen zestien. Ook opvallend, Eriksen maakt de meeste overtredingen. Nuttige inzichten bij het beoordelen van de wedstrijd!

Tweede helft

Een nieuwe functie verschijnt bij de opstellingen, verkies een speler tot Man of the Match. Let op: Eenmaal gekozen kan de keuze niet ongedaan gemaakt worden. Proficiat Bart Schenkeveld!

64' min. spelersvergelijkingen

Sidekick zwengelt discussie aan Sidekick vraagt of Bulykin voor Lodeiro op basis van statistieken een logische wissel zou zijn en laat een spelersvergelijking tussen beide spelers zien. De optie spelersvergelijking werkt vooral goed voor spelers op een zelfde positie. De vergelijking Lodeiro tegen centrale verdediger Schenkeveld geeft namelijk geen inzicht wie de meeste duels wint.

67' min. doelpunt Excelsior

Is Excelsior beter gaan spelen in de tweede helft? Jammer dat selectiemogelijkheden ontbreken om bijvoorbeeld statistieken uit de eerste en tweede helft met elkaar te vergelijken.

80' min. laatste wissel Andre Ooijer

Een verdedigende wissel bij Ajax. Via het onderdeel praatmee – waar je overigens niet mee kunt praten – lezen we dat meer wedstrijdvolgers op twitter aangeven deze wissel een zwaktebod te vinden.

Eindsignaal, Ajax verdiende winnaar?

Voor een objectief oordeel raadplegen we de statistieken. Sidekick laat zien dat Ajax meer balbezit, succesvolle passes, hoekschoppen, schoten op doel en natuurlijk doelpunten heeft. Ook laat de heatmap zien dat Ajax vaker op de helft van de tegenstander was.

Conclusie

De applicatie is absoluut aanvullend aan de live wedstrijd op het eerste scherm. Dat is de eerste vereiste. Voldoet Eredivisie Live Sidekick verder aan de genoemde elementen van een second screen?

 • Informatief

  Er zijn heel veel statistieken te vinden die direct te raadplegen zijn. Geweldig om je eigen mening te peilen aan de hand van live statistieken. Op informatief scoort de applicatie heel goed!

 • Interactief

  De interactie met polls en stellingen tijdens bijzondere momenten in de wedstrijd is erg leuk. Het zou nog leuker zijn als daar ook een competitie-element aan zou hangen of reactie mogelijk zou zijn.

 • Sociaal

  Via sidekick kun je uitstekend op de hoogte blijven wat over de wedstrijd getwitterd wordt. De afwezigheid van zelf tweeten vanuit de applicatie is echter een groot gemis.

Concluderend is de applicatie me erg goed bevallen, vooral in het raadplegen van statistieken. Betreffende activatie en sociaal is er een begin, maar zijn er nog winstpunten te behalen. Wat mij betreft is Sidekick nu al een aanwinst bij het kijken en beleven van wedstrijden op Eredivisie Live.

food expert | trend watcher | speaker | author | podcast host | newsletter: Gijsbregt fileert | de Buik

Categorie
Tags

5 Reacties

  Stefan

  Moet ik hiervoor een abo hebben op Eredivisie Live?

  Linkje naar het adres van de app is ook geen overbodige luxe 😉


  2 maart 2012 om 10:36
  Google

  JFGI


  2 maart 2012 om 11:13
  Vincent Leenders

  Sidekick is zonder meer een fraaie applicatie, het gevaar bestaat echter dat je volledig verzuipt aan de stortvloed aan gedetailleerde informatie en statistieken. Je kunt zo wel ontdekken welke spelers kiezen voor het veilige “tikkie breed”. Ik zou zou gaan voor een hogere entertainment-factor in de zin van trivia-quizzen voor, na, tijdens 1e en 2e helft. Een pauzenummertje zorgt voor nog meer binding. Ben ook nog wel gecharmeerd van “alternatieve voorspellingen als hoeveel gele kaarten gaan er vallen, welke speler komt het meest aan de bal etc.. Door aan dergelijke varianten een competitie-element toe te kennen, neem je een voorschot op gamification van de sidekick.


  2 maart 2012 om 14:30
  steph8080

  Voort bordurend op Vincent. Een soort uitgebreide voetbalpoule zou ook enorm leuk zijn. Op deze manier houd je fans ook betrokken bij andere wedstrijden.


  5 maart 2012 om 09:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!