Patrick van der Pijl (Business Models Inc): “Winnende businessmodellen? Weet wie je klant is”

19 januari 2015, 15:00

Patrick van der Pijl is CEO van adviesbureau Business Models Inc en producent van het boek Business Model Generation. Hij weet alles over de juiste businessmodellen.

“Het juiste model bestaat niet”, zegt Patrick. “Je moet je blijven aanpassen en kijken hoe je waarde kan blijven toevoegen. Klamp je niet vast aan een concept.”

In zijn advies naar bedrijven ontwikkelt Van der Pijl standaard minimaal 3 modellen. “Nieuwe plannen voor startups en spin-outs worden getest aan de hand van aannames. Deze worden direct onderzocht door zoveel mogelijk potentiele klanten te spreken.” Zo hielp hij ooit een bedrijf dat een app wilde ontwikkelen voor loodgieters.” Al snel kwamen we erachter dat de helft van de loodgieters geen smartphone heeft.”

Veel ondernemers vinden visie lastig. “Ze praten er niet over, maar het is wel belangrijk voor je onderneming”, zegt Van der Pijl. Daarom adviseert hij om doelen visueel te maken. “Zo concreet als een gouden medaille voor sporters. We hebben geen tijd meer voor ellelange plannen.” Winnende businessmodellen zijn volgens Van der Pijl die modellen waar duidelijk te zien is wie nu eigenlijk de klant is. “Zoals de melkboer vroeger, die kende het hele dorp.”

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!