Reclame voor ringtones in Duitsland aan banden

7 april 2006, 08:35

Gisteren heeft het hoogste federale gerechtshof in Duitsland reclame voor ringtones in jongerenbladen aan banden gelegd. Advertenties voor ringtones zijn niet meer toegestaan als niet duidelijk is hoeveel men uiteindelijk precies kwijt is. De uitspraak heeft niet alleen betrekking op ringtones maar ook op aanverwante zaken zoals wallpapers, spelletjes en icoontjes.

Concrete case waren advertenties voor ringtones in het blad Bravo Girl waarin een telefoonnummer van 1,86 euro per minuut vermeld stond zonder dat daarbij de gemiddelde gespreksduur aangegeven werd. Het is niet helemaal duidelijk om welke adverteerder het hier gaat. De meeste Duitse kranten vermelden niet de naam van de adverteerder, alleen de Duitse Financial Times noemt Jamba & Co. Eind 2004 was Jamba in Duitsland ook al in het nieuws. Het hof is nu van mening dat het voor de lezer onvoldoende duidelijk is wat de uiteindelijke totale kosten zijn en dat de adverteerders misbruik maken van de onervarenheid van jonge consumenten.

Via: BNR.

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Michael

  Nou ik hoop dat Nederland volgt, want het is bijzonder irritant met name op tv!

  *p.s. het is aanverwante i.p.v. aanverwachte


  7 april 2006 om 11:35
  media

  Voor wie nog interesse heeft, ze zoeken online marketeers voor Spanje/Portugal en UK. Kreeg zojuist de vraag of ik nog iemand wist. Maar vrees het ergste als ik dit weer lees 😉


  7 april 2006 om 12:45
  evroekel

  @Michael: Thanks. De fout is inmiddels gecorrigeerd. Wat mij betreft volgt Nederland inderdaad heel snel.

  Iemand bekend met de specifieke juridische regels die in Nederland gelden op dit vlak? Zou een advertentie zoals in deze rechtszaak in Nederland ook mogen?


  8 april 2006 om 06:28

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!