Rachel Franse (redactie Jinek): “Sommige vrouwen vinden het eng om bij Pauw aan tafel te zitten”

26 januari 2015, 15:00

Rachel Franse is freelance redacteur en was jarenlang werkzaam bij Pauw en Witteman. Ze schreef er een boek over: ‘De slag om de gast’ over het werken op een redactie en de strijd om goede gasten aan tafel te krijgen.

Franse ging naar de school voor journalistiek en zag Sonja Barend als haar grote voorbeeld. “Mijn vader vond dat ze teveel schreeuwde, we mochten eigenlijk niet kijken maar ik vond haar geweldig”, vertelt Franse die uit een klein Zeeuws dorpje komt.

Als freelance redacteur werkt ze vaak maanden achter elkaar non-stop. “Voor Pauw en Witteman, Pauw en nu voor een paar weken Jinek”, zegt Franse. “Een keer per jaar ga ik alleen naar Mallorca, om af te blazen.”

Werken voor grote talkshowhosts draait om die gasten aan tafel te krijgen die aansluiten op het nieuws. “De presentatoren bemoeien zich voortdurend met de inhoud, zij kunnen juist bepaalde gasten over de streep trekken.”

Pauw

Sommige vrouwen vinden het bijvoorbeeld eng om bij Pauw aan tafel te zitten. “Door zijn imago, maar Jeroen is iemand met heel veel ervaring.” Die ervaring ontbreekt nog bij Jinek. “Ze is al ver en ze gaat er zeker komen, maar moet echt nog uren maken.” Franse vindt het raar dat er zoveel negatieve reacties zijn op de sociale media.

Franse regelt de gasten voor de programma’s en vertelde erover in haar boek. “Het is een vak apart.”

Zo kreeg ze journaliste Rena Netjes als eerste aan tafel, die in Egypte bij verstek veroordeeld werd tot tien jaar gevangenisstraf. “Ik hoorde het nieuws en kreeg haar aan de telefoon. Ik heb gewoon aardig gedaan.” Franse is ook onder de indruk van Journalist van het Jaar Olaf Koens. “In zijn verslag over de ramp met MH17 ontroerde hij mij.”

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie

1 Reactie

    Karess

    This blog seems to get a large ammount of visitors. How do you promote it? It offers a nice individual spin on things. I guess having something real or suasatntibl to post about is the most important thing.


    12 juli 2016 om 06:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!