Relatieplanet grootste datingsite?

5 mei 2005, 18:48

Start2date heeft een analyse gemaakt van de diverse datingsites die in Nederland actief zijn. Ze hebben daarbij gekeken naar zowel het aantal actieve leden alswel het aantal sitebezoekers. Naast Relatieplanet, zijn Lexa, Iwannadate, OneHello, Meetic en Match.com in de analyse meegenomen.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

20 Reacties

  Floris Waals

  Leuk dat ze claimen dat Relatieplanet.nl de grootste site is, en vervolgens ernaar linken, maar stiekem via het netwerk van Tradedoubler een paar euro pakken per aanmelding.

  Dat maakt de cijfers toch stukken minder aanneembaar…


  5 mei 2005 om 18:57
  Kasper Katje

  Hoezo Floris? De hele site staat vol affiliatelinks dus wanneer een andere datingsite als 1e was geëindigd dan had daarvan de affiliatecode op die plaats gestaan. De site beidt informatie en voor wat hoort wat toch?


  6 mei 2005 om 05:28
  Floris Waals

  Op de site van relatieplanet staat het volgende:

  “879053 members | 312262 actief”

  Daardoor blijkt dat het actieve getal in het onderzoek in de verste verte niet klopt met wat ze zelf aangeven.

  Verder is Alexa niet zo’n goede manier om het aantal bezoekers te tellen. De groep Alexa gebruikers is doorgaans niet erg representatief.

  Als er dan ook nog maar een link onderaan staat en dat een “verborgen” affiliate link is, dan is voor mij het gehele onderzoek een stuk minder geloofwaardig.


  6 mei 2005 om 06:15
  Eric Klaassen

  Er is in één van de tabellen een foutje geslopen: het aantal actieve leden van Relatieplanet stond verkeerd vermeld. Ik heb dit nu gecorrigeerd.

  Daarnaast heb ik in het artikel een extra opmerking toegevoegd over de betrouwbaarheid van de Alexa rating. Alexa kan gebruikt worden om een indicatie te krijgen van bezoekersaantallen, maar zegt zeker niet alles over het werkelijke aantal bezoekers.

  Een andere interessante vraag is: hoe wordt het aantal actieve leden berekend? De vraag is of Relatieplanet, Lexa en Iwannadate hiervoor dezelfde maatstaf hebben. Als ik hier meer over weet, zal ik hier ook over publiceren.


  6 mei 2005 om 08:12
  Floris Waals

  En zeker dat laatste is een erg belangrijke vraag 🙂

  Ik ben bang dat er weinig losgelaten zal worden door de betreffende partijen 😉


  6 mei 2005 om 08:16
  wootton

  Kijk bij Lexa op de inschrijfpagina en je ziet dat ze hier 222.556 profielen vermeldden ipv het genoemde aantal in het onderzoek. Lijkt me dat er toch minimaal een profiel moet zijn wil iemand als actief lid te boek kunnen staan. . Dat Relatieplanet en Lexa dus bijna even groot zijn is onzin. Relatieplanet heeft er dus 100.000 meer dan lexa en op 222.000 is dit wel even 50% . Mogelijk dient het stuk hier dus ook even op aangepast te worden!


  6 mei 2005 om 10:22
  Floris Waals

  Een profiel hoeft niet gelijk te staan aan een actieve gebruiker. Dus dat kan gescheiden zijn. Er zijn namelijk ook mensen die alleen actief zoeken en benaderen en zelf niet gezocht willen worden.

  Op basis van de definitie van actieve gebruikers denk ik dat Lexa groter is dan Relatieplanet. Alleen hangt dit sterk af van de terugkeersnelheid van bezoekers en daarmee de verhouding gratis/betalende leden..


  6 mei 2005 om 10:46
  wootton

  @ Floris, mijn bevindingen zijn anders. Het verhaal van Lexa klot niet. Sta er al half jaar ingeschreven, log al 5 maand niet meer in maar ontvang wel mail. Kennelijk ben ik bij hun dus nog actief. Als je alexa, multiscope aantal online leden + nieuwe leden vergelijkt tussen Lexa en Relatieplanet dan is Relatieplanet echt stukken groter. Dat merk je trouwens ook wel als je zoals ik bij beide sites ingeschreven hebt gestaan. Relatieplanet is duidelijk veel actiever. Anyway: het feit dat Onehello loopt te schreeuwen dat ze de grootste zijn is in ieder geval pure misleiding richting de consument.


  6 mei 2005 om 11:01
  wootton

  @ Floris. Overigens wat je zegt over actieve leden bij Lexa gaat in dit geval niet op omdat je een profiel MOET hebben wil je ook maar iets op de site kunnen doen, zoals bijvoorbeeld een bericht bekijken cq verzenden. Overigens mag je een ontvangen bericht niet eens lezen als je niet betaald hebt. (Bij Relatieplanet is dit niet zo) Maw: Een actief lid bij Lexa kan nooit een lid zonder profiel zijn…


  6 mei 2005 om 11:08
  Eric Klaassen

  OneHello beweert inderdaad dat ze de grootste zijn, maar geven daar geen enkele onderbouwing voor.

  Meetic (grootste van Europa) en Match.com (grootste van de wereld) hebben weliswaar het ‘recht’ om te zeggen dat ze de grootste zijn, maar de Nederlandse gebruiker heeft meestal weinig aan een site met veel Amerikaanse of Franse gebruikers.


  6 mei 2005 om 11:14
  wootton

  Eric vindt persoonlijk dat je het onderzoek zou moeten beperken tot harde feiten zoals multiscope, alexa, online users, actieve profielen, aantal verwijzingen in google etc en en op basis daarvan een conclusie kan trekken.

  Door de onderbouwingen van de eigenaren van de datingsites zelf mee te wegen en daar notabene ook nog je eerdere conclusie op aan te passen begeef je jezelf al snel op drijfzand. Het eerste onderzoek was transparanter en gebaseerd op feiten, nu concludeer je net zoveel als vrijwel niets.


  6 mei 2005 om 11:50
  Eric Klaassen

  Het onderzoek is nu verder uitgebreid: ook de cijfers van Multiscope zijn meegenomen. Daarnaast zit er ook een steekproef van aantal online leden in.

  Het gehele artikel is nu (nog meer) op feiten gebaseerd. Overigens blijf ik voorlopig bij de conclusie dat Relatieplanet de grootste datingsite van Nederland is.


  6 mei 2005 om 17:24
  George

  Het onderzoek ziet er nu gedegen uit. Alle gegevens verzamelen, het moet heel wat werk gekost hebben. Interessant om te lezen, bedankt.


  7 mei 2005 om 14:50
  danielle

  Inderdaad, betalen is niet meer echt nodig. En tuurlijk zullen er relatief meer fakers op een gratis site zitten. Fakers zitten op ook op Relatieplanet.nl Tegenwoordig zijn de website al aardig uitgerust merk ik. Zelf sta ik op badoo.nl en Relatiefront.nl, Deze voldoen prima en heb geen klachten.


  20 april 2010 om 09:41
  Ariel

  Wat ook een goede tip is om een beter beeld te krijgen van de betrouwbaarheid en kosten van online datingsites is http://www.dating-start.nl .


  29 oktober 2012 om 14:49

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!