Raimo van der Klein (Teamily): “Ik wil teams beter laten functioneren”

11 april 2016, 08:00

“Ik werd een beetje moe van technologie”, zegt Raimo van de Klein aan het eind van het gesprek. De man achter het augmented realitybedrijf Layar moe van technologie? “Ik dacht wat moet ik mijn kinderen in de toekomst vertellen? Dat ze moeten coden? Dat zijn volgens mij niet de skills die ik mee moet geven. Ik dacht ik kan nu nog één keer iets doen wat kan bijdragen. Layar was leuk, maar ik kan nu nog één keer al mijn kwaliteiten inzetten voor iets dat ik mee kan geven aan mijn kinderen en aan heel veel anderen van die generatie.”

Die inzet is Teamily. Het idee waar Van der Klein naar eigen zeggen de komende tien jaar aan zal werken. Teamily is kort gezegd tooling voor teams. Beter samenwerken, beter beslissen, beter doelen bereiken.

“Wat we zagen is dat er heel veel projecten niet goed werken en dat er heel veel startups mislukken met als belangrijkste reden dat er veel mis gaat in teams. Er is heel weinig tooling voor teams. Terwijl er vaak veel onduidelijkheid is over hoe een team precies moet werken: hoe neem je beslissingen? Wie is nou de trekker in bepaalde fases? En dat probleem groeit nu steeds meer mensen niet meer in lijnorganisaties werken, of zelfstandig worden.”

Teamily moet hier de oplossingen voor bieden. En doet dat in de vorm van software. “Met onze tool creëer je autonome teams die gezamenlijk staan voor de oplossing en dat kan omdat ze zich gezamenlijk verbinden op dat wat er nog niet is. Dat is een sleutel.”

“ We willen steeds meer in teams oplossen”

De nieuwe manier van werken is volgens Van der Klein noodzakelijk. Hiërarchische verhoudingen zijn niet langer vanzelfsprekend. “We zien dat er steeds meer teams geformeerd worden en dat we steeds meer in teams willen oplossen. Hoe sneller de wereld verandert hoe meer je op teamniveau wilt aanpassen aan de nieuwe situatie. Ik was van de week bij een grote organisatie in Eindhoven en als je daar vijftig jaar geleden een baan kreeg, dan was dat een baan voor het leven, dan was je pensioen geregeld. Maar je ziet vandaag de dag dat alles steeds sneller gaat en dat die grote hiërarchische organisaties niet meer werken. Een bedrijf kan in twee jaar tijd van twee man naar tweehonderd man groeien met vijf miljard omzet, maar kan dan ook meteen weer omvallen. De basisstructuur hoe mensen met elkaar omgaan in teams is niet meer in lijnen, niet meer in hiërarchie. Dat is de grote verandering die we zien. Dat gebeurt op startupniveau, freelanceniveau, maar ook binnen grote organisaties. Dat is een algemene trend.

Om de nieuwe manier van werken in goede banen te leiden, heeft Teamily zestien fases gedefinieerd. Die moet je allemaal doorlopen om tot een goed eindresultaat te komen.

“We hebben eigenlijk een way of working gemaakt voor mensen die nog nooit met elkaar hebben samengewerkt. Wij zeggen: benoem voor elke fase een driver, die trekt het project door die fase heen. Een fase kan bijvoorbeeld zijn: definieer het probleem, maak een plan, maak een concept, creëer commitment, bouw een team. Elke keer heb je een bepaalde output die een project definieert. Iemand zegt ik wil de driver zijn, ik word verantwoordelijk voor de output en de rest van het team wordt verantwoordelijk voor de input.”

De Teamily-software moet een team als vanzelf door het hele proces heen leiden, maar op dit moment is enige uitleg nog geboden. “Het is nu absoluut nog geen self servicetool. Als je nu begint, is het nog best wel stroef, maar als je ons een uur de tijd geeft om met je team te gaan werken voordat je aan de tool begint dan werkt het goed. En dat is wat we nu veel doen met klanten: eerst even zitten. Dan leggen we uit hoe wij naar verandering kijken en hoe je change in je organisatie kunt inbrengen. En het succes van je project zit grotendeels opgesloten in je definitie van je probleem, dat is wat we nu zien. En daar bouw je gewoon de sterkste teams mee.”

“Software maken die mensen leuk vinden om te gebruiken is niet makkelijk in deze tijd ”

Teamily richt zich op iedereen, maar heeft op dit moment voornamelijk grote bedrijven als klant. Die lijken de noodzaak tot verandering inmiddels te voelen. Maar er staan nog veel grotere veranderingen aan te komen. Robots, artificial intelligence, een mogelijk basisinkomen. “Mijn angstscenario is dat mijn kinderen straks opgroeien en over tien jaar om negen uur ‘s ochtends wakker worden, hun Oculus Rift pakken en hun basisinkomen vergokken en that’s it. Dat is je leven.”

Teamily moet mensen helpen een zinvolle invulling te creëeren. Waarbij mensen vrij en zelfstandig van klus naar klus hoppen en de tool gebruiken om hun skills en ervaringen vast te leggen. “Belangrijk is: ben je een driver geweest in een bepaalde fase? Heb je een concept of output opgeleverd? Of een visie? Elke keer als je dat hebt gedaan wordt dat bij je profiel gezet. Op het moment dat je een succesvolle driver bent geweest in een bepaalde fase komt dat bij je profiel en dat kleurt je profiel.”

De grootste uitdaging op dit moment: goede software bouwen. “Software maken die mensen leuk vinden om te gebruiken is niet makkelijk in deze tijd. Er is zoveel software, er zijn zoveel tools. Dus dat is keihard werken nu: waar draait het nu om? En wat we nu doen is: we slopen heel veel dingen eruit.”

Hoe er geld verdiend gaat worden staat wel al vast: via een licentiemodel en uiteindelijk ook een martkplaats voor arbeidskrachten. Terugkijkend weet Van der Klein nu ook waar het fout ging bij Layar.

“Layar is begonnen met een hele sterke visie en die hebben we geprobeerd te materialiseren. Dus dat wat in de toekomst nodig is, nu al gaan bouwen. Als we concreet met een probleem waren begonnen, wat we nu zien wat nodig is, dan hadden we een ander product gemaakt. (…) Na Layar heb ik heel veel projecten gedaan en heel veel projecten gezien en op het moment dat je al een idee hebt en zegt: hey zullen we dit gaan bouwen dan krijg je opportunisten die zeggen okay ik wil wel bijdragen, maar dan wil ik er wat voor terug. Ze worden er nooit echt onderdeel van. Je komt nooit in die fase van ownership. Heel veel dingen die worden gemaakt zijn orphans. Dus op het moment dat je begint met oplossingen dan is het van jou en dan zal je in je eentje met die oplossing onder je arm er een succes van moeten proberen te maken, maar dan creëer je geen team, dan creëer je werknemers.”

Iets dat Van der Klein niet meer wil. Teamily is in zijn visie het antwoord. “Dit is ook de laatste keer dat ik aan het werk ga. Hierna koop ik een blokhut in Finland. Dan zie je me niet meer terug.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!