Science fiction wordt science fact: mobiele onlinevideoconsumptie groeit explosief

31 maart 2014, 08:09

We kijken steeds meer online video’s en, als het even kan, steeds liever op een mobiel of tablet, zo blijkt uit de Global Video Index van Ooyala over de onlinevideoconsumptie van het afgelopen jaar. De opkomst van mobile video gaat zelfs zo hard, dat verwacht wordt dat het in 2016 goed zal zijn voor de helft van alle onlinevideoconsumptie.

Kijkcijfers mobiel en tablet groeien explosief

Waar we tot een paar jaar geleden nog dromerig naar de Star Trek-figuren keken terwijl ze met een (destijds nog ‘zogenaamde’) tablet in de hand liepen, is de tablet tegenwoordig gemeengoed. Met de opkomst van mobiele apparaten is het steeds meer normaal om series zoals Star Trek online terug te kijken op onze eigen mobiele apparaten. Vandaag de dag is mobiel het snelst groeiende segment van online video. Sinds 2012 blijkt er zelfs sprake te zijn van een jaarlijkse toename van 160 procent. Sinds het eerste onderzoek van Ooyala uit 2011 is de tijd die we aan online video besteden via mobiele apparaten met 719 procent gegroeid.

Het aandeel van smartphones in de kijktijd is het afgelopen jaar de tablet voorbij gegaan. In december 2013 waren mobiele telefoons en tablets gezamenlijk goed voor meer dan 26 procent van de kijktijd – 43 procent méér dan ik oktober van dat jaar.

We kijken steeds langer

Bijna de helft (44 procent) van de mobiele online-videokijkers kiest voor filmpjes die langer dan een half uur duren. Tabletgebruikers besteden 35 procent van hun kostbare tijd aan het bekijken van de wat langere online video’s. Terwijl de consumptie op tablets en smartphones vaak als ‘snacken’ wordt beschouwd, blijkt dus het tegendeel waar. Gemiddeld kijken gebruikers langer naar video en kijken ze meer long-form video.

En wat kijken we?

We zijn sportieve types, tenminste als het om online video gaat. Want de meest bekeken content binnen online video is sport. De Olympische Spelen, het WK voetbal en the Super Bowl, sport blijkt ontzettend populair voor kijkers op zowel mobiel, tablet als desktop en connected TV’s. Vooral live sportvideo’s, maar ook korte filmpjes (review en highlight) zijn erg in trek.

Ben Kortman
Redacteur bij Marketingfacts

Is werkzaam bij Marketingfacts als editor en studeert bedrijfscommunicatie aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast houdt hij zich bezig met fotografie, online journalisme, redactiewerk en webdesign. En de tijd die over is? Roeien. Heel veel roeien.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!