Al enige maanden ben ik de omslag aan het maken van een alleen opererende internet strateeg, naar de vakexpert binnen een commercieel bedrijf. Wanneer je start met OrangeValley internet consultants, experts in webexperience, de optimalisators van online dialogen en conversie, kun je er niet komen met een op de zolderkamer door jezelf of achterneef ontworpen logo en website. Zo kwam ik opeens met mijn eigen portemonnee en kwaliteitseisen terecht in de wereld van huisstijl en logospecialisten. Duizenden euro’s werden er gevraagd door professionele bedrijven. Eén ontwerper en een paar schetsen zou dat opleveren. Dat voelde niet goed. Dat moest anders kunnen. Waarom geen competitie houden, zei de marketeer in mij.
Zoekende via Google kwam ik uiteindelijk terecht op de design community 99designs.com. Ooit ontstaan uit een forum waar vraag en aanbod van design samenkwam bleek dit te zijn gegroeid naar een marktplaats van 17.000 designers die zeer actief participeren in tientallen per dag startende logo, visitekaartjes en webtemplate design competities. Crowdsourcing grafisch design!
Onder de indruk van de kwaliteit in alle lopende competities direct de briefing voor het logo ontwerp van OrangeValley geplaatst en een competitie aangemaakt. Voor ongeveer 60 dollar aan inschrijfkosten (alle community promotieopties aangevinkt) een competitie gestart van 3 dagen voor een logo ontwerp. De hoofdprijs, en daarmee zat ik 100 US dollar boven de gemiddelde prijs, 400 US dollar voor het winnende ontwerp. Resultaat na 3 dagen….: ruim 440 designs door ruim 140 unieke designers. Wow! Hier een klein voorbeeld van de kwaliteit en variatie…

In mijn ogen het einde van grafische ontwerpbureaus zoals wij deze nu kennen. Waarom zou je nog een grafische topper in eigen huis willen hebben met zo’n crowd als onuitputtelijke grafische wisdom? Je hebt juist behoefte aan experts in communicatie. Mensen die de klantwens kunnen vertalen naar een briefing en mensen die de ontwerpcompetitie kunnen modereren. Dit laatste kan veel tijd kosten. Mij koste het vele uren aan kijken en feedback geven, iets dat ik echter met veel plezier deed. De kosten voor een bureau lijken dan ook te verschuiven van experts naar “regelaars” (en die zijn vaak goedkoper per uur…). Het concept van 99designs.com is overigens niet van de ene op andere dag ontstaan, maar langzaam hiernaartoe gegroeid. Dit geldt ook voor de design community erachter. Heel geleidelijk zijn ook de onbeschreven spelregels van het proces bepaald.
Hoe werkt het proces in de praktijk? Howto crowdsource my design? 20 praktijk tips:
- Geef in je briefing, naast het algemene verhaal over wie je bent en wat je kernwaarden zijn, duidelijk aan wat je wel wilt en wat je niet wilt.
- De competitie werkt beter (meer inzendingen) wanneer je garandeert een winnaar te kiezen (dit hoeft namelijk niet). Geef ook duidelijk aan wie je bent, eventueel met telefoonnummer, zodat de designer vertrouwen kan opbouwen omtrent de vraag of je wel zult betalen.
- Ervaring leert dat een competitie van 3 dagen lang genoeg is (in plaats van 7). Competities kunnen overigens worden verlengd bij te weinig input.
- Vraag om rechtenvrije bestanden in het juiste bruikbare formaat
- Geef op de algemene reactie pagina duidelijk aan wanneer je online bent voor beoordelingen en wanneer niet. Helderheid is plezierig voor de deelnemers.
- Alle deelnemers stoppen maximaal 5 tot 10 minuten in een eerste schets.
- Door hier snel en eerlijk feedback op te geven stoppen ze of meer tijd in het ontwerp, of starten ze opnieuw, of nemen ze afscheid van de wedstrijd.
- Behalve tekstuele feedback geven kun je de designs “elimineren” of voorzien van een waardering tussen de 1 en 5 sterren.
- Dank de designer in kwestie voor zijn (gratis!) tijd wanneer je een design elimineert!
- Geef niet te snel na de start 5 sterren, dit weerhoudt nog niet participerende designers van deelname, omdat simpelweg de kans op winst te klein wordt geacht.
- Hecht waarde aan de relatie die je in de loop van een reeks designs opbouwt met de designers. In principe werk je volgens een “piramide concept”. Veel instroom (schetsen) en na elke feedback wordt er extra tijd gespendeerd (of valt men uit). De community heeft er een hekel aan dat “last minute” instromers er met de prijs vandoor gaan. Zij baseren hun ontwerp vaak op een mengeling van door jou als goed beoordeelde ontwerpen.
- Bewaak de input van “copy cats”. Sommigen baseren hun design op een door jou positief beoordeelde creatie van een ander. Het komt ook voor dat een “copy cat” een kopie maakt van een design (van en ander) uit een andere competitie. Sta open voor meldingen hiervan door andere designers en onderzoek dit. Kopieën in de wedstrijd direct “elimineren”!
- Sommige deelnemers zullen designs buiten de competitie om per persoonlijk bericht aan je sturen. Dit om copy cats geen kans te geven. Bepaal vooraf hoe je hier mee om wilt gaan. Het kan namelijk ook zijn dat zij zelf de copy cat zijn en door niet zichtbaar voor de gehele community te functioneren hopen op een “kleinere pakkans”. De meeste tevredenheid zal er zijn wanneer je dit soort deelnames uitsluit. Openheid voor iedereen, maar let dan wel extra goed op waar de inspiratie vandaan komt.
- Wanneer een design je niet bevalt, zeg dat dan eerlijk (ook al heb je een lang opgebouwde relatie en de designer al veel tijd geïnvesteerd. Wanneer je blijft motiveren wordt de teleurstelling alleen maar groter.
- Uiteindelijk blijven er richting het einde van de wedstrijd een paar kandidaten voor de “titel” over. Geef duidelijk aan deze mensen aan dat ze in de race zijn en vraag om nog een laatste “finetune” of bijvoorbeeld een schets van hoe je logo eruit zou zien op een visitekaartje of een webpagina.
- Je hoeft geen winnaar aan te wijzen voordat de wedstrijd voorbij is. Elimineer na het verstrijken van de deadline alle ontwerpen die niet meer voor de hoofdprijs in aanmerkingen komen en geef aan dat je over een aantal dagen de uiteindelijke winnaar kiest.
- Het komt voor dat een design wordt gemaakt op basis van een bestaand logo (en niemand dit in de gaten heeft). Laat de mogelijk winnende logo’s daarom altijd controleren op “echtheid”.
- Mail de overblijvende logo’s rond naar potentiële klanten en/of relaties en vraag wat ze er van vinden. Neem dit mee in je beslissing.
- Blijft je echt twijfelen kun je vragen aan de overgebleven designers om bijvoorbeeld een visitekaartje ontwerp te maken wanneer je belooft hiervoor extra te betalen (in ons geval 175 US dollar).
- Uiteindelijk heb je een winnaar gekozen. Geef dit aan op de webpagina, vertel waarom en sluit de competitie ook officieel af.
Het enige dat ik mis op het 99designs platform is de mogelijkheid dat het publiek en / of de andere designers zelf ook kunnen stemmen op een ontwerp (of hier reacties op achterlaten). Iets wat overigens wel kan op de andere grote crowdsource community Crowdspring.com.
Nieuwe competitie: geef je mening!
De logocompetitie heeft een winnaar opgeleverd en vandaag is voor Orangevalley net weer een nieuwe competitie afgerond. De competitie voor het design van de website. Wederom een hoge kwaliteit (het was een competitie van 2 dagen), alleen iets te vroeg een design 5 sterren gegeven, maar desondanks toch 56 website templates. Er zijn nu 4 templates over waar we aanknopingspunten in zien. Ze zijn nog niet af, maar we moeten nu kiezen welke designer we de opdracht geven om alles verder uit te werken. Bij gebrek aan input mogelijkheden voor buitenstaanders op 99designs.com wil ik jou dan ook vragen: Welk design spreekt je het meest aan? Welk design (let niet op tekstuele inhoud) past het beste bij een bedrijf dat zich specialiseert in het optimaliseren van het rendement van het online service en verkoop kanaal? We zijn geen technisch bedrijf, we zijn mensen met kennis van het gedrag van mensen. Dank alvast voor je reactie!
1.
2.
3.
4.